Agrotehnica 03 Iulie 2017, 12:17

Ziua Câmpului din Insula Mare a Brăilei, o manifestare emblematică pentru agricultura românească

Scris de

De 16 ani în Insula Mare a Brăilei se organizează Ziua Câmpului, un eveniment ce reunește fermieri din toată țara, specialiști, cercetători, cadre didactice universitare, distribuitori de inputuri și utilaje agricole, reprezentanți ai diverselor instituții ale statului și chiar tineri, viitori agricultori ai țării. Și în acest an, încă de la primele ore ale dimineții, invitații își așteptau nerăbdători rândul la bac pentru a traversa Dunărea. Unii erau la prima experiență, alții au făcut o tradiție din a vizita INSULA cu astfel de prilejuri, dornici să afle noutăţile tehnice şi tehnologice din această uriaşă exploataţie agricolă, rezultatele muncii specialiștilor de la Agricost.

Iar așteptările le-au fost confirmate deoarece s-a dovedit încă o dată că agricultura practicată aici este la un nivel superior față de multe alte ferme din țară și chiar de la nivel european, după cum spuneau unii dintre participanți.

Informații de actualitate în 7 ateliere

Odată ajunși pe Insulă, invitații au fost organizaţi în grupuri pentru a vizita pe rând cele şapte ateliere unde erau așteptați de specialiștii Agricost, DuPont și Pioneer, dornici să ofere cât mai multe informaţii despre fiecare cultură, tehnologia aplicată, insistând mai ales pe noutățile din acest an. De punctat este faptul că, din cele 58.000 de ha cât lucrează Agricost, pe 70% din suprafață produsele de protecția plantelor sunt din portofoliul DuPont, în timp ce majoritatea culturilor sunt înființate cu hibrizi Pioneer. „Ne aflăm la cea de a XVI-a ediție, iar participarea a fost din nou mai mare decât ne așteptam – ne spune preşedintele Consiliului de Administraţie al AGRICOST, dr. ing. Lucian Buzdugan. Programasem 1.200 de persoane, dar au fost peste 1.500. A fost o zi frumoasă, vremea a ținut cu noi, iar participanții au fost extrem de interesați de tot ceea ce facem noi aici. Am avut în total 7 ateliere, 5 legate de culturi și 2 legate de mașinile agricole și stația de dedurizare a apei. Trebuie să spun că la fiecare s-au prezentat doar noutățile, printre care aprofundarea lucrărilor minime ale solului, respectiv utilizarea semănătorii care seamănă direct, ocazie cu care se execută pregătirea patului germinativ, administrarea îngrășămintelor, introducerea semințelor, tasarea, deci toate lucrările într-o singură trecere.“

Prima oprire a fost la ferma Filipoiu, acolo unde a fost prezentat porumbul. Cultura a fost înființată cu hibridul P 1114, având ca plantă premergătoare grâul. Noutatea din acest an a fost schimbarea distanței de semănat. Astfel distanța dintre rânduri a fost redusă de la 70 de cm la 50 cm, iar între plante de la 19 cm la 27 cm. „Pentru că am micșorat distanța între rânduri și am mărit distanța între plante, rezultatul a fost o mai bună optimizare a spațiului de nutriție. În acest fel rădăcinile nu se mai întrepătrund și nici nu mai rămâne spațiu neexplorat. Sigur, acest lucru se poate face cu utilajul Horche pe care noi îl avem“, a punctat Buzdugan.

Noutăți în cultura grâului și a florii-soarelui

Următoarea oprire a fost la ferma Gemenele, în lanul de grâu, acolo unde deja bine-cunoscutul soi românesc Glosa a fost prezentat de domnul ing. Grigore Mocanu. Acesta a specificat faptul că și în cazul acestei culturi au existat noutăți deoarece a fost semănat la 25 cm pentru a forța înfrățirea. Astfel, s-a redus numărul de boabe pe mp și se valorifică mult mai bine spațiul de care dispune fiecare plantă. Este o modalitate prin care costurile de producție scad, solul este mai bine valorificat, iar cultura se dezvoltă bine pe tot parcursul procesului.

Tot în cadrul fermei Gemenele a fost analizată și soia. Soiul PR92B63 a fost alegerea reprezentanților Agricost în acest an. Condițiile climaterice din această primăvară au afectat cultura, unele suprafețe fiind chiar reînsămânțate. Parcela pe care am analizat-o a fost semănată clasic, la 70 de cm, însă de anul viitor acest lucru se va schimba, urmând aceeași schemă ca la porumb, adică micșorarea spațiului la 50 de cm între rânduri cu semănătoarea Focus.

La floarea-soarelui, întreaga suprafață a fost însămânțată cu hibridul P64LE99, un produs din portofoliul Pioneer, care și-a confirmat performanța ani la rând prin producții record. La fel ca și la porumb, a fost păstrată distanța de 50 cm între rânduri, utilizând aceeași semănătoare Focus, care repartizează îngrășământul odată cu semănatul. Rezultatul? O cultură uniformă, bine dezvoltată și, după cum mulți dintre fermieri apreciau, cea mai frumoasă din insulă.

Stația de dedurizare a apei

Tot în categoria noutăților, un alt subiect a fost acela al reducerii dozelor de pesticide.

„Totul a început în toamnă, atunci când am fost în Franța, iar la o fermă viticolă am învățat cum să reduc cantităţile de pesticide. Ei făceau acest lucru prin utilizarea unei ape cu calități deosebite, obținută prin procesul de dedurizare. Știm că apa de aici este foarte dură, depășește pH-ul de 8,3 și din acest motiv am decis să montăm o stație de dedurizare pentru a reduce norma de substanță administrată la hectar cu 15-20%. Investiția se amortizează în câteva luni și suntem foarte mulțumiți de rezultatele obținute până acum“, a mai adăugat dr. ing. Lucian Buzdugan.

Un alt lucru pe care l-au observat mai ales fermierii care vizitaseră și în anii trecuți exploatația a fost înfiin­ţarea perdelelor forestiere de protecție. Am aflat că totul a început în urmă cu 3 ani, atunci când a fost înființat primul km de perdea, în următorul perdeaua s-a extins cu alți 10 km, iar în acest an s-au mai adăugat 70 km. Tot de la domnul Buzdugan am aflat că intenționează ca în fiecare an să înființeze câte 100 km, până când toți cei 1.400 km de canale, cât are IMB-ul, să fie protejați, iar zăpada și gheața să nu mai împiedice apa să curgă. În același timp, perdelele de protecție vor servi drept biomasă pentru uscarea lucernei.

Parteneriat de încredere

La fel ca în ultimii ani, partenerul principal al Agricost în organizarea acestui eveniment, și nu numai, a fost compania DuPont, iar domnul Vasile Iosif, director general, a ținut să facă câteva precizări importante cu privire la ceea ce înseamnă Insula Mare a Brăilei în sectorul agricol românesc, dar să şi prezinte noile produse aplicate aici: „Toți cei care aud de Agricost – Insula Mare a Brăilei automat se gândesc că este cea mai mare exploatație agricolă la nivel național și european. Este un adevărat miracol, unul făcut de specialiștii români în frunte cu domnul Lucian Buzdugan. Când acesta a venit în Insulă, aici era un paradis al buruienilor, iar astăzi este paradisul producțiilor performante, al protejării mediului înconjurător și sunt extrem de încântat de faptul că DuPont și Insula Mare a Brăilei au o colaborare care nu se concretizează numai prin tehnologii și produse, ci și pe protecția mediului și a faunei. Mai mult decât atât, în acest an am lansat un nou erbicid pentru cultura de cereale păioase numit Tripali. De anul viitor vom avea alte două produse noi, Treoris și Cielex, noi fungicide care au fost prezentate în câmp și acționează nemaipomenit.“

Prezentă la eveniment, Maria Cîrjă, director de marketing DuPont Pioneer România și Republica Moldova, a afirmat: „Acest eveniment a devenit unul emblematic pentru DuPont Pioneer și cred că nu numai pentru noi a devenit o tradiție, ci și pentru mulți fermieri din România care își doresc să afle lucruri noi de la specialiștii Agricost. Hibrizii Pioneer se întind pe majoritatea suprafeţelor din Insulă și pot spune că acest lucru se întâmplă din mai multe motive: performanțele productive ale acestor hibrizi și adapta­bilitatea extraordinară pentru această zonă și nu numai. Insula Mare a Brăilei este o emblemă unde produsele noastre, cultivate de mâinile acestor specialiști, care aplică tehnologie de înaltă clasă, performează și chiar oferă vârfuri de producție. De exemplu, anul trecut, hibridul P1535 a obținut recordul de 20 de tone/ha, iar la floarea-soarelui producțiile obținute cu hibridul P64LE99, un hibrid care ocupă toată suprafața cultivată cu floarea-soarelui aici, sunt în fiecare an de peste 5 tone/ha.“

După vizionarea culturilor, în programul agricul­torilor a urmat vizitarea stației de procesare lucernă, a parcului de maşini agricole, dar și a stației de dedurizare a apei, iar mai apoi toți cei peste 1.500 de participanți au fost invitați „la umbră“ pentru a asculta concluziile și a adresa întrebări.

Primul care a luat cuvântul a fost chiar administratorul AGRICOST, domnul Constantin Duluțe: „Experiența este o școală unde lecțiile au un cost foarte ridicat. Și noi am avut de luat lecții în Insula Mare a Brăilei, care ne-au ajutat să ne perfecționăm și să ajungem la acest nivel pe care, dumneavoastră astăzi, ați avut posibilitatea să-l vedeți. În primul rând, fără investiții nu putem avea progres, fără un management performant nu putem avea rezultate și fără o forță de muncă calificată nu putem avea performanță. De aceea, din politica firmei nu lipseşte ideea de a investi în continuare atât în tehnologia agricolă, cât și în sistemul de irigații din Insula Mare a Brăilei. (…) În ceea ce privește forța de muncă, încă de la început am investit și continuăm să facem acest lucru în pregătirea operatorilor care lucrează pe utilaje moderne, pe care dumneavoastră le-ați văzut, în așa fel încât să obținem maximum de productivitate și, nu în ultimul rând, să putem asigura acestor lucrători venituri din ce în ce mai ridicate.“

Ce spun participanții

Interesul de a participa la acest eveniment este în creștere în fiecare an, iar acest lucru se întâmplă din simplul motiv ce justifică şi proverbul „Omul cât trăiește învață!“ Printre numeroșii agricultori și specialiști din domeniu, în acest an au fost prezenți studenți și elevi ce studiază agricultura în Brăila, iar după cum spunea domnul Buzdugan, „invitarea lor aici a fost un gest care i-a impresionat și care i-a făcut să conștientizeze că a fi agricultor este un lucru nemaipomenit. Misiunea lor poate fi la egalitate cu cea a medicilor, pentru că, lucrând pământul, trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor și să le asigure hrana de 3 ori pe zi“.

Prezentă la eveniment, Alina Crețu, director executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), a mărturisit că pentru prima oară a vizitat Insula Mare a Brăilei în anul 2004, atunci când și-a început activitatea profesională, iar de atunci și până în prezent a observat evoluția acestei exploatații agricole: „Din acel moment multe lucruri s-au schimbat, iar agricultura românească a căpătat o altă față când am intrat în UE, dar desigur, aș putea spune că integrarea Insulei Mari a Brăilei începuse dinainte. Iar acest eveniment este unul de referință pentru fermierii români și ei participă în număr foarte mare la această manifestare pentru că aici se face agricultură de performanță şi au ce învăţa. Pentru noi, ca organizație, Ziua Câmpului este încă un punct de reper pentru că avem o colaborare strânsă cu Agricost, iar testarea care se face aici, și ceea ce noi încercăm să facem în cadrul APPR, este de fapt o verigă între cercetarea fundamentală și fermieri.“

Un alt participant, Daniel Florici, tânăr fermier din județul Iași, a apreciat în mod deosebit lanurile de floarea-soarelui, care, după cum preciza, arată impecabil. „Este a doua oară când vin la acest eveniment, dar pot spune că este una nouă chiar dacă am mai fost prezent și anul trecut. Spun acest lucru pentru că, de la an la an, specialiștii de aici schimbă foarte multe lucruri, aplică tehnologie de ultimă oră și fac investiții. Aici avem mereu câte ceva de învățat, pot spune că este un etalon de unde poți trage concluzii și poți observa ceea ce poți aplica în propria fermă. În acest an m-a impresionat cultura de floarea-soarelui, care este uniformă, bine dezvoltată, iar tehnologia aplicată denotă că într-adevăr IMB este un centru de excelență pentru agricultură“, a punctat fermierul ieșean.

Chiar dacă este un fermier bine-cunoscut în lumea agricolă, vicepreședintele LAPAR, Gheorghe Albu, a fost prezent în acest an pentru prima oară în Insula Mare a Brăilei, un dezavantaj care a devenit avantaj, după cum ne-a explicat: „Spre rușinea mea, sunt la prima participare, dar pot spune că am rămas impresionat, însă dezavantajul că abia acum am venit pentru prima dată este de fapt un avantaj personal că observ acum aceste momente de puritate și performanță. Am avut cu toții ocazia să primim o lecție de la echipa domnului Buzdugan, pentru că, după cum vedeți în ultima perioadă, schimbările climatice ne fac mari probleme la nivel de fermă, de aceea cred că specialiștii care au soluții fac bine că ne împărtășesc din experiențele lor. Mi-a plăcut în mod deosebit faptul că cei prezenți aici au acordat atenție celor expuse în cadrul fiecărui atelier, și-au luat notițe, chiar și eu am făcut acest lucru și abia aștept să ajung în fermă să aplic unele dintre aceste experienţe. În ceea ce privește culturile, pot să vă spun că există probleme pentru că Insula are un specific aparte, știm că suprafața provine din desecări, iar structura solului este alta față de cea pe care o avem noi în Dobrogea, de exemplu. Din cauza excesului de umiditate, ei au întors aproape 6.000 de hectare de culturi în acest an, deci sunt multe probleme, să nu ni se pară că aici este raiul agriculturii și lucrurile se realizează foarte ușor. De aceea spun că doar niște persoane responsabile, specialişti de înaltă clasă, pot să rezolve această problemă specifică unor asemenea terenuri“, a conchis vicepreședintele LAPAR.

GALERIE FOTO


 

Și în acest an, evenimentul organizat de Agricost, DuPont și Pioneer s-a ridicat la nivelul așteptărilor, inclusiv ale ministrului Agriculturii, care, deși a fost prezent în Insulă, nu a reușit să participe la întreaga manifestare din cauza situației iscate la nivel politic.

Larissa SOFRON

Revista Lumea Satului nr. 13, 1-15 iulie 2017 – pag. 6-9

Vizualizari 2128
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)