Imprimă această pagină
Agrotehnica 19 August 2017, 13:35

Eveniment dedicat plantelor medicinale și aromatice

Scris de

În luna iulie 2017, la SCDA Secuieni s-a desfășurat „Sărbătoarea plantelor medicinale şi aromatice“, o manifestare aflată la prima ediţie, dar pe care ne dorim să o înscriem în rândul tradiţiilor an de an. Aceasta îşi propune să promoveze rezultatele obţinute şi activităţile preconizate a se realiza în cadrul proiectului ADER 2.4.1 – „Menţinerea biodiversităţii la plantele medicinale şi aromatice prin conservarea şi îmbogăţirea colecţiei de resurse genetice şi producerea de sămânţă din categoriile biologice superioare pentru speciile reprezentative zonei de deal şi de munte“. Acest eveniment a reunit specialişti iubitori de plante medicinale şi aromatice din agricultură, managerul SC Farmacia Naturii, prin doamna dr. ing. Iulia Barbu, reprezentanți ai USAMV Iași, prin domnul prof. univ. dr. dr. h.c. Constantin Vasilică şi domnul prof. univ. dr. Teodor Robu, directorul general de la CCPPM Plantavorel SA, prin doamna dr. ing. Elena Ionescu. La această manifestare a fost semnalată, totodată, prezenţa reprezentanţilor unităţilor de cercetare – dezvoltare, similare SCDA Secuieni, precum SCDVV Târgu Bujor. Au participat la întâlnire doamna dr. biol. Elvira Gille, directorul CCB „Stejarul“ Piatra – Neamţ, directorul general al DADR Neamţ, domnul ing. Marcel Tălmăcel, reprezentanţi de la Banca de gene Suceava. La întâlnire au mai participat fermieri, actuali şi potenţiali cultivatori de plante medicinale și aromatice şi mass-media, pentru a contribui la promovarea şi importanţa plantelor medicinale şi aromatice.

Cuvântul de deschidere a aparţinut doamnei dr. ing. Elena Trotuş, director al SCDA Secuieni, care a subliniat faptul că în cadrul unităţii există o veche tradiţie în domeniul cercetării – dezvoltării culturii plantelor medicinale şi aromatice, obţinându-se rezultate remarcabile privind introducerea în cultură a peste 40 de specii de plante medicinale şi aromatice, stabilirea factorilor tehnologici, elaborarea tehnologiilor de cultură la speciile noi introduse, precum şi îmbunătăţirea tehnologiei de cultură la speciile deja existente şi producerea de sămânţă din categoriile biologice superioare. Tematica de cercetare din cadrul laboratorului s-a diversificat foarte mult, aceasta derulându-se în ultimii 5 ani atât în condiţii de agricultură convenţională, cât şi de agricultură ecologică. La nivelul anului 2017 avem în studiu 58 de specii de plante medicinale şi aromatice sub diferite aspecte de cercetare.

Sesiunea a fost structurată în două părţi: în prima parte s-a prezentat la sală tematica de cercetare din cadrul laboratorului de plante medicinale şi aromatice, valorificarea plantelor medicinale şi aromatice şi mai ales despre importanţa acestora privind sănătatea vitalităţii organismului uman. Rezultatele remarcabile de la SCDA Secuieni au apărut şi datorită numeroaselor parteneriate încheiate cu unităţile de cercetare de profil din zonă, cum ar fi CCB „Stejarul“ Piatra – Neamţ, CCPPM Plantavorel Piatra-Neamţ, unde în urma acestor parteneriate s-au derulat proiecte de cercetare, multe dintre ele fiind câştigătoare. Alături de noi au fost şi colegii de la Banca de Gene Suceava.

După cuvântul de deschidere, a avut loc o intervenţie a directorului general de la CCB „Stejarul“ Piatra-Neamţ, doamna Elvira Gille, cu o experienţă de peste 40 de ani în domeniul plantelor medicinale şi aromatice, unde a prezentat importanţa cunoaşterii şi cultivării acestor plante.

În cadrul manifestării a fost prezentată de către doamna dr. ing. CS II Cornelia Lupu evoluţia regimului termic şi pluviometric înregistrat la SCDA Secuieni, în perioada 1962-2016, cu referire la cerinţele plantelor medicinale și aromatice. Condiţiile pedoclimatice ale zonei Secuieni sunt favorabile cultivării plantelor medicinale şi aromatice, iar temperatura medie pentru ultimii 5 ani (2011-2016) a fost mai ridicată cu 1,1ºC faţă de media multianuală pentru intervalul 1962-2016 pe fondul scăderii precipitaţiilor de la 541 mm la 479 mm.

Tot în cadrul acestei zile de sărbătoare s-au prezentat şi rezultatele obţinute şi activităţile preconizate a se realiza în cadrul proiectului ADER 2.4.1 care se derulează în intervalul 2015-2018 „Menţinerea biodiversităţii la plantele medicinale şi aromatice prin conservarea şi îmbogăţirea colecţiei de resurse genetice şi producerea de sămânţă din categoriile biologice superioare pentru speciile reprezentative zonei de deal şi de munte“ de către dr. ing. CS III Margareta Naie.

Obiectivul general al proiectului este de a introduce în cultură unele specii valoroase de plante medicinale şi aromatice din flora spontană străină şi autohtonă în vederea elaborării tehnologiei de cultivare şi extinderii suprafeţelor cu aceste specii. În cadrul proiectului se doreşte introducerea în cultură a unor specii de plante medicinale şi aromatice valoroase, precum Dracocephalum moldavica, Cassia angustifolia, Malva silvestris şi Primula officinalis întrebuinţate în scop medicinal, stabilirea tehnologiei de cultură ecologică şi extinderea suprafeţelor cu aceste specii în vederea obţinerii de produse naturale.

Un alt obiectiv al proiectului este multiplicarea materialului de înmulţire din categoriile superioare la Silybum marianum şi Coriandrum sativum. Partenerii în cadrul acestui proiect sunt Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Agricolă Fundulea.

Doamna dr. biol. Diana Rusu de la Banca de gene Suceava a prezentat colecţia de plante medicinale şi aromatice care se află într-un număr de 157 de specii, cele mai importante familii fiind Asteraceae, Lamiaceae, Umbelifere şi Fabaceae.

Sărbătoarea plantelor medicinale şi aromatice s-a realizat în parteneriat cu SC Farmacia Naturii, iar doamna dr. ing. Iulia Barbu a prezentat obiectul de activitate a societăţii din care face parte, precum şi modalităţile de implementare a rezultatelor obţinute în activitatea de cercetare. Tot doamna dr. ing. Iulia Barbu a lansat şi o carte, „Sănătos şi fericit“, în care sunt incluse rezultatele cercetării agricole privind introducerea în cultură a unor specii de plante medicinale şi aromatice, tehnologii de cultivare, modul de valorificare şi importanţa acestor plante asupra sănătăţii omului. Atât pentru cartea lansată cât şi pentru întreaga activitate, doamnei Iulia Barbu i-a fost decernată o diplomă de excelenţă din partea SCDA Secuieni Neamţ.

În partea a doua a manifestării, invitaţii au vizitat câmpul tehnologic al laboratorului de Plante medicinale şi aromatice, unde sunt amplasate experienţele de cercetare aferente tematicii propuse. Invitaţii au apreciat, în acest mod, comportarea diferitelor specii de plante medicinale şi aromatice nou introduse în cultură, precum şi a celor deja existente.

La finalul întrunirii, invitaţii şi-au exprimat opiniile, punctând faptul că manifestarea a fost un succes, concretizată prin rezultate reale şi practice.

CS III dr. ing. Oana MÎRZAN

Revista Lumea Satului nr. 16, 16-31 august 2017 – pag. 8-10


Vizualizari 2647
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite