abonament lumea satului

update 20 Sep 2017

Legumicultura și viticultura, „vedetele“ simpozioanelor Syngenta

  • Publicat în Agrotehnica

La finalul anul 2016, echipa Syngenta România a organizat două întâlniri tematice în cadrul cărora a prezentat cele mai noi produse și soluții pentru legumicultură, respectiv viticultură.

A IV-a ediție a forumului pentru legumicultură

„Prima întâlnire, dedicată fitofarmaciștilor, a ajuns la cea de a IV-a ediție și a avut 160 de participanți care au fost interesați să afle ultimele noutăți în materie de produse și tehnologii. Noutatea pe care am lansat-o cu prilejul acestui eveniment și care din 2017 va fi la dispoziție legumicultorilor este produsul Cidely Top. Este un fungicid dedicat Solanaceae, Curcubitaceae, aplicat în special pentru combaterea făinării și pătării frunzelor. Ne mândrim că avem pe etichetă și omologarea pentru combaterea Didymella bryoniae la pepeni“, a declarat Andreea Iacobecu – manager culturi speciale și legume.

Detalii specifice ale noului produs au fost prezentate de către Ștefan Dragoș – asset manager fungicide, Europa de SE: „Cidely Top este un produs de ultimă generație care conține două substanțe active: 125 g/litru difenoconazol și 15 g/l cyflufenamid. Acestea acționează într-un mod diferit. Prima are rol de prevenție, iar cealaltă rol curativ. Astfel, Cidely Top a avut eficacitate aproape de 100% pe toată perioada de cercetare de la 1 la 14 zile, aplicare preventivă și per­sistență foarte bună între cele două momente de evaluare, 8 respectiv 11 zile de la aplicare. În ceea ce privește bolile pe care le combate, putem spune că are un spectru larg de acțiune, dar extrem de important de precizat este faptul că Cidely Top protejează culturile de pepeni de Didymella bryonlae. Din câte știu eu, este singurul produs avizat pentru această boală destul de greu de combătut. Ca și culturi poate fi folosit la tomate, ardei, vinete, pepene galben, pepene verde, castraveți și dovlecei, dar și la căpșuni în doză de 100 ml/hl, maximum 1 litru/ha.“

Cum poate fi combătută Tuta absoluta

Tuta absoluta este un dăunător care a apărut pentru prima dată în țara noastră în anul 2009. În numai 7 ani acesta s-a răspândit în toate bazinele legumicole importante ale țării. Dăunătorul distruge partea verde a plantei, iar pagubele ajung și la 100%. „În majoritatea bazinelor legumicole, acest dăunător a afectat în mod special cultura de tomate, dar și la alte culturi atunci când nu găsește nimic de mâncare, cum ar fi culturile de cartof, de vinete sau de cireșe de pământ. Ocazional au apărut și pe plante din alte familii, așa cum este fasolea sau nalba. Tuta absoluta este un dăunător care acționează mai mult noaptea, ziua rămânând ascuns. Infectarea se produce pe tot parcursul perioadei de vegetație, dar cele mai mari probleme apar în mod special pe ciclul doi de cultură. Produsele pe care noi le propunem sunt Affrim și Voliam Targo. Primul se aplică în doză de 150 gr/hl și are o eficacitate de 86% la doză întreagă. Voliam Targo are o eficacitate diferită în funcție de dozaj. La o doză de 40 ml/10 litri eficacitatea este de 89%, în schimb, cu 60 ml/10 litri eficacitatea de 92% crește, iar la 80 ml/10 litri atinge eficacitatea de 94%“, a specificat Vasilică Hoarcă, director de vânzări semințe legume Syngenta.

Forumul OpiTech pentru viticultură

„Pe partea de viță-de-vie ne-am propus să adu­năm la evenimentele noastre cât mai mulți viticultori care aplică tehnologie super intensivă. Ceea ce am observat este faptul că aceștia sunt interesați nu numai de produsele pe care noi le propunem pe acest segment, ci și de informațiile pe care noi le prezentăm din industriile conexe, cum ar fi reziduurile. Deoarece viticultorii fac parte dintr-o industrie apropiată lanțului alimentar, aceștia au nevoie de tot mai multe informații pentru ca vinul să ajungă în siguranță pe mesele consumatorilor“, a precizat Andreea Iacobescu - manager culturi speciale și legume.

Principala temă a acestui forum a fost mana viței-de-vie, iar Acarianul Ruginii și Păianjenul Galicol sunt, conform reprezentaților Syngenta, principalele probleme ale viticultorilor români. „Măsurile preventive sunt esențiale în controlul acestor acarieni. Păianjenul Galicol al viței-de-vie are un număr de șapte generații sau chiar mai mult. Migrarea începe la sfârșitul lunii mai, intensificându-se după înflorit și continuă încă două luni. Migrarea pentru iernare începe în august și se încheie în octombrie. De obicei, daunele se produc doar dacă vița-de-vie suferă din alte cauze. Acarienii adulți iernează sub învelișul protector al mugurelui, iar primăvara se deplasează către muguri de dezvoltare și creează acele galerii în jurul zonei de fructificare. În al doilea caz, Acarianul Ruginii infestează primăvara devreme, când își face simțită prezența prin acea ondulare și deformare a frunzelor. În cazuri extreme, frunzele devin ruginii și cad. De asemenea, internodiile sunt scurtate, în zig-zag, foliajul devine adunat și producția de struguri este redusă. Asimilația scade foarte mult, iar procesul de fotosinteză este redus tocmai în faza în care zahărul începe să se dezvolte în frunze. Acarienii hibernează în colonii de câteva sute de femele sub învelișul protector la mugurelui. Este important să aplicăm uleiuri minerale sau produse pe bază de sulf pentru a reduce populația“, a declarat Akos Forrai – asset manager Syngenta Europa de Sud-Est.

Pentru combaterea acestor doi acarieni, reprezentantul Syngenta a recomandat folosirea a două produse care pot asigura protecție integrată: insecto-acaricidul Vertimec și fungicidul Thiovit Jet.

Vertimec poate fi aplicat atât în cultura viței-de-vie, cât și la căpșun, tomate, pomi fructiferi, ardei, vinete și pepeni. Doza recomandată este de 0,75 l/și se aplică atunci când sunt dezvoltate 3-5 frunze. Cea de a 2-a aplicare, împotriva generației de vară, se realizează atunci când apar primele simptome.

„Thiovit Jet are o formulă unică, care include 85% particule de sulf care au între 1 și 8 microni. Nu există risc de fitotoxicitate, nici la doze ridicate, nici la aplicarea în timpul înfloritului. La începutul sezonului pot fi aplicate chiar 12 kg de sulf. Cea mai sensibilă perioadă este la înflorire, cu toate acestea nu există risc ca particulele de sulf să ardă florile. În Ungaria sunt utilizate 8 kg de sulf de Thiovit chiar și la înflorire, fără să există risc de fitotoxicitate. De asemenea, produsul rezistă foarte bine la spălare, iar asta face diferența față de celelalte produse pe bază de sulf din piață“, a adăugat Akos Forrai.

Un alt aspect pe care echipa Syngenta a ținut să îl transmită atât fitofarmaciștilor, cât și viticultorilor a fost lista celor 5 reguli de aur pentru utilizarea în siguranță a produselor de protecția plantelor.

Larissa SOFRON

Revista Lumea Satului nr. 1, 1-15 ianuarie 2017 – pag. 14-15