reclama youtube lumeasatuluitv
update 18 Sep 2019

Trei soiuri productive de piersici turtite

Unele dintre cele mai căutate fructe din sezonul trecut au fost piersicile turtite. Mulți dintre cumpărători considerau că astfel de piersici sunt o noutate pentru țara noastră, însă există și numeroase soiuri create în cadrul stațiunilor de cercetare-dezvoltare pentru pomicultură din România, nu doar fructe de import care predomină pe rafturile supermarketurilor. Ce-i drept, e adevărat că nu există suprafețe însemnate cu astfel de piersici, așadar cei interesați să investească în pomicultură pot ține cont de această piață de nișă aflată în creștere.

Tocmai de aceea vă propunem trei soiuri românești de piersici turtite, care vă asigură fructe de calitate, producții bune, dar și venituri mai ridicate.

Soiul Filip

piersici turtite filipO creație a Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanța este soiul Filip. Acesta este primul soi de piersici turtite omologat în țara noastră. Se recomandă plantarea mai ales în Dobrogea și intră pe rod în cel de al treilea an, oferind o producţie medie de 30-35 kg/pom, revenind 18,7-22,0 tone/ha pentru o densitate de 625 pomi/ha (distanţa de plantare 4/4 m) sau de : 25,0-29,0 tone/ha pentru o densitate de 833 pomi/ha (4/3 m). Pomul rodește pe ramuri mixte, este rezistent la ger, are o mare capacitate de regenerare și este autofertil. Piersicile sunt mici, cântăresc până la 65 de grame, au culoarea roșu-închis și se coc în cea de-a doua decadă a lunii iulie. Pulpa este albă, fără infiltraţii de roşu, fină, aromată cu 12-14% substanţă uscată, iar sâmburele este foarte mic şi aplatizat.

Soiul Monica

piersici turtite monica

Omologat în anul 2007 de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanța, Monica este un soi ce poate oferi o producție de aproximativ 30 kg/pom. Pomul are vigoare medie, rodeşte pe ramuri mixte lungi și este autofertil. Distanța de plantare recomandată este de 4,5/4 metri sau 4/3 metri, iar forma de conducere să fie coroană de tip vas sau vas-ameliorat. Este un soi cu toleranță ridicată la boli și dăunători, care necesită rărirea fructelor. Piersicile sunt de culoare roșu-carmin, se coc la începutul lunii august și pot cântări chiar și 100 de grame. Au pulpa albă-crem, aromată, dulce, cu gust de smochină şi miere, cu aciditate redusă și sunt recomandate pentru consumul în stare naturală, dar şi pentru procesare, sub formă de compot, ca fructe întregi în sirop, gem şi nectar.

Soiul Florin

piersici turtite florin

Un alt soi omologat la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanța este Florin. Pomul a apărut în 2002 și oferă unele dintre cele mai mari fructe de acest gen, 120-150 de grame. Trebuie plantat pe terenuri fertile, expuse la soare și oferă producții de aproximativ 27 kg/pom. Rodește încă din anul II de producție, este un soi autofertil cu înflorire AVB abundentă, iar fructele se coc în prima decadă a lunii iulie. Piersicile sunt de culoare roșu-deschis, iar pulpa este galben-portocalie, fără infiltraţii de roşu în jurul sâmburelui, aromată, cu 10-12% substanţă uscată şi gust dulce-acrişor. Fructele se pot consuma atât în stare naturală, cât şi preparate sub formă de compot, gem şi nectar.

Larissa SOFRON

Revista Lumea Satului nr. 9, 1-15 mai 2017 – pag. 24-25