„Fermieri pentru fermieri“, întâlnirea anuală APPR
Asociația Producătorilor de Porumb – APPR a organizat la începutul lunii decembrie congresul „Fermieri pentru Fermieri“. În cadrul evenimentului a fost stabilit Consiliul Director pentru 2017 și au fost premiați fermierii cu cele mai bune producții de porumb în campania agricolă 2016.
Arnoud Perrein, reales președinte
Ca și până acum, președinte APPR va fi pe parcursul următorilor 4 ani Arnaud Perrein, în timp ce vicepreședinte va fi în continuare Adrian Mocanu. Din acest an vor mai face parte din Consiliul Director și fermierii Lucian Buzdugan – Insula Mare a Brăilei, Alin Didă – județul Olt și Costin Telehuț – județul Ialomița.
„APPR s-a dezvoltat destul de mult pe parcursul anului 2016. Suntem mândri că am reușit să creștem numărul de membri, de la 40 la 70, iar suprafața a trecut de la 150.000 la 300.000 de mii de hectare. Dorim să evoluăm pas cu pas, nu trebuie să ne grăbim, dar nici să stagnăm. Știm cu toții că România are un potențial uriaș și de aceea ne dorim să ne mărim echipa, inclusiv pe partea tehnică, pentru a putea avea parte de o mai bună observație a loturilor de testare. Ne propunem să ne dezvoltăm și la nivel reprezentativ, pentru că ne dorim să avem o mai bună legătură cu MARD-ul și să reușim să venim cu propuneri concrete de modificări ale legilor sau documentelor care de multe ori încurcă fermierii“, a declarat președintele reales al APPR, Arnoud Perrein.
PORUMBUL DE AUR 2016
Și în acest an APPR a organizat concursul Porumbul de aur pentru cele două categorii – cultura irigată și cultura neirigată. „La concurs s-au înscris mai mulți participanți, dar unii au renunțat pe parcurs deoarece a fost un an dificil pentru cultura porumbului. Au fost unele județe grav afectate, cum ar fi Olt și Dolj, unde s-au înregistrat producții și sub 4 t/ha. În Ialomița și Călărași, județele în care avem mai mulți membri înscriși, rezultate au fost mulțumitoare, chiar și în neirigat“, a specificat președintele APPR.
Reprezentanții APPR au conceput ideea concursului ca la fotbal. La finalul competiției, câștigătorii înmânează cupa mai departe. Evident, în acest caz nu vorbim de cupe, ci de trofeele Porumbul de aur care la cea de a doua ediție au fost oferite câștigătorilor chiar de premianții de anul trecut. Astfel, trofeul pentru cea mai bună producție în irigat a plecat din vitrina fermierului ialomițean Jean Ilie Cezar către cea din Insula Mare a Brăilei deoarece producția de 20.350 kg/ha a făcut ca reprezentanții Agricost IMB să fie desemnați câștigători. Pentru cultura neirigată, Gheorghe Alexandru, fermier din județul Ialomița și câștigătorul primei ediții, a înmânat premiul Porumbul de aur conjudețeanului Carol Costandache, care a obținut producția de 11.403 kg/ha.
Agricost, din nou un model de urmat
Activitatea din Insula Mare a Brăilei este văzută de mulți specialiști drept o adevărată școală de agricultură. Aici, reprezentanții Agricost aplică cele mai noi tehnologii și respectă toți pașii pentru ca producțiile să fie pe măsura așteptărilor. În acest an, din totalul de 56.000 de hectare, 7.900 ha au fost semănate cu porumb. Pentru concursul Porumbul de aur, reprezentanții Agricost au înscris în competiție 70 de hectare, iar producția medie obținută a fost de 20.350 de kilograme la hectar la o umiditate de 21%. Hibridul folosit a fost din portofoliul companiei Pioneer P1535 – FAO 610, semănat la o densitate de 75.000 de boabe germinabile la hectar și a avut rapița ca și cultură premergătoare.
Pentru a explica modul în care a fost obținut premiul, dar și pentru a oferi un bun exemplu de aplicare ca la carte a tehnologiei, domnul inginer Ovidiu Blănaru, șef fermă Agricost, a prezentat pas cu pas lucrările efectuate: „Expunerea geografică a terenului agricol pe care societatea noastră îl administrează, suma gradelor de temperatură înregistrate anual și capacitatea uriașă de irigat de care dispunem ne-au permis să alegem hibrizi semitardivi și tardivi, care prin genetica lor au făcut posibilă depășirea barierei de 20 de tone de boabe la hectar. Imediat după recoltarea rapiței, terenul a fost prelucrat la adâncimea de 25 de centimetri cu utilajul Tiger care a permis simultan încorporarea a 120 de kilograme de triplu superfosfat la adâncimea de 17 cm. Beneficiind de o lungă perioadă de odihnă, timp în care microorganismele existente în sol au lucrat în favoarea noastră, a făcut posibil ca în ajunul semănatului să avem un grad de fertilitate ridicat, respectiv o rezervă de 150 de kilograme de azot, 80 de kilograme de fosfor, 250 de kilograme de potasiu, 30 de kilograme de sulf la un pH de 7,6. La semănat, în data de 16 aprilie, am mizat pe cel mai tardiv hibrid Pioneer P1535 – FAO 610 și am folosit o mașină de semănat de mare precizie pe 18 rânduri, marca Horsch tipul Maestro. Profitând de temperaturi situate în jurul valorii de 15 grade Celsius, am aplicat în 17 aprilie o fertilizare cu 130 de litri UAN în ideea de a reduce pierderile de azot cauzate în trecut din cauza volatilizării granulelor de îngrășământ solid. Răsărirea s-a produs la 23 aprilie, moment în care am numărat 73.000 de plante la hectar. La stadiul de două-trei frunze, în data de 15 mai am aplicat erbicidul Lumax în cantitate de 3,5 litri la hectar pentru combaterea buruienilor dicotile, iar pentru monocotile, în 28 mai, Principal – 0,09 kg/ha. La stadiul de 12 frunze, în data de 10 iunie s-a făcut o fertirigare cu UAN de 150 de litri la hectar cu o normă de irigare de 300 de metri cubi, ceea ce a permis ca îngrășământul să ajungă la o adâncime de 20-25 de centimetri, unde aparatul radicular era pe deplin dezvoltat. A urmat un tratament cu Opera – 1 litru la hectar în 21 iunie și cu Terrasorb Complex în data de 2 iulie. Recoltarea a avut loc în jurul datei de 1 noiembrie. Am recoltat 71.000 de știuleți cu 750 de boabe pe știulete, așezate în 20 de rânduri, cu 400 de grame masa a 1.000 de boabe, la o umiditate de 21% realizând o producție medie de 20.350 de kilograme la hectar.“
Peste 11 t/ha în neirigat
Premiul pentru cea mai bună producție de porumb obținută fără irigare a fost adjudecat în acest an de fermierul Carol Costandache, care a mizat la rândul său tot pe un hibrid Pioneer pentru a însămânța cele 27 de hectare înscrise în concurs.
„Anul acesta, din totalul de 2.465 de ha pe care le lucrez, 906 hectare am semănat porumb. Suprafața cu care am participat la concurs a fost de 27 de hectare, iar hibridul a fost Pioneer P0023 la care am obținut producția de 11.293 de kilograme. Am efectuat arătura în luna octombrie, după aproximativ două săptămâni am discuit, iar în primăvară, pe la jumătatea lunii martie, am făcut o fertilizare cu uree – 200 de grame de uree granulată/ha, încorporată cu combinatorul. Am semănat în data 5 aprilie și am optat pentru densitatea de 73.600 boabe/ha. Odată cu semănatul am fertilizat cu complex YaraMila. La stadiul de patru frunze am fertilizat cu azotat – 130 kg azot/ha. Recoltarea a avut loc pe 2 septembrie, iar producția a fost de 11.403 kg/ha, cu umiditate de 13,8%“, a precizat câștigătorul.
Larissa SOFRON
Revista Lumea Satului nr. 1, 1-15 ianuarie 2017 – pag. 12-13