Cotlete de berbecuț pe pat de spanac și legume la grătar
Impresionați-vă invitații la masa de Paște cu ceva diferit de ceea ce pregătiți în mod obișnuit. Folosiți-vă de ingrediente cât mai colorate, alegeți legume de sezon, dați volum preparatului și serviți mâncarea cu zâmbetul pe buze.
Ingrediente pentru două porții: cotlete de berbecuț (câte două la porție), 2 mâini de spanac verde proaspăt, 1 ardei gras roșu, 1 ardei gras galben, 1/2 dovlecel, 1 fir ceapă verde, 1 fir de usturoi verde, 300 g mazăre, o ceapă mică, 2 căței de usturoi, 100 ml vin alb sec, 50 g unt, ulei de măsline, sare, piper negru măcinat.
Mod de preparare: spălați carnea, spanacul și legumele, apoi curățați osul cotletului de carne, tăiați ardeiul gras în bucăți mai mari și dovlecelul feliuțe, tocați spanacul, ceapa și usturoiul verde. Puneți mazărea la fiert într-un vas apa și sare. Între timp trageți la tigaie cotletele în puțin ulei de măsline, cât să se rumenească și așezați-le la cuptor, pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, cât să se gătească complet. În aceeași tigaie, adăugați untul, spanacul, ceapa și usturoiul verde, asezonați cu sare și piper. Când s-au înmuiat, adăugați vinul și lăsați-le să se gătească până când vinul se reduce la jumătate. Ardeiul și dovlecelul tăiat felii, peste care s-a presărat sare și piper, se pun pe grătar sau se trag la tigaie în puțin ulei de măsline. Când mazărea a fiert se călește puțin într-o tigaie cu ceapa și usturoiul tocate mărunt, apoi se pasează cu blenderul, până obțineți un piure fin. Dacă este cazul îl treceți printr-o sită deasă.
Așezați pe farfurie mai întâi spanacul peste care așezați pe verticală cotletele, puneți alături legumele, turnați sosul în care s-a făcut spanacul și la final adăugați frumos pe farfurie piureul de mazăre. Ca un ultim retuș presărați piper negru proaspăt măcinat peste cotletele de berbecuț.
Trucuri: pentru piureul de mazăre puteți realiza canele (o formă obținută cu ajutorul a două linguri) sau folosindu-vă de o formă metalică. Dacă doriți ca la piureul de mazăre să păstrați o culoare mai intensă adăugați un strop de zeamă de lămâie.
Poftă bună!
Revista Lumea Satului nr. 7, 1-15 aprilie 2017 – pag. 58
Paste, cotlete de berbecut, legume la gratar
- Articol precedent: Un primar african, ambasadorul României în lume
- Articolul următor: Vești bune de prin lume