Agrotehnica 01 August 2017, 13:02

Pepenele măr, o afacere de invidiat

Scris de

Am fost de multe ori în ferma din Prahova aparținând dlui Lee din Coreea de Sud și de fiecare dată am fost surprinsă de câte o specie sau chiar de modul de a recolta anumite plante. Știindu-mi apetitul pentru curiozități, de data aceasta am fost chemată să văd pepenele măr. Până să ajung la Cocorăștii Colț, județul Prahova, unde urma să văd minunățiile, m-am întrebat: de ce măr? Să fie vorba de gustul specific mărului sau de dimensiunile lui?

Chiar la intrarea în fermă, într-una dintre serele marca Huns, de altfel afacerea de bază în domeniul agricol a familiei din Coreea de Sud, am găsit pepenele măr. Pe o mică suprafață, de fapt pe două rânduri de mese în care de obicei se pun răsadurile, erau plantate și palisate plantele ajunse la momentul vizitei noastre la aproape 3 m înălțime. Așa cum cresc castraveții, așa se dezvoltă acești pepeni, care în final, prin dirijare, ajung să se unească și să formeze o boltă. Dar o boltă împodobită de „globuri“ perfect rotunde, de un verde deschis, decorat cu dungi de un verde mai închis. Deși bolta încă nu s-a format, pepenii măr împodobesc deja sera spectaculos. Dornică să aflu care este secretul lor, în ce condiții cresc, ce producții oferă și mai ales dacă există piață de desfacere pentru ei, am stat de vorbă cu Nicoleta Stanciu, cea care are în grijă ferma și este mâna dreaptă a domnului Lee pe domeniul agricol. „Anul acesta este pentru prima dată când cultivăm acest soi de pepene. A fost o curiozitate și pentru mine. Nu m-am gândit niciodată că pepenele poate fi o cultură palisată, că poate rămâne așa, la dimensiunile acestea, foarte mic. Am început să mă documentez și am văzut pe Internet că la maturitate plantele formează o boltă, care din loc în loc este decorată de aceste fructe minunate. Noi i-am plantat în aceste paturi de pământ, pentru că îi avem în testare, însă ei cresc foarte bine în sol, ca orice altă cultură“, spunea Nicoleta Stanciu.

pepenele mar 3

Testul a demonstrat că sămânța coreeană s-a aclimatizat la solul și temperatura oferită aici, pe pământ românesc, iar de anul viitor pepenii măr vor domni pe o suprafață mai mare, tot în solarii. Ceea ce îi motivează pe coreeni să ia această decizie este prețul foarte bun pe care îl pot primi pe acest produs. Și aici trebuie să vă uimesc la rândul meu, pentru că ceea ce am aflat este uimitor. „Acest pepene se vinde în Austria cu 4 euro bucata, iar greutatea unui pepene nu depășește 1 kg.“ O afacere care merită tot efortul, dacă stăm să ne gândim la prețul pe care îl primesc pepenarii noștri în sezon. Dar mă las din nou surprinsă când aflu că nici îngrijirea culturii nu necesită mari eforturi. Un substrat cu gunoi de grajd, apă și căldură este tot ce își doresc acești pepeni. Fiind primul an de cultură, nu s-a pus problema aplicării tratamentelor, pentru că, slavă Domnului, nu există boli și dăunători. Pe viitor însă, când suprafața se va mări, udarea se va face printr-un sistem de irigare prin picurare, vor fi plantați sub o folie de mulch și probabil vor primi mai multă atenție.

Până atunci trebuie să vă spun că povestea pepenilor măr a debutat cu un zbor cu avionul. Semințele au călătorit din Coreea de Sud împreună cu dl Lee peste mări și țări, până să devină o nouă provocare pentru dna Nicoleta Stanciu. „Am primit semințele cam târziu, dar le-am pus la încolțit, iar răsadurile le-am plantat la finalul lunii mai, menținând o distanță de 50 cm între plante și 1 m între rânduri. Avem două rânduri pe fiecare masă, iar sistemul de palisare este la fel ca la roșii sau castraveți. În plus, am adăugat o plasă de susținere pe zona unde se vor uni și vor forma bolta și ca sistem de prindere a plantelor de firele de susținere am folosit niște clești din plastic. Pentru că vizita noastră a avut loc la începutul lunii iulie, nu am putut vedea bolta de pepeni, însă chiar și așa o parte din fructe ajunseseră la maturitate și pentru ele sosise timpul recoltării. Pentru restul fructelor mai era de așteptat încă 2-3 săptămâni pentru a-și desăvârși forma și aroma.

Ceea ce diferă față de pepenii cultivați în România este coaja foarte subțire, dimensiunea redusă, numărul mic de semințe din interior și consistența pulpei – mult mai densă datorită cantității mai reduse de apă din miez. În schimb, mirosul și gustul dulce se aseamănă. Dimensiunea însă îl face foarte special, mai ales pentru restaurante, care de acum își pot însoți desertul cu câte o felie delicată de pepene măr. Semnalele din piață nu sunt nici ele de neglijat. Magazinele care primesc și alte specialități coreene își doresc să-și diversifice gama de produse incluzând în oferta lor și pepenele măr, iar prețul l-ați aflat deja – 4 euro/bucată. Cerința este mare și, pentru a fi onorată, din 2018 ferma se va axa în principal pe pepene. „Este o muncă mai ușoară față de ardei, susan și alte plante care necesită forță de muncă mai multă și aduce un câștig mai bun“, spunea Nicoleta Stanciu.

pepenele mar nicoleta stanciu 

Conștienți că la un moment dat nu vor putea face față cerințelor, reprezentanții fermei își pun deja problema încheierii unor colaborări cu alți cultivatori de pepeni, pentru a produce împreună o cantitate mai mare din fructul îngerilor. „Dacă vedem că în Europa avem succes cu acest pepene și ni se cere în mai multe supermarket-uri, bineînțeles că vom produce împreună cu alți cultivatori, pentru că este vorba de cantități mari. Să sperăm că dl Lee va putea aduce sămânța necesară din Coreea de Sud, pentru a putea da și celor care vor să cultive asemenea soi.

În ceea ce privește producția, speranțele producătorului sunt să obțină cel puțin 7-8 fructe pe plantă, iar dacă vor fi 10 fructe pe plantă, se vor considera mai mult decât satisfăcuți. Așa că, „dacă scoți 10 pepeni/plantă și vinzi cu 4 euro bucata sunt 40 de euro câștigați la o plantă. Dacă pui câteva mii de plante... eu zic că e o afacere bună“, își încheie explicația mulțumită Nicoleta Stanciu.

Patricia Alexandra POP

Revista Lumea Satului nr. 15, 1-15 august 2017 – pag. 28-29


Vizualizari 10454
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti