Spor de 1.104 kg/ha la floarea-soarelui după aplicarea produselor Daymsa
Testele în câmp realizate anul trecut în urma protocolului încheiat între Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni (SCDCPN) și compania Daymsa din Spania au demonstrat că, în urma aplicării îngrășămintelor pe bază de aminoacizi obținuți din leonardită, aduc sporuri mari de producție la toate culturile testate (struguri de masă, floarea-soarelui, pepeni verzi, pepeni galbeni, tomate). Pe lângă indicii de producție, specialiștii stațiunii au observat că această nouă generație de îngrășăminte contribuie la îmbunătățirea structurii solului și absorbția nutrienților, creșterea fructificării, uniformității în fructificare, corectarea deficiențelor de calciu, bor, zinc și mangan. În concluzie, fermierii pot obține sporuri mai mari de producție pentru că, prin aplicarea produselor Daymsa, crește rezistența plantelor la factorii de stres care intervin în timpul perioadei de vegetație.
Testare în condiții extreme
Reprezentanții companiei Daymsa și-au dorit încheierea acestui protocol cu stațiunea Dăbuleni, aflată în „Sahara Olteniei“, tocmai pentru a releva și mai mult rezultatele obținute în culturile supuse unor factori pedoclimatici extremi. După cum spun specialiștii acestei instituții, unitatea își desfășoară activitatea în zona solurilor nisipoase din sudul Olteniei, cu o textură grosieră, conținut de argilă coloidală sub 12%, humus redus (0,1-1,6%), slab aprovizionate cu azot și fosfor și mediu aprovizionate cu potasiu. Iar din punct de vedere climatic toate culturile înființate aici beneficiază de o climă cu pronunțat caracter continental și ușoară influență mediteraneană, ce se manifestă printr-o uscăciune accentuată în lunile iunie-septembrie.
Raiza Mix – stimulent pentru înrădăcinare, pentru augmentarea activității și capacității de absorbție a substanțelor nutritive și apă. Germinare uniformă, plante mai rezistente la condițiile climatice nefavorabile. Produsul, îmbogățit cu aminoacizi liberi, conține extract de alge marine (Ascophyllum nodosum) și este total solubil în apă.
Naturamin WSP este un fertilizator de ultimă generație cu 80% aminoacizi liberi, cu rol de biostimulare a creșterii și dezvoltării plantelor în toate fazele. Este recomandat în special pentru reluarea rapidă și puternică a dezvoltării plantelor ce au suferit un stres (boală, salinitate, secetă, fitotoxicitate, fungi, umiditate etc.). Este compatibil cu majoritatea produselor agrochimice.
Pleniflor se recomandă pentru îmbunătățirea procesului de înflorire și de chelare a culturilor, rezultând astfel un număr mai mare de semințe. Bogat în bor și molibden.
Retenol împiedică producerea fenomenelor de retractare și explodare a picăturilor (prin absorbția energiei cinetice), permițând aderarea picăturilor, chiar și a celor de mari dimensiuni, la suprafața de contact, indiferent de mărimea acestora. Produsul favorizează absorbția de soluție aplicată.
Tehnologia aplicată
În acest context, testarea în câmp deschis la cultura florii-soarelui a cuprins următoarele lucrări:
Arătura s-a efectuat la data de 6 aprilie 2017 și a mers până la adâncimea de 23-25 cm. Două zile mai târziu, când s-a discuit și pichetat lotul demonstrativ, s-a și fertilizat cu complexe 16:16:16 – 250 kg/ha. Azotatul de amoniu a fost aplicat în cantitate de 150 kg, în două etape: la pregătirea patului germinativ și când plantele se aflau la fenofaza de 6-8 frunze.
Pe 13 aprilie 2017 sămânța a fost tratată cu Raiza Mix (4 l/t) – T1 și s-a semănat hibridul de floarea-soarelui Niagara. La acest moment specialiștii au avut în vedere ca în sol temperatura să fie între 6 și 10°C, păstrând la semănat o distanță de 70 cm între rânduri și o densitate de 50.000 plante/ha. Răsărirea plantelor a avut loc la 21 aprilie 2017. Când plantele au atins stadiul de 2 frunze, pe 11 mai 2017 s-a aplicat foliar T2 – produsele Naturamin WSP (0,3 kg/ha), Raiza Mix (0,5 l/ha) și adjuvantul Retenol (1l/1.000 l apă). După acest tratament, la finalul lunii mai (26 mai 2017), cultura a fost irigată.
Ulterior, în stadiul de vegetație 4-6 frunze s-a aplicat foliar T4 – Naturamin WSP (0,3 kg/ha), Pleniflor (0,8 l/ha) și Retenol (1 l/1.000 l apă), moment în care s-a și erbicidat cu Pantera (2l/ha). În data de 13 iunie 2017, la o zi după fertilizarea cu azotat de amoniu (75 kg/ha), cultura a fost irigată.
În stadiul de înflorire pe unul dintre loturi, unde nu s-a aplicat T4 s-a făcut T3 – Naturamin WSP (0,3 kg/ha), Pleniflor (0,8 l/ha) și Retenol (1 l/1000 l apă). Norma de udare a fost repetată pe 29 iunie, 16, 28 iulie și 12 august, iar recoltarea a avut loc pe 28 august, când umiditatea boabelor a scăzut la 11%.
Merită să menționăm că, pe parcursul perioadei de vegetație a florii-soarelui de la semănat la recoltat, suma precipitațiilor, realizate neuniform, a fost de 280,4 mm.
Producții comparative lot martor și lot tratat cu Daymsa
Sinteza rezultatelor acestor testări și producțiile obținute la floarea-soarelui în funcție de nivelul de fertilizare sunt menționate în tabelul de mai jos.
În final, iată și concluziile: „Analizând rezultatele de producție obținute la floarea-soarelui în diferite variante de fertilizare în condițiile anului 2017, se constată că, în comparație cu varianta martor – sămânța netratată, dar fertilizată tehnologic, în variantele fertilizate foliar sporurile de producție au fost: 771 kg/ha (T1 + T2), 1.000 kh/ha (T1 + T2 + T3) și 1.104 kg/ha (T1 + T2 + T3 + T4)“, se specifică în raportul întocmit de dr. ing. Iulian Drăghici, SCDCPN Dăbuleni.
Patricia Alexandra Pop
DAYMSA, SPANIA
Reprezentant în România și Republica Moldova
Joaquin Gonzalez – 0745.643.165
www.daymsa.com