Romania

Cu Pioneer, soia este o cultură profitabilă

Cu Pioneer, soia este o cultură profitabilă

Compania Pioneer este cunoscută în țara noastră mai ales pentru hibrizii de porumb și floarea-soarelui pe care îi pune la dispoziția fermierilor, iar rezultatele pe care aceștia le obțin îi determină să aleagă în fiecare an hibrizii companiei americane. Însă nici la soia oferta Pioneer nu trebuie neglijată, pentru că soiurile din portofoliul companiei au dovedit că pot oferi producții record și pe câmpurile noastre. Un exemplu concret sunt rezultatele obținute în Insula Mare a Brăilei, acolo unde reprezentanții Agricost au semănat doar cu soiuri Pioneer întreaga suprafață cultivată cu soia.

4 soiuri cu performanțe ridicate

Agronomii sunt de părere că soia este o cultură ce nu ar trebui să lipsească din nicio fermă, iar dacă sunt respectați pașii pentru înființarea culturii și mai apoi cei de întreținere producțiile nu au cum să dezamăgească. „Este planta de cultură care are cea mai mică variație a prețului la nivel mondial. La acest moment este o cultură care ocupă doar 150.000-160.000 ha în România, foarte puțin. La cele mai mari ferme, soia ocupă un loc important. De exemplu la Agricost, în Insula Mare a Brăilei, 10.000 ha sunt însămânțate cu soia, în cultură dublă, bineînțeles. Și la Agro Chirnogi soia ocupă o suprafață importantă, 24.000 ha, ambele ferme alegând soiuri Pioneer. Eu cred că la nivelul României ar trebui dublată suprafața cultivată cu soia, pentru că potențial există. Ca densitate de semănat, noi recomandăm 55-65 de boabe germinabile/m2, adâncimea de 4-6 cm, norma de sămânță 80-110 kg/hectar, distanța între rânduri de 40 cm, 55 cm sau 70 cm“, a specificat Jean Ionescu, directorul general pentru operațiuni comerciale Pioneer.

Acesta a mai adăugat și faptul că pentru o producție ridicată, de peste 4 t/ha, este necesară aplicarea unei substanțe active cu azot, cel puțin 40 kg la pregătirea patului germinativ: „Concepția este că, dacă soia este o plantă fixatoare de azot, culturii nu îi trebuie aplicat azot. Dar nu este așa! Și, din păcate, în prezent 80% din suprafața cu soia de la noi este semănată fără azot, iar fermierii care nu aplică automat au producții mai mici, indiferent de situație.“

PR91M10, cel mai timpuriu soi

În prezent, compania Pioneer comercializează 4 soiuri de soia: PR91M10, P21T45, PR92M35 și PR92B63. Dintre acestea, PR91M10 este cel mai timpuriu soi, face parte din grupa I de maturitate, în sudul României se cultivă în cultură dublă, iar în nord-estul țării beneficiază de condiții optime de dezvoltare și oferă producții ce ajung și la 5 t/ha. Are bobul sferic, uniform, gălbui deschis, din care se obține lapte de soia foarte apreciat. Este cel mai vândut soi în România, dar și în Europa, are conținut de proteină de peste 36% și tolerează atacul de mană pe tulpină şi păstăi. Este adaptat condițiilor de cultură de la noi din țară, inclusiv în zona Moldovei.

P21T45, semitimpuriul cu producții maxime

20170825 114207

Soiul P21T45 este unul semitimpuriu, cu înflorire timpurie și are cel mai mare conținut de proteină, peste 43%, dintre toate soiurile care se cultivă în România. Are boabele mari cu hilul maro și prezintă o foarte bună rezistență la cădere. În ceea ce privește densitatea de semănat, fermierii trebuie să asigure minimum 550-650.000 de plante recoltabile la hectar. Poate fi cultivat atât în irigat, cât și în neirigat.

PR92M35 și PR92B63

Alte două soiuri din portofoliul companiei Pioneer sunt PR92M35 și PR92B63, ambele semitimpurii, cu potențial de productivitate ridicat. PR92M35 are bobul mare, rotund, cu hilul de culoare maro. Prezintă o rezistență ridicată la boli, inclusiv la mană, iar pentru o producție de peste 4 tone trebuie asigurată densitatea de aproximativ 600.000 de plante/ha.

PR92B63 este cel mai popular soi în fermele agricultorilor români. Are bobul mare și sferic, cu hilul de culoare cafenie. Are conținut ridicat de proteină și se poate cultiva în zonele favorabile culturii, chiar și în nordul țării.

Pentru o recoltă bogată, specialiștii Pioneer recomandă ca soia să fie semănată după cereale păioase, sfeclă de zahăr, porumb, însă niciodată după floarea-soarelui sau alte leguminoase și nici după soia. În ceea ce privește recoltarea, cultura nu trebuie luată din câmp dacă nu are umiditatea de 14%.

Larissa SOFRON

Pioneer, culturi profitabile, hibrizi de porumb, hibrizi de floarea soarelui

Alte articole: