reclama youtube lumeasatuluitv
update 19 Jan 2022

Du Pont oferă pentru 2017 noi molecule și tehnologii inovative

Pentru specialiștii de la DuPont, protecția plantelor este esențială. Fără aceasta, în condițiile existente în țara noastră, obținerea unor producții însemnate rămâne doar un deziderat, consideră ei. Acesta este contextul în care dl Ion Săvulescu a prezentat noutățile pe care DuPont le pune la dispoziția fermierilor în anul 2017. „În fiecare an, ne străduim să venim cu noi produse, revoluționare, care să vă ajute să luptați cu succes împotriva dăunătorilor. Consecvenți motto-ului nostru, «miracolul științei», am pregătit ceva nou și pentru anul acesta“, a subliniat domnia-sa.

Noi mijloace împotriva Ostrinia și Helicoverpa

Conform afirmațiilor sale, noile ierbicide ale DuPont vor primi, foarte curând, autorizarea. Este vorba despre produsele care vor deveni disponibile începând cu luna mai, adică exact atunci când vor fi necesare pentru aplicarea lor pe culturile de porumb. Concret, acești compuși, vor avea ca țintă Ostrinia Nubilalis (sfredelitorul porumbului) și Helicoverpa Armigera, cei mai periculoși inamici ai culturilor de porumb. Conform datelor pe care dl. Lucian Buzdugan, președintele Consiliului de Administrație al Agricost S.A., a dorit să le prezinte în cadrul întâlnirii, infestarea cu ostrinia duce la pierderi de producție cuprinse între 5 și 10%. Dacă nu este combătută cum se cuvine, această insectă își triplează efectivele de la an la an. „Helicoverpa armigera este încă mult mai dăunător“, a subliniat dl Buzdugan. Pe lângă pierderea efectivă de producție, aceste insecte mai produc și o scădere a calității celei rămase. Pe excrementele lor, rămase pe știuletele în dezvoltare se dezvoltă mucegaiul cenușiu. „În final, rezultatul este apariția afla­toxinei“, a precizat reputatul agronom.

La fel de importante sunt și tratamentele culturilor de floarea-soarelui, consideră Lucian Buzdugan. „Fără tratamente nu se pot obține mai mult de 4 tone/ha“, spune el.

Pentru horticultori, specialistul DuPont recomandă ca vârf de lance produsele Avaunt și Coragen. Acestea sunt special create pentru a distruge dăunătorii viței-de-vie, ai legumelor și ai pomilor fructiferi.

Tripali, pentru protecția păioaselor

Ierbicidele, la rândul lor, au un lider. „Tripali este cel mai nou produs oferit de specialiștii noștri”, a arătat Ion Săvulescu. Acesta este deosebit de eficient împotriva buruienilor cu frunză lată, anuale sau perene, deopotrivă, în culturile de păioase. Se aplică postemergent și devine eficient la câteva ore de la aplicare, chiar dacă buruienile mor la cinci-zece zile de la tratament. Chiar și în cazul buruienilor cu o relativă rezistență la produs, cum ar fi Fumarița și Talpa-gâștii, creșterea acestora e oprită. În plus, aplicarea acestui ierbicid nu implică nici o restricție în rotația culturilor.

Fontelis este cel mai nou produs din gama fungicidelor. Substanța activă, pentiopyrad, pe care o conține, îl face foarte eficient împotriva bolilor determinate, în special la măr, de ciupercile din grupurile Ascomycete și Basidiomycete. Trei tratamente pe an sunt suficiente pentru prevenirea rapănului și făinării.

Desigur că soluțiile prezentate mai sus sunt doar o mică parte din portofoliul DuPont România. Important de știut este că această companie este unul dintre liderii producătorilor de substanțe pentru protecția culturilor. Pentru orice problemă, fermierii doritori pot apela la consultanții din teritoriu ai companiei, convinși că vor găsi soluții integrate.

Alexandru GRIGORIEV

Revista Lumea Satului nr. 4, 16-28 februarie 2017 – pag. 18