Adama Sultan iulie 2020
update 14 Jul 2020

Bilonarea şi mulcirea solului în cultura de lavandă

  • Publicat în Agrotehnica

Progresul vine şi din curajul de a experimenta lucruri noi. Este o teorie care se confirmă şi în agricultură.

Iar pentru noi, ziariştii cu misiunea de a vă conecta la ultimele noutăţi din domeniul agricol, este plăcut să descoperim fermieri care renunţă la canoanele tradiţionale pentru a implementa tehnologii noi, cel puţin pentru România. George Marchidan, cultivator de lavandă şi preşedinte al singurei asociaţii de acest fel din ţară, şi-a propus să testeze o nouă metodă de cultivare a acestei plante. Este vorba despre bilonarea şi mulcirea solului în cultura de lavandă. Deşi pentru România este o noutate, această tehnologie, apărută prima oară în nordul Americii, este intens folosită pe continentul american şi, mai nou, în Croaţia.

George Marchidan este pionierul acestei tehnologii în România, însă este pe deplin încrezător că va avea succes pentru că, spune el, este în primul rând o tehnologie care reduce foarte mult costurile. Potrivit domniei sale, în cultura de lavandă principala problemă o constituie buruienile, de aceea îngrijirea lor presupune uneori şi cinci săpări. Pentru a reduce costurile cu întreţinerea a căutat şi alte tehnologii de cultivare a levănţicii decât cele convenţionale. A descoperit această tehnologie de bilonare şi mulcire a solului şi a constatat că prin aplicarea ei este rezolvată problema buruienilor. Practic, nu mai este nevoie decât ca iarba să fie tunsă o singură dată.

Ce presupune această modalitate de cultivare? George Marchidan spune că pentru a avea succes a fost nevoit să conceapă, după o schiţă proprie, un utilaj special, fără de care tehnologia nu poate fi implementată şi care să fie cuplat la un tractor. Cu ajutorul lui se face iniţial bilonarea şi apoi mulcirea, ultima fază fiind plantarea.

Pentru înfiinţarea culturilor prin această tehnologie cultivatorul foloseşte o folie concepută de o companie israeliană, cu 180 de metri lungime şi 80 cm lăţime, care costă 360 de lei rola. Această folie este tratată UV, permite solului să respire şi asigură o umiditate ridicată care este benefică plantei. În plus, folia are o garanţie de trei ani, exact perioada necesară dezvoltării plantei.

Despre această tehnologie, dl Marchidan mai spune că se pretează foarte bine pentru cultura ecologică pentru că, odată plantată lavanda, nu se mai fac alte lucrări. Practic, solul nu mai este răscolit, ci doar se tunde iarba. Ulterior pot fi administrate manual îngrăşămintele, iar avantajul foliei este că astfel substanţele nu mai sunt distribuite pe tot solul şi, implicit, nu mai hrănesc şi buruienile.

Din nefericire, nu toate solurile din România permit folosirea acestei tehnologii. Se poate folosi cu succes pe solurile nisipoase, afânate, însă se obţin mai greu rezultate pe cernoziomuri.

Până în momentul de faţă echipa dlui Marchidan a înfiinţat şase hectare cu lavandă prin această tehnologie nouă, în diferite regiuni ale ţării, iar rezultatele se vor vedea în primăvara şi începutul verii 2017. Cei care doresc să experimenteze această nouă tehnologie trebuie să ştie că, pe lângă achiziţionarea foliei de mulcire, închirierea utilajului presupune achitarea unei taxe de 300 de euro pentru fiecare hectar înfiinţat.

Laura ZMARANDA

Revista Lumea Satului nr. 23, 1-15 decembrie 2016 – pag. 20-21

Mai multe din această categorie: « DUDUL (Morus sp.) Stevia dulce sau zahărul verde »