„Fatoria Agricolă“, un nou concept de fermă
Scris de Lumea SatuluiÎn satul Grăjdeni, comuna Fruntișeni, județul Vaslui, un tânăr visător, fermier cu vârsta de 36 ani și student la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ Iași, a adus de peste hotare un prototip de fermă în anul 2016, în satul de origine a bunicilor. „Fatoria agricolă“, concept întâlnit des în Austria, Elveția și Italia, ajunge în cele din urmă și la noi în țară. Aceasta a prins viață în urmă cu 2 ani, se extinde pe o suprafață de 20 ha și îmbină cultura mare, cultura de legume, cu creșterea de animale în număr redus, dar nu în regim de subzistență și agroturism. Toate produsele obținute duc la un venit în fermă, dar și la obținerea de produse pentru vânzare.
Origini și frumusețea locurilor
Cătălin Olaru este un tânăr fermier care, după 15 ani de stat în Italia, a descoperit pasiunea pentru agricultură, respectiv plante și animale, în satul său natal din comuna Grăjdeni. Acesta este sprijinit în special de tatăl său, dar și de apropiați. Pasiunea lui l-a determinat să vină cu ceva nou în agricultura județului, dorind să aducă pe piață produse bio din gospodăria proprie.
Având origini bine închegate și o legătură strânsă cu bunicii săi, a lăsat Italia și a revenit acasă pentru a porni o afacere, ce presupune dăruire și perseverență, dar cu foarte multe piedici în cele din urmă, după cum se va vedea în material. Acesta spune că locul este cel care îl leagă de ceea ce a reușit să facă până în acest moment, iar cel mai important lucru este să pui suflet în tot ceea ce faci, muncind zi-noapte, deoarece „munca te înnobilează“.
Rodul pământului
„Pot spune că sunt atras de originile mele și de frumusețea locurilor deoarece o mare parte din copilărie am hoinărit pe aici și pot spune că am rămas cu nostalgia trecutului. Pentru mine și familia mea «Fatoria agricolă» înseamnă o fermă în care am pus mult suflet și am adunat la un loc animale domestice și de companie. M-am inspirat din Italia, unde am frecventat o perioadă lungă de timp o «Fatorie», respectiv Fattoria del Gelato lângă Torino, o zonă aproape de Munții Alpi.
Pe lângă acestea, dispun de cultură mare, culturi de legume și culturi viticole. Iar pe viitor, la acestea, voi adăuga și 1 ha de livadă mixtă. Tot în cadrul acestei «Fatorii agricole» am făcut demersuri pentru construcția unei agropensiuni, unde vom pune accent pe valorificarea produselor noastre tradiționale locale, printre care rețeta «Iute de Grăjdeni», un sortiment de dulceață din ardei iuți pe care bunica mea îl face de când se știe“, ne spune Cătălin Olaru.
În acest moment, în cadrul „Fatoriei agricole“ acesta s-a orientat spre cultura de porumb și floarea-soarelui, pe circa 20 ha, și cultura de viță-de-vie, pe cca 1 ha. Totodată, cultura legumelor însumează o suprafață de 2.5 ha, iar solariile au ajuns să se extindă pe o suprafață de 1.000 m2.
„Fatoria agricolă“ mai dispune și de 15 capre din rasa Sannen, 1 vacă de lapte, 30 de iepuri Ugg, găini, rațe de carne și ouă, precum și gâște pentru prepararea diferitelor rețete din ficat.
„Acum 2 ani aveam doar vise, când afacerea a început să prindă viață, pe 1 februarie 2016. În acea perioadă o parte din terenuri erau deja cumpărate, de altfel aveam doar un tractor U650 cu toata gama de utilaje și o Mecanică Ceahlău. De curând, mă bucur de achiziționarea unui New Holland de 105 cp“, mai adaugă Cătălin Olaru.
În cadrul culturilor de câmp și seră se folosesc diferite tehnologii aplicate mecanizat. Cu toate acestea, forța de muncă, respectiv lipsa majoră de personal, rămâne una dintre marile probleme din acea zonă. De asemenea, fermierul nostru mai întâmpină probleme birocratice, lipsa unei legislații clare. Acesta ne povestește că a întâmpinat piedici cu privire la legislația greoaie, care „l-a încetinit“ în demararea lucrărilor.
…să valorificăm produsele
Valorificarea produsele are loc în județul Vaslui, iar inițiatorul conceputului este încântat de rezultate: „Avem contracte cu un lanț de magazine în Bârlad, respectiv lanțul de magazine Berlin, și pot spune că din ce în ce mai multă lume ne contactează pentru că s-a dat de veste că produsele noastre, respectiv legumele și brânzeturile, sunt de calitate“, susține Cătălin Olaru.
Nemulțumirile își au și ele locul lor
„În cei 2 ani de activitate continuă nu s-a schimbat nimic, cu toate că am făcut nenumărate demersuri, înștiințând autoritățile, inclusiv pe președintele țării“, mai adaugă Cătălin Olaru.
Cu privire la lipsa de personal, Cătălin Olaru crede că se poate face ceva: „Singurul lucru concret îl reprezintă fluxul de imigranți din alte țări, respectiv China și India, pentru a completa golul pieței de personal.“
După 2 ani de muncă asiduă, unde s-au investit mulți bani, timp, forță de muncă, după care au mai avut loc și fenomene meteo nefavorabile, tânărul fermier este optimist, chiar dacă „Condițiile meteo sunt o problemă mondială din cauza încălzirii globale, noi încercăm pe cât posibil să protejăm culturile, iar investiția este în curs de amortizare. Ne promovăm prin calitatea produselor și prin numărul mare de prieteni și cunoscuți care ne susțin necondiționat încă de acum 2 ani. Peste 5 ani vreau să fim pe primul loc în zonă pentru că suntem fermieri ambițioși și perseverenți, cu spirit de inițiativă, în tot ceea ce facem.“
Beatrice Alexandra Modiga
Lasă un comentariu
Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.
Articole recente - Lumea Satului
- Conferința finală a proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni - o administrație publică transparentă și responsabilă” cod PNP002
- Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 250 specialiști în Științele vieții, din 15 țări, la USAMV Cluj-Napoca
- Obligații și responsabilități privind supravegherea și prevenirea bolilor transmisibile la animale și de la animale la om
- Grebla Poettinger Mergento V9220, un echipament care reduce pierderile de la recoltarea furajelor
- Ziua europeană a agriculturii ecologice la Primăria orașului Breaza
- Povestea impresionantă a tânărului care a ales să studieze agricultura „Primul meu ghiozdan a fost o sacoșă de rafie“
- USAMV Cluj-Napoca organizează a doua ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, la Apoldu de Sus
- Fermierii campioni la rapiță din județul Timiș
- Care sunt “secretele” unei culturi de rapiță sănătoase și cu producții bune?
- Adaptarea la era digitală