Adama Sultan iulie 2020
update 23 Sep 2020

Premieră pentru România, maşina de drenare a solului

  • Publicat în Agrotehnica

Jumătatea lunii octombrie a fost rezervată unui eveniment organizat de Asociaţia Producătorilor de Porumb din România în localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Ialomiţa. Destinaţia a fost societatea Sopema, o fermă ce aparţine preşedintelui APPR, Arnaud Perrein. Tema evenimentului a fost excesul de apă şi soluţii pentru rezolvarea acestei probleme.

Alina Creţu, director executiv APPR - „Asociaţia Producătorilor de Porumb din România nu îşi propune să organizeze foarte multe evenimente publice, dar avem lunar întruniri interne pentru membrii noştri. Evenimentul acesta a fost deschis şi altor fermieri decât celor care fac parte din APPR, în special celor din sudul ţării, pentru a vedea un utilaj extraordinar, primul din România, achiziţionat de ferma Sopema. Este vorba despre un utilaj de drenare a solului. În anumite zone din judeţul Ialomiţa, Călărăşi, chiar şi Prahova sunt probleme foarte mari cu excesul de apă, iar fermierii au dorit să afle mai multe despre acest utilaj şi în acest context a venit ideea organizării unui astfel de eveniment. În final, acesta s-a conturat mai complex de atât, pentru că au fost şi discuţii despre sol şi pedologie. Totul pentru a veni cu cât mai multe răspunsuri pentru fermierii noştri. Am avut-o ca invitat special pe dna Laura Paulete de la Universitatea din Cluj şi un specialist în agrochimie de la Universitatea din Oregon, SUA.“

Atracţia evenimentului a fost însă utilajul olandez Inter-Drain, care costă nici mai mult, nici mai puţin de 450.000 de euro. Ferma Sopema se întinde pe 3.700 de hectare, însă pe o parte din suprafaţa lucrată excesul de apă este o problemă serioasă care cauzează pierderi importante bugetului unităţii. Recent adus în fermă, utilajul a fost deja folosit pentru drenarea a 78 de hectare.

premiera3 masina de drenare a solului

„Când vorbim despre exces de apă nu vorbim de ceva permanent, ci de perioade cu băltiri. În special toamna târziu sau primăvara devreme. Acest exces de apă împiedică efectuarea lucrărilor la timp, recoltarea, semănatul care este primul moment important din viaţa plantelor. În această zonă, mulţi ani la rând nu s-a putut intra la semănat decât la sfârşitul lunii mai şi dacă vorbim despre porumb sau floarea-soarelui este mult peste epoca optimă de însămânţare“ .

Sistemul de drenare a solului implementat în ferma Sopema este unul complex, cu multe piese, utilajul fiind doar una dintre ele. În fapt, vorbim despre un sistem de ţevi de colectare îngropate la minim 80 de cm adâncime în pământ. La această distanţă nu mai există riscul de a fi agăţate de alte utilaje agricole. Principiul acestei mașini este să instaleze țevile la același nivel indiferent de cum se prezintă parcela la suprafață, de aceea în prealabil se fac măsurători topografice. Abia după ce se obţin toate coordonatele, toate diferențele de nivel din parcelă, se stabileşte cum vor fi așezate țevile de drenaj. Este o procedură standard de la care nu se face abatere niciodată, pentru a evita riscul diferenţelor de nivel şi implicit de greșeală a instalării.

Utilajul de tip scarificator, piesa vizibilă a acestui sistem, este prevăzut în spate cu un cuțit care trage țeava în față. Acesta este ghidat prin laser sau GPS. Sistemul laser funcționează cu două aparate, un emițător și un receptor. Acest laser citește o linie de lumini care nu se văd cu ochiul liber. El face un disc luminos, pe care îl citește și se așează singur în poziție. Echipamentul are prevăzut și un sistem prin care controlează diferențele de nivel care trebuie să fie de maxim 0,2% scurgere.

Arnaud Perrein, preşedinte APPR- „ În zona aceasta există o problemă cu excesul de apă, mai ales după ploile masive care au fost. Vrem să împărtăşim din experienţa noastră, nu să dăm lecţii, pentru că şi noi încercăm încă să găsim soluţii acum la această problemă. Din calculele făcute, folosirea acestui utilaj în ferma Sopema implică un cost de până în 1.000 euro/hectar. Acest preţ include topografia terenului și instalarea sistemului de drenaj. Estimăm că putem facem în jur de 10 hectare pe zi, dacă totul este bine pregătit înainte de a pune utilajul la treabă. Din experiența noastră, din munca pe care o depunem pentru a ne lupta cu astfel de terenuri care se inundă, investiția pe hectar se amortizează în cel mult șase ani.“

premiera masina de drenare a solului

Alina Creţu - „Asociaţia are destul de multe proiecte, dar încercăm să le prioritizăm şi să facem ce este cel mai util pentru membrii noştri. Un eveniment important va fi în perioada 3-4 noiembrie, când vom fi organizatori ai Congresului Internaţional al Sorgului, o manifestare unică în România, pentru că aduce laolaltă specialişti din SUA, Germania, Rusia, Ucraina, Africa. Sunt deja peste 200 de participanţi care s-au înscris pe site-ul acestei conferinţe internaţionale. Asta nu se întâmplă foarte des în mediul agricol din România şi credem că va fi un succes.“

Laura ZMARANDA

Revista Lumea Satului nr. 21, 1-15 noiembrie 2016 – pag. 12-13