Lumea satului 750x100

update 25 Nov 2020

Soluții ecologice pentru protecția plantelor (II)

Așa cum am mai arătat în paginile revistei noastre, agricultura ecologică (sau, dacă preferați, bio) nu exclude utilizarea unor produse pentru combaterea bolilor și a dăunătorilor. Diferența este doar că respectivele produse trebuie să întrunească anumite calități. Dintre acestea, cele mai importante sunt acelea de a nu fi absorbite în structura plantei și de a putea fi metabolizate, fără efecte negative, de către agrosistemul local.

Soluții cu var, cupru și calaican

O primă clasă de soluții are la bază diferite substanțe chimice. Ele sunt utilizate de peste un secol în horticultură, cu rezultate satisfăcătoare.

Soluția sulfocalcică se prepară din 2,8 kg praf de sulf, 1,5 kg de var nestins și 10 litri de apă. Varul nestins, pisat astfel încât să ajungă praf, se amestecă cu praful de sulf. Peste se adaugă trei litri de apă fierbinte, în etape, și se amestecă bine, până când totul devine o pastă. Apoi se adaugă și restul de apă, tot fierbinte, pentru a împiedica precipitarea, și se fierbe timp de 45 de minute. Pe timpul fierberii se amestecă continuu și se completează apa care se evaporă. După răcire, soluția se filtrează și se păstrează în vase închise ermetic. Soluția astfel preparată are o concentrație de 40%. Pentru utilizarea ca fungicid se diluează până la o concentrație cuprinsă între 0,5 și 2%. Spectrul acestei substanțe este foarte larg: pe pomii fructiferi desfrunziți distruge păduchii, larvele, boala petelor cafenii etc. De asemenea, distruge păduchele țepos argintiu, păianjenul roșu din culturile de legume, ca și ascarnia din vița-de-vie.

Soluția sau zeama bordeleză este folosită deja de peste 150 de ani de către grădinarii și viticultorii din întreaga lume. Pentru prepararea ei sunt necesare 100 g de sulfat de cupru, 50 g praf de var nestins și zece litri de apă. Varul se dizolvă în jumătate din cantitatea de apă, iar cuprul, separat, în cealaltă jumătate. Apoi, cele două soluții se combină, amestecând continuu. Pentru că soluția atacă metalele, este indicat să folosiți găleți de plastic sau vase din sticlă. Tradițional, se foloseau hârdaie din lemn. Soluția astfel preparată are concentrația de 1,5%. Se poate folosi ca atare sau diluată, astfel încât să se obțină concentrații de 0,5-1%. Se recomandă ca fungicid pentru legume, plante decorative, pomi, viță-de-vie, cartofi și trandafiri.

Un alt fungicid eficient este soluția cu calaican.

100 g de calaican (sulfat feros), 200 g de var nestins și 10 litri de apă sunt ingredientele necesare. Calaicanul se dizolvă în 5 litri de apă. Varul se stinge separat în puțină apă. Cele două soluții se amestecă, se completează până la 10 litri, se amestecă bine din nou, apoi se filtrează. Soluția astfel obținută are concentrația de 1% și se folosește ca atare pentru stropirea pomilor și a arbuștilor fructiferi, atât ca fungicid, cât și împotriva melcilor și a limacșilor.

Nicotina, altfel decât în țigări

Nicotina este un compus natural care poate fi utilizată ca insecticid cu mult succes. Pentru că este organică, ea se descompune foarte curat în mediul natural.

O primă rețetă se prepară din 2 grame sulfat de nicotină (de la farmacie) și 4 grame săpun verde, care se dizolvă într-un litru de apă. Soluția astfel obținută se folosește pentru a stropi plantele din sere, solarii sau din casă.

O altă soluție se prepară prin macerarea a 1 kg frunză de tutun în 500 ml alcool etilic de 96º. Frunzele, bine mărunțite, se lasă în alcool, într-un recipient bine închis, la loc răcoros, timp de două săptămâni. Din când în când se mai agită. Soluția obținută se filtrează și se folosește, în concentrații de 0,2-0,5%, pentru stropirea plantelor atacate de dăunători.

Pentru flori se poate folosi și soluția obținută prin macerarea a 80 g de praf de tutun și 5 g de săpun, timp de trei zile, într-un litru de apă. După filtrare, soluția astfel obținută se pulverizează direct pe flori.

O altă variantă de insecticid se prepară prin amestecarea a un litru de lapte cu 500 ml petrol lampant și zece litri de apă. Se amestecă laptele cu petrolul, agitându-se bine, până la obținerea unei emulsii. După aceea, se adaugă apa, amestecând continuu. Emulsia rezultată se aplică cu o pensulă fină în locurile atacate de paraziți.

Emulsii împotriva omizilor

Una dintre cele mai simple substanțe pentru protecția pomilor este emulsia obținută din amestecul a 800 g de ulei mineral cu zece litri de apă. Cu acest produs se stropesc pomii primăvara, înainte de apariția mugurilor.

După apariția mugurilor este recomandată o altă emulsie, în care uleiul mineral se înlocuiește cu 400 g de săpun. Pentru a se dizolva mai ușor, săpunul se dă pe răzătoare ca să se transforme în fulgi. Se folosesc, ca și la soluția precedentă, zece litri de apă.

Împotriva omizilor este foarte eficientă soluția obținută prin dizolvarea a 75 g de piatră acră (clorură de amoniu) în zece litri de apă.

Un clei împotriva omizilor se prepară din patru litri gudron, 500 g de săpun și 250 g de seu de vită. Într-un vas se topesc la bain-marie seul de vită și săpunul. Peste amestecul topit se adaugă, amestecând în permanență, gudronul. Se omogenizează până la obținerea unei paste fluide. Cu această pastă se acoperă o bandă lată de cca 5 cm pe corpul pomilor, sub coroană. Peste dungă se aplică o bucată de hârtie tare, de ambalaj, care se leagă cu sfoară. Hârtia se unge, la rândul ei, cu cleiul preparat.

Pentru distrugerea coropișnițelor, se amestecă 200 g de tărâțe de grâu, orz sau ovăz cu 20 g de aldrin. Se prăfuiește solul din zona pe care dorim să o protejăm, folosind 5-10 g de amestec/m². Se pot, de asemenea, forma mici cocoloașe din amestecul de mai sus înmuiat cu apă. Acestea se pun la intrarea canalelor săpate de coropișnițe.

Tratament pentru rănile pomilor

Adesea, rănile pomilor, indiferent că sunt provocate de animale, de accidente sau din alte cauze, au ca rezultat uscarea arborilor. Pentru a evita acest lucru, vă prezentăm câteva tratamente simple și „curate“, care duc la o cicatrizare rapidă.

100 g de var se sting în puțină apă. Soluția se amestecă cu doi litri de apă în care s-au dizolvat în prealabil 50 g de calaican (sulfat feros). Se completează cu apă până la cinci litri. Cu această soluție se ung rănile pomilor.

Mai eficientă, dar și mai greu de preparat, este soluția următoare: 80 g de ceară de albine, 40 g de rășină și 20 g de seu de bovină se topesc la bain-marie. Peste amestecul topit se adaugă 90 ml de terebentină, cu mare atenție, să nu ia foc. După răcire se folosește pentru ungerea rănilor provocate prin tăiere.

Mai simplu, pentru tratamentul rănilor provocate prin tăieturi, lovituri sau căderi de coajă, se poate folosi un unguent preparat prin amestecarea a 100 g de păcură cu 50 g de praf de cărbune. Cu acest preparat se ung în strat subțire zonele afectate.

În încheiere, vă oferim și o soluție cu efecte regenerante. Opt grame de sulfat de fier se dizolvă într-un litru de apă. Cu această soluție se stropesc plantele ale căror frunze se îngălbenesc, se usucă și încep să cadă. Planta se va regenera destul de repede și îi vor crește frunze noi.

GALERIE FOTO


Alexandru GRIGORIEV

Revista Lumea Satului nr. 7, 1-15 aprilie 2017 – pag. 28-29

Articole înrudite