Scris de Lumea Satului în . Publicat în Zootehnie.
Aberdeen Angus, vite ce cresc aproape singure
Continuăm prezentarea celor mai răspândite rase de vite cu Aberdeen Angus, rasă destul de des întâlnită și în România, mai ales în zona din centrul țării. Aceasta a fost creată în Anglia, mai precis în Scoția, încă de acum câteva sute de ani. Standardul rasei prevedea ca animalele să fie de culoare neagră, dar în ultima vreme au fost acceptate și cele roșii. O altă caracteristică a acestor vite este că nu au coarne. Au capul mic, scurt și larg, iar membrele sunt scurte și musculoase. Osatura este fină, trunchiul lung, iar toracele amplu și profund. Pielea este moale și elastică.
Mici, grase și nepretențioase
Deși de talie joasă – vacile au în jur de 110 cm, iar taurii 135 cm – au greutăți relativ mari: 550-600 kg femelele și aproape o tonă masculii. Mai trebuie spus că, în condiții prielnice, sporul zilnic de greutate poate urca până la 1.200-1.300 grame. Pe lângă aceste avantaje se adaugă și acela că animalele din această rasă suportă fără niciun fel de probleme temperaturi cuprinse între -40 și +40ºC. Sunt și foarte tolerante la arșiță.
Calitățile enumerate fac ca această rasă de vite să se preteze foarte bine la creșterea în cirezi, în condiții de (semi)sălbăticie. Rata de conversie a furajelor în carne este deosebit de avantajoasă. Modul în care aceste animale pasc, retezând iarba în loc să o smulgă, așa cum fac alte rase, face ca zonele în care sunt pășunate să se regenereze rapid. Pot paște pe tot parcursul anului, atât furaje verzi, cât și uscate. Nu este nevoie de un pășunat selectiv. Un alt motiv pentru care vacile Aberdeen Angus pot fi foarte bine crescute libere pe pășuni este și rezistența lor ridicată la boli. Vacile au un instinct maternal foarte puternic. De altfel, rasa este caracterizată de un temperament docil, fiind blândă, prietenoasă, liniștită.
Deși longevive, vitele Angus ajung foarte repede la maturitate. Prima montă se poate face la 14-15 luni, când juninca cântărește cel puțin 350 kg. Fătările sunt foarte ușoare în proporție de aproape 99%, spun specialiștii.
Cea mai bună carne pentru grătar
Este o rasă prolifică, fiecare vacă putând avea câte o fătare în fiecare an. Gestația durează nouă luni, iar vițeii se înțarcă la vârsta de opt-zece luni. Laptele produs de vaci este de bună calitate și în cantitate suficientă (2.500-2.800 litri/lactație) pentru a asigura hrana vițeilor. Între înțărcarea vițeilor și o nouă fătare este necesară o pauză de aproximativ o lună – o lună și jumătate. Animalele pot ajunge la greutatea optimă de sacrificare (600-650 kg) la vârsta de 18 luni. Tăurașii trebuie separați de vițele de la vârsta de cinci luni. Pentru că devin activi sexual atât de precoce apare riscul de a monta juninci care nu sunt suficient de dezvoltate. Se pare că este singurul inconvenient al acestei rase.
Din punct de vedere economic, așa cum deja am spus, este foarte rentabilă. Randamentul la sacrificare este ridicat: 65-70%, în funcție de vârstă și de starea de îngrășare. Randamentul carne oase este de 5:1, dar și indicele de seu este destul de ridicat. Depunerile de seu apar și la animalele tinere. Carcasele conțin 70% carne de bună calitate, fragedă, suculentă, perselată, marmorată și foarte gustoasă. De altfel, pentru cei care au văzut odată carne de vită Aberdeen Angus, aceasta devine foarte ușor de recunoscut datorită culorii sale specifice, ceva mai închisă. Uneori, carcasa poate conține destul de multă grăsime. Majoritatea chefilor consideră că aceasta este cea mai indicată carne de vită pentru grătar.
În România există deja asociații profesionale ale crescătorilor de vite Aberdeen Angus, astfel încât atât junincile, cât și materialul seminal pot fi procurate cu ușurință de către doritori.
Alexandru GRIGORIEV
Revista Lumea Satului nr. 22, 16-30 noiembrie 2016 – pag. 38
vaci de carne, Angus, Aberdeen Angus
- Articol precedent: Un automatist devenit fermier sprijină Bălțata Românească Prec
- Articolul următor: Vitele Limousine, o opțiune de luat în calcul Următor
Alte articole:
De la un tractor UTB 650, la zeci de vaci Red Aberdeen Angus
Scris de Lumea Satului în .
La Focuri, o comună care se află la aproximativ 40 de kilometric de Iași, un mare fermier împătimit a instaurat o adevărată „dinastie“, prin cei doi fii ai săi. Vorbim despre ferma familiei Ștogrincă care duce mai departe pasiunea de o viață pentru plante, animale, pentru agricultură în general. Cel mai tânăr membru al familiei este Constantin Petronel, care a decis să devină fermier cu acte în regulă la ferma care îi va fi lăsată moștenire de familie.
Un adevărat imperiu clădit în 20 de ani
Constantin Petronel Ștogrincă, tânărul de 20 ani din comuna Focuri, județul Iași, student la Facultatea de Agricultură din Iași, ne-a vorbit despre istoria îndelungată a fermei sale, care în prezent a ajuns să aibă 1.100 ha teren arabil, un efectiv de 250 de vaci Red Aberdeen Angus și 150 ha pășune și, bineînțeles, tractoare și utilaje agricole de ultimă generație.
„Povestea noastră a început în anii 2000, când tata făcea comerț cu floarea-soarelui. În anul 2003, a cumpărat primul tractor UTB 650, iar cu el a început prestarea serviciilor în localitate. Mergând bine această activitate pe atunci, în fiecare an își cumpăra câte un UTB 650, ajungând la patru tractoare de acest model. Oamenii din localitate, știindu-l om serios și muncitor, veneau la noi acasă să ne dea pământul în arendă; tatăl meu nici măcar nu știa cum să reacționeze, dacă e sau nu bine ceea ce face. În 2006, a înființat o firmă de agricultură și s-a decis să continue pe acest drum, neștiind absolut nimic despre ceea ce înseamnă agricultura. Dar cu multă muncă, seriozitate și un vis… a luat această muncă ca pe un mod de viață. Ah, am uitat să vă spun și de pasiunea tatălui meu pentru animale. El de la vârsta de 14 ani muncea la CAP (n.r. Cooperativa Agricolă de Producție, o formă de organizare a agriculturii apărută după 1960, care era controlată de stat și presupunea o colectivizare forțată), mulgând văcuțe și făcând tot ce este necesar într-o fermă de animale. Încă de atunci și-a propus ca toată viața lui să facă ce știe el mai bine, să muncească cu dragoste și determinare pentru că asta e fericirea lui. Iar astăzi munca sa a dat roade, ajungând la 1.100 ha teren arabil și un efectiv de 250 de vaci Red Aberdeen Angus, precum și 150 ha pășune, tractoare și utilaje de ultimă generație, având tractoare de la 130 CP până la cel mai mare de 400 CP. Lăsând toate acestea la o parte, vârsta tatălui meu își pune amprenta, după 30 de ani de muncă zilnică fără pauză e greu, dorindu-și, ușor, ușor, să se retragă și să-și pună încrederea în mine și în fratele meu mai mare“, ne spune Constantin Petronel Ștogrincă.
Red Aberdeen Angus este o rasă de taurine crescută pentru producția de carne, care în prezent are o mare răspândire în întreaga lume, fiind apreciată pentru carnea deosebit de gustoasă. Este de culoare roșie, fără coarne, cu greutate corporală a vacilor de 500-550 kg și randament la tăiere pentru animalele îngrășate de 65-70%. În timpul anotimpului călduros animalele se țin la pășunat cu gard electric, iar pe timpul iernii nu necesită adăposturi performante, putând fi ținute și în aer liber. Furajarea constă în amestecuri de lucernă și fân, suplimentate, dacă este cazul, cu porții de cereale (tain).
Conectat cu natura, în fiecare zi, de la răsărit până la apus
Deoarece s-au născut, au trăit și au rezonat cu acest domeniu cei doi frați nu se văd făcând altceva, iar pe lângă asta au o dorință aprigă și o ambiție puternică, să nu își dezamăgească familia și să ducă la apogeu acest business.
„Familia mea e îndrăgostită de tot ce înseamnă natură, de câmp, animale și culturi agricole. Mulți ne vor arăta cu degetul și vor zice «ce viață frumoasă duc». Da, într-adevăr, nu ne putem plânge de acest aspect, dar când suntem pe câmp 7 zile din 7, câte 12-14 ore pe zi, stând în soare, vânt, frig și ploaie, altfel stau lucrurile. Doar gândiți-vă la faptul cât de greu a fost să te apuci de agricultură fără nici măcar o bucată de sârmă în curte și fără să știi ce înseamnă agricultura, apoi să clădești un imperiu în 20 de ani, fără ajutorul nimănui. Ce poate fi mai frumos decât să lucrezi într-un așa domeniu? Să fii conectat la natură, să vezi în fiecare zi răsăritul și apusul soarelui, să te bucuri de momentele petrecute alături de familie și angajați. E minunat! Bineînțeles, este o afacere de viitor, care, zic eu, nu are sfârșit și nici nu ar trebui să aibă vreodată vreun sfârșit“, încheie tânărul fermier ieșean Constantin Petronel Ștogrincă.
Beatrice Alexandra MODIGA
Proiect de act normativ pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bivolițelor
Scris de Lumea Satului în .
MADR a postat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se instituie o schemă de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bivolițelor, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Valoarea estimată a schemei de ajutor este de 79.427.740 lei, echivalentul sumei de 16.100.000 euro, iar numărul estimativ al potențialilor beneficiari este de 6.000. Estimarea s-a realizat raportat la:
- Un efectiv de circa 150.000 capete bovine de carne:
100 euro/cap x 150.000 capete= 15.000.000 euro, respectiv 73.900.500 lei
- Un efectiv de circa 11.000 bivolițe
100 euro/cap x 11.000 capete = 1.100.000 euro, respectiv 5.419.370 lei
Cuantumul propus pentru ajutorul de stat este de 100 euro/cap bovină carne/bivoliță.
Măsura are la bază prevederile pct. 62 din Comunicarea Comisiei Europene de modificare a Cadrului temporar de criză și de tranziție pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
Astfel, se va institui o schemă de ajutor de stat cu caracter temporar pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bivolițelor din perioada 1 octombrie 2022 – 31 martie 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, valabilă până la data de 30 iunie 2024, în scopul compensării pierderilor generate de creșterea prețurilor la furaje, combustibil și alte costuri.
Beneficiari ai schemei pot fi: crescători de animale - persoane fizice, persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum și societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societățile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare, care au în posesie permanentă bovine de carne și/sau bivolițe, înscrise în BND, în calitate de proprietar de animale şi/sau proprietar de exploatație.
Informații suplimentare
CONDIȚIILE DE ELIGIBILITATE :
- Să dețină la data de 31 martie 2023 bovine de carne și/sau bivolițe cu vârsta de minimum 12 luni, în exploatație cu cod ANSVSA și/sau în exploataţiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar, înscrise în BND;
- Bovinele de carne și bivolițele pentru care se solicită ajutor de stat trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară;
- Existența, în ziua anterioară datei de începere a perioadei de depunere a cererii, a cel puţin 50% din numărul de bovine de carne și/sau bivolițe deținut la data de 31 martie 2023.
Valoarea totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu va depăși echivalentul în lei a 280.000 euro.
Cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime / cuantumului este cel comunicat de Banca Națională a României la data de 1 august 2023, respectiv de 4,9334 lei/euro.
Perioada de depunere este de 30 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, iar termenul de plată propus este 30 iunie 2024.
Fondurile provin de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024.
Proiectul poate fi consultat aici: https://www.madr.ro/proiecte
Ferma Angus de Meziad, după un concept preluat din Vest
Scris de Lumea Satului în .
Raul Bereczki din comuna Remetea, județul Bihor, s-a gândit că ar vrea să aibă o fermă mai „altfel“. Astfel, în anul 2017 a adus primul efectiv de 14 vițele și un taur din rasa Aberdeen Angus în ferma de la Meziad, județul Bihor. Scopul fermei a fost de a crea și dezvolta bovine de prăsilă din rasa Aberdeen Angus pentru alte ferme. În prezent, în ferma crescătorului sunt creați produși Aberdeen Angus de reproducție, prin montă naturală.
Vizitarea câtorva ferme de familie din UK, US și Europa… l-a motivat
„Angus de Meziad este o fermă de bovine rasa Aberdeen Angus. Ideea de dezvoltare a unei ferme de animale era în mintea mea din perioada copilăriei, iar mai apoi s-a accentuat odată cu studiile liceale, secția veterinară. Totuși, gânduri mai serioase au apărut după ce am ajuns să vizitez câteva ferme de familie în UK, US și Europa și am înțeles că un astfel de concept mi s-ar potrivi și mie, dar și locației noastre. Conceptul este acela de a crea o fermă de familie, în care 2-3 persoane se pot ocupa de un număr de 20-35 de animale din rasa Aberdeen Angus. Scopul fermei este de a crea și dezvolta bovine de prăsilă din rasa Aberdeen Angus, pentru fermele de carne de vită care doresc să-și îmbogățească genetica cu produși, tauri de prăsilă sau vițele/juninci de prăsilă din genetica actuală, dar și pentru fermele care, din diferite motive, trebuie să schimbe mamele reformă sau care au ajuns la capătul ciclului de reproducție, pe care fiecare fermă și-l setează în planul lor de producție. În același scop, ferma noastră dezvoltă tăurași de prăsilă Aberdeen Angus care pot fi folosiți și de către fermele de carne din alte rase sau de către fermierii care au vaci de lapte, dar care valorifică tineretul către producția de carne și își doresc să atingă calități pe care rasa Angus le are, cum ar fi ușurință la fătare, viței vioi apți de supt și independenți imediat după fătare; creștere și dezvoltare rapidă, ce constituie un avantaj major în sistemul de îngrășat; calitate superioară a carcaselor la sacrificat“, specifică crescătorul bihorean.
Rasa Angust, preferata fermelor mici de familie
Astfel, la Ferma Angus de Meziad sunt creați produși Aberdeen Angus de reproducție, prin monta naturală cu o cireadă de aproximativ 20 de mame și un taur patriarh, având și un mic centru de însămânțare artificială, care cuprinde un număr de cinci mame reproducătoare, după modelul fermelor din străinătate.
„Prin activitatea profesională am ajuns în contact cu crescători de animale, iar rasa Aberdeen Angus mi-a atras atenția în special, odată prin faptul că am întâlnit-o în UK, de unde provine, și la început mi s-a părut oarecum natural să fie așa de des întâlnită, iar mai apoi am întâlnit-o în Europa (Spania, Franța, Germania, Olanda), unde am văzut că este o rasă preferată de fermele de familie, unde soțul și soția aveau aproximativ 10-15 animale de care aveau grijă, după programul profesional, și astfel își puneau terenul la treabă, dar ajungeau să obțină un extravenit, iar mai apoi și în Statele Unite, unde am avut ocazia să cunosc câțiva crescători de referință ai acestei rase Angus, iar vizita în fermele lor m-a ajutat să înțeleg două aspecte foarte importante în ceea ce privește rasa Angus: este atât de robustă încât poate să funcționeze în orice mediu; este o rasă de carne, în care nu se urmărește cantitatea, ci calitatea cărnii sale, de aceea carnea de Angus este materia primă din toate Steakhouse-urile cu recunoaștere internațională“, adaugă Raul Bereczki.
Rasa care preferă interacțiunea minimă cu crescătorul
Aberdeen Angus este o rasă de bovine care vine să schimbe puțin condițiile de creștere pe care le știm în România, deoarece se simte cel mai bine în spațiu liber, pe pășune, și cu minimum de interacțiune cu crescătorul, pentru că are o robustețe bună pentru condițiile de mediu externe și vine ca un ajutor către crescători, având nevoie de un adăpost mai puțin costisitor și astfel mai ușor de întreținut.
„Scopul nostru de la bun început a fost să reușim să stabilim un nucleu de animale care să poată face treabă bună în mediul nostru, în sistem extensiv și pe pășuni de deal și munte, specific zonei noastre, și totodată să ne obișnuim și noi cu ele, mai ales că era un concept nou cu animalele de carne, care nu trebuiau mulse, având un mod de activitate diferit de vacile de lapte. Considerăm că acum reușim să le înțelegem bine nevoile și, ca atare, ne creăm modalități de dezvoltare a infrastructurii din jurul fermei și a bazei furajere. Pentru că Angus este o rasă exclusiv de carne, la care vițelul va fi înțărcat în jurul vârstei de 8 luni, vacile Angus nu se mulg, iar acest lucru vine din nou ca un avantaj pentru crescători, deoarece nu te mai ține legat de aceste activități care de multe ori vin cu costuri. Având aceste detalii de mai sus, cred cu tărie că este o rasă de bovine care poate fi o opțiune pentru familiile mici din mediul rural care vor și pot să se ocupe de o extraactivitate în timpul rămas după un job sau poate fi o opțiune pentru familiile care vor să schimbe activitatea de creștere a animalelor către o rasă care este mai puțin dependentă de acțiunile de zi cu zi ale crescătorului“, mai menționează Raul Bereczki.
Costurile de investiții într-o astfel de fermă sunt deschise discuțiilor și asta deoarece trebuie luat în considerare stadiul de la care începe crescătorul.
„Astfel, sunt situații în care crescătorii încep de la zero, fără infrastructură, fără animale, fără teren și fără utilaje, iar în acest caz investiția de început ar fi una considerabil mare. Dacă crecatorul începe de la un minim asigurat, cum ar fi terenul în proprietatea sa, un minim de utilaje și un adăpost cu sursă de apă, atunci nu îi mai rămâne decât să achiziționeze animalele“, mai spune acesta.
Contracte de livrare carne în sectorul HoReCa
Distribuția și valorificarea produșilor din rasa Angus se realizează către fermele de colectare tineret pentru îngrășat/sacrificat, iar în acest sens în cadrul Asociației Aberdeen Angus există o structură care se ocupă și de acest aspect, unde este colectat tineret Angus, pentru a fi mai apoi licitat de către companiile interesate.
„Pe an ce trece sunt tot mai mulți crescători care reușesc să-și dezvolte sectorul de îngrășare și sacrificare în ferme și ajung să încheie contracte de livrare carne în sectorul HoReCa, unde se poate vedea o ușoară orientare a consumului către carnea de vită și către carnea Angus premium“, încheie crescătorul de Aberdeen Angus din comuna Remetea, județul Bihor.
Beatrice Alexandra MODIGA
Ce trebuie să știți despre îngrășarea rasei Aberdeen Angus
Scris de Lumea Satului în .
Sistemele și tehnologiile de îngrășarea a rasei Aberdeen Angus pot fi clasificate după mai multe criterii, și anume: vârsta animalelor la valorificare, sistemul de întreținere și gradul de intensivizare a procesului de îngrășare.
Așadar, trebuie să se țină seama de mai multe particularități.
Vârsta animalelor la valorificare se referă la: îngrășarea vițeilor până la vârsta de 100-150 zile; a tineretului mascul până la vârsta de 12-18 luni; a mânzaților și a tineretului femel reformat de la reproducție până la vârsta de 18-30 luni; recondiționarea sau îngrășarea taurinelor adulte.
Procesul de îngrășare se face în stabulație și pe pășune, dar se practică și îngrășarea mixtă.
De asemenea, în funcție de gradul de intensivizare a procesului de îngrășare, aceasta poate fi: îngrășare intensivă, îngrășare semiintensivă și îngrășare extensivă.
Prin îngrășarea în sistem intensiv se urmărește realizarea unor sporuri zilnice mari, prin valorificarea potențialului biologic de creștere. Tineretul taurin poate realiza, în primul an de viață, 60-65% din greutatea adultului, în condiții optime de hrănire și întreținere. Printr-o hrănire corespunzătoare în raport cu vârsta, fermierul are ca scop dezvoltarea maximă a părților corpului cu importanță deosebită pentru producția de carne: pulpa, crupa, șalele și o dezvoltare mică a tubului digestiv.
În cazul exploatației, vițeii sunt preluați de la ferme de creștere la vârsta de 180 de zile. Furajarea este diferențiată pe faze de creștere. Perioada de îngrășare durează atât timp cât se manifestă capacitatea animalului de a depune carne și grăsime cu un consum economic de hrană pentru 1 kg/spor. Prin scurtarea perioadei de îngrășare se obține o producție mai mică de carne, cu o valoare nutritivă mai redusă, prelungirea duratei de îngrășare ducând la obținerea unei cărni grase, cu un consum prea mare de hrană. Nu toate rasele dau rezultate bune la acest sistem de îngrășare.
Înainte ca animalele să fie transportate, se efectuează tratamentele antistres specifice, iar, dacă durata transportului depășește 6 ore, se recomandă și administrarea unor medicamente cu efect tranchilizant. Transportul trebuie să fie rapid, reducându-se în acest fel stresul de transport. În funcție de vârsta animalelor, se pot folosi și autocamioane cu prelată. Transportul va fi însoțit de certificatul sanitar-veterinar și fișa zootehnică a lotului de viței preluați, care cuprinde: proveniența, numărul de viței, tratamentul imuno-preventiv executat și tratamentul antistres.
După ce tăurașii ajung în îngrășătorie, se execută deparazitarea și lotizarea animalelor, repartizarea acestora pe adăposturi, compartimente și boxe, hrănirea și un nou tratament antistres. Pe parcursul procesului de îngrășare, la date precis stabilite și în conformitate cu un protocol sanitar-veterinar specific, se execută vaccinarea animalelor (antivirală, antipasteurelică, anticărbunoasă, antileptospirică etc.)
Planul de îngrășare cuprinde:
– vârsta și masa corporală de preluare a materialului biologic;
– vârsta și masa corporală de valorificare;
– delimitarea în timp a perioadelor tehnologice de îngrășare;
– sporul mediu zilnic;
– consumul specific proiectat și greutatea medie individuală în fiecare perioadă tehnologică.
Se stabilește, de asemenea, intervalul de timp la care se face controlul modului în care se desfășoară procesul de îngrășare (se stabilesc: boxele de control; data și condițiile în care se execută cântărirea tăurașilor din boxele de control etc.).
Pe baza planului de îngrășare se proiectează: asigurarea materialului biologic, tehnologia de întreținere, necesarul de forță de muncă, tehnologia de hrănire, asigurarea furajelor și rentabilitatea îngrășării.
Însușiri morfo-productive ale Rasei Aberdeen Angus
- are o dezvoltare redusă, hipometrică, 118-120 cm și o greutate de peste
- 500-550 kg;
- conformație de tip brevimorf;
- membre scurte;
- schelet fin;
- animal de tip akeratos (fără coarne);
- robă neagră;
- rasă precoce 26-28 luni, 24 kg la naștere şi foarte rar întâlnite fătări distocice;
- tăurașii la îngrășat au SMZ de 1.200-1.300 g, iar la 15-18 luni ajung la 600 kg. Nu se recomandă îngrășarea peste 19 luni pentru că se depune grăsime nedorită în maniamente;
- cel mai mare randament la tăiere 60-65%, extremități foarte reduse;
- constituție robustă;
- temperament liniștit;
- rezistență la frig.
Anca LĂPUȘNEANU
Asociația Aberdeen Angus, cea mai mare asociație din România specializată în producția de carne
Scris de Lumea Satului în .
Florin Iftene a absolvit Facultatea de Zootehnie din Iași, în anul 2020, iar de atunci activează în cadrul Asociației Aberdeen Angus România, pe partea de control oficial al performanțelor - produse de carne, singura asociație din țară, chiar din Europa, cu cel mai mare efectiv de Angus. Timp de aproximativ 3 ani, tânărul inginer zootehnist oferă soluții pentru fermierii crescători de taurine din rasa Aberdeen Angus din România, având ca scop consolidarea și promovarea avantajelor acestei rase.
„În cadrul asociației numărăm aproximativ 1.500 de ferme și aproximativ 200.000 de capete. Asociația este structurată în trei departamente, printre care cel de control și un departament de achiziție a animalelor. De asemenea, avem și o fermă de testare, iar după o perioadă de aproximativ 6 luni taurii sunt scoși în populații de Angus din țară. În regiunea Moldovei nu mai există o astfel de asociație, este singura pe țară și singura din Europa, din câte cunosc eu, care are cel mai mare efectiv de Angus, cu toate că rasa este apărută în Scoția. Această rasă este atractivă pentru fermier, deoarece crește foarte ușor și are costuri mai mici față de vacile convenționale de lapte, de exemplu. Singura problemă ar fi lipsa pășunii pentru că este un animal semisălbatic și creșterea trebuie făcută neapărat pe pășune pentru a scădea foarte mult din costurile investiției sau diferitelor costuri care apar în fermă. Suntem singura asociație din Europa de Est care a mai organizat o licitație oficială de taurine din rasa Aberdeen Angus, pentru a le oferi fermierilor români posibilitatea de a achiziționa animale valoroase din punct de vedere genetic. Per ansamblu, acesta este un domeniu care m-a pasionat de mic copil și îmi place în continuare“, specifică Florin Iftene.
Aberdeen Angus
Pe plan mondial, rasele de taurine direcționate pentru producția de carne sunt într-o continuă dezvoltare, rasa Aberdeen Angus reprezentând 70% din totalul acestora, astfel fiind cea mai răspândită și apreciată rasă de carne din lume.
Rasa Aberdeen Angus la nivel mondial
Istoricii consideră că bovinele fără coarne au existat în Scoția, înainte de a fi menționate în scrieri, imagini ale acestora regăsindu-se și în sculpturi preistorice din comitatele Aberdeen şi Angus. Această rasă s-a format drept urmare a ameliorării vitelor locale, având ca prim scop culoarea neagră și producția de carne. De-a lungul istoriei sale, rasa Aberdeen Angus a fost infuzată cu alte rase precum Galloway, Shorthorn, Ayrshire și Guernsey.
Rasa Aberdeen Angus în România
În România, rasa Aberdeen Angus a apărut prima oară în perioada anilor 1958-1961, fiind aduși tauri de reproducție pentru a fi folosiți la încrucișări industriale cu vaci slab productive din rasele locale în vederea obținerii de hibrizi cu rezultate bune pentru producția de carne. Primul transfer de embrioni a fost realizat în anul 2000 la ferma Zănești a celor de la TCE 3 Brazi Piatra Neamț. Au fost sincronizate vitele din rasele Bălțată Românească, Holstein și Brună, iar embrionii au fost aduși de către dr. Popescu Alexandru, dr. Parchițianu Ioan Vasile și prof. Robertson din Statele Unite ale Americii. Acestea au fost doar două inițiative fără continuitate pentru rasa Aberdeen Angus în România. În decursul anului 2008, a avut loc primul import masiv de taurine din rasa Aberdeen Angus din Germania. A fost vorba de un grup de 120 de juninci, care și-au găsit noul adăpost la o fermă nou înființată lângă Sibiu. Din cauza fluctuației și în general scăderii prețului litrului de lapte, mulți fermieri au început să opteze ulterior pentru încrucișări și cumpărări de taurine din rasa Aberdeen Angus. Suprafețele mari de pajiști naturale, clima, relieful, variația precipitațiilor, solul, calitatea furajelor sunt unele din marile atuuri ale României de a crește o asemenea rasă de calitate în sistem extensiv.
Asociația Aberdeen Angus România are în prezent peste 1.450 de membri din toate regiunile țării care dețin peste 120.000 de bovine din rasa Aberdeen Angus, având la bază principalii crescători de taurine din rasa Aberdeen Angus din România.
Caracteristicile rasei Aberdeen Angus
- varietate neagră sau roșie;
- robustă;
- talie medie;
- randament la sacrificare de aproximativ 65%;
- valorifică foarte bine toate tipurile de pășuni;
- face o conversie bună a furajelor;
- SMZ – spor mediu zilnic de la 1.000 la 1.500 g;
- rezistă la temperaturi de la -40°C la +40°C confirmat de fermieri;
- fătări ușoare;
- carne de calitatea superioară, marmorată și perselată;
- savoarea și frăgezimea acestei cărni este asigurată de grăsimea intramusculară.
Rezistența rasei Abrdeen Angus atât la factorii de mediu, cât și la boli o fac ușor de exploatat, chiar și în condiții mai modeste de creștere. Rasa Aberdeen Angus se pretează foarte bine condițiilor pedoclimatice din România, acestea simțindu-se minunat în cadrul natural, liber și semi-sălbatic de pășunat din zonă. Fiind o rasă semisălbatică, taurinele din rasa Aberdeen Angus trebuie crescute doar pe pășune, în libertate.
Beatrice Alexandra MODIGA
Propagandă pentru eliminarea bovinelor?
Scris de Lumea Satului în .
Mihai Petcu: „În aproape 60 de ani, niciunul nu a fost așa dificil ca 2022“
Dură prin realitatea pe care o prezintă, dar foarte bine ancorată în situația zilelor noastre. Asta este definiția pentru declarația pe care Mihai Petcu, medic veterinar și manager de fermă de vaci de lapte de 60 de ani, un fel de Dalai Lama al crescătorilor de bovine, ne-a dat-o. Agroindustriala Pantelimon nu are nevoie de prezentare. Vorbesc pentru ea toți anii aceștia în care a rămas în picioare, în vreme ce toate celelalte, cca 40 de ferme din jurul Capitalei, constituite în „centura laptelui“, au dispărut. Nu poți face o retrospectivă a ultimilor ani zootehnici fără să discuți cu Mihai Petcu.
A fost o lipsă totală de respect a conducătorilor față de acest sector
„Nu a plouat, porumbul s-a dezvoltat foarte puțin, nu a legat și atunci am făcut un siloz fără valoare nutritivă. A trebuit să cumpărăm cereale ca să îl completăm și să fie bun pentru consum și să avem niște producții corespunzătoare. A trebuit să cheltuim mulți bani, dar am reușit să ne asigurăm necesarul de furaje și vom trece cu bine peste această iarnă.
Dacă prezinți simplist costurile de producție, pot să vă spun așa: înainte de Revoluție, cu un litru de lapte luam trei litri de motorină, acum cu trei litri de lapte luăm unul de motorină. Asta arată că în fermele zootehnice costurile de producție au crescut cu 30-40% până acum. Carburanții sunt scumpi, prețul inputurilor a crescut extraordinar de mult, iar prețul laptelui s-a mărit poate doar cu 2-3% față de prețurile anterioare. Viitorul este foarte dur, în sensul că va trebui să depunem niște eforturi foarte mari ca să putem supraviețui, nu să prosperăm.
Vacile au fost defavorizate față de toate celelalte categorii care au primit ajutor economic, în sensul că numai un procent din numărul de vaci a primit subvenție. O altă greșeală este că, dacă acum 5-6 ani aveai 3.000 de tăurași la îngrășat și luai subvenție, tăurașii erau în Arabia vânduți ca friptură. La vaci de lapte nu se dă subvenție pentru toate capetele. Efectivele au scăzut îngrijorător, de la 7 milioane de vaci de lapte, cât aveam la Revoluție, a mai rămas doar 1 milion, și acesta în scădere.
Fără vacile de lapte nu putem trăi. Agroindustriala Pantelimon este singura unitate din 42 de ferme care au fost în jurul Capitalei, aparținând IAS-urilor și CAP-urilor. Restul erau vaci ale țăranilor. Noi am reușit atâția ani de la Revoluție să supraviețuim și sperăm să o ducem înainte.
Cel mai dur adevăr legat de anul 2022 este că a fost o lipsă totală de respect a conducătorilor față de acest sector. Lipsă de respect pentru că nu am văzut nimic care să arate că existăm. Dacă vom continua să disprețuim vaca, această specie fantastică pentru omenire, vom suferi o pierdere uriașă. Gândiți-vă că scrisorile celor de acasă către fiecare român de pe front începeau cu „a fătat vaca“. Așa cei care luptau în război aveau certitudinea că cei de acasă aveau ce mânca. Nu știu dacă o să înceapă vreun război sau dacă în acest caz o să scrie cineva de pe front «ați prins gândacii sau râmele?»“
Efectivele de bovine şi efectivul matcă existente la 1 iunie 2022, față de 1 iunie 2021
„Cred deviem extraordinar de mult și schimbarea este opusă, nu parțială, nu doar cu câteva grade. Asta nu va duce la nimic bun“.
„Au fost cheltuieli suplimentare pentru fermieri, iar cel mai grav este faptul că mulți au trebuit să renunțe la această activitate. Acest lucru se întâmplă și într-o conjunctură psihologică proastă, aceea de a face propagandă pentru a elimina vaca sub pretextul că este ființa care poluează cel mai mult“.
- La 1 iunie 2015, față de aceeaşi dată a anului 2014, efectivele de bovine au crescut atât pe total, cât şi ca efectiv matcă, cu 0,4%, respectiv cu 0,6%. La 1 iunie 2016, faţă de aceeaşi dată a anului 2015, efectivele de bovine au crescut cu 0,2% atât pe total, cât şi la efectivul matcă.
- Până în momentul de față au fost singurii ani în care s-a înregistrat o creștere a efectivelor. Începând cu 2017, efectivele de bovine au înregistrat o scădere constantă.
- La 1 iunie 2017, faţă de aceeaşi dată a anului 2016, efectivele de bovine au scăzut cu 3,3% pe total şi cu 2,5% la efectivul matcă.
- Efectivele de bovine la 1 iunie 2018, faţă de aceeaşi dată a anului 2017, au scăzut cu 0,5% pe total, iar efectivul matcă cu 0,2%.
- Efectivele de bovine existente la 1 iunie 2019 au scăzut faţă de aceeaşi dată a anului 2018, cu 2,0% pe total şi cu 1,6% la efectivul matcă
- Efectivele de bovine existente la 1 iunie 2020 au scăzut cu 2,4% pe total şi cu 1,7% la efectivul matcă, faţă de 1 iunie 2019.
- Efectivele de bovine existente la 1 iunie 2021 au scăzut cu 2,6% pe total şi cu 0,7% la efectivul matcă, faţă de 1 iunie 2020.
- Efectivele de bovine existente la 1 iunie 2022 au scăzut cu 0,7% pe total şi cu 0,9% la efectivul matcă, faţă de 1 iunie 2021.
Analizând distribuţia pe regiuni de dezvoltare, se constată că ponderea efectivelor de bovine existente la 1 iunie 2022, față de aceeași dată a anului 2021, a crescut în regiunile Centru (+0,3 puncte procentuale), Nord-Est, Vest şi Nord-Vest (+0,1 pp.), a scăzut în regiunile Sud-Vest Oltenia (-0,3 pp.), Sud Muntenia (-0,2 pp.) şi Sud-Est (-0,1 pp.), iar în regiunea București-Ilfov a rămas constantă.
Laura ZMARANDA
IBNA Balotești oferă spre vânzare porumb, vițele, juninci, tăurași Aberdeen Angus Roșu
Scris de Lumea Satului în .
Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală – IBNA Balotești oferă spre vânzare:
Porumb Siloz producția 2022 la prețul de 459 lei/tona + TVA
și vițele, juninci, tăurași Aberdeen ANGUS Roșu, rasă pură pentru reproducție, cu certificat de origine.
Pentru detalii contactați serviciul de marketing al Institutului la tel: 0733.679.823.
Șef serviciu MCTE
Ing. Filip ILIESCU
Ferma cu Red Angus, o investiție recuperată rapid
Scris de Lumea Satului în .
Tânărul crescător de bovine vasluian Dimitrie Andrei Druțu, de doar 20 ani, este sufletul unei ferme de bovine Red Angus din comuna Șuletea, județul Vaslui. Tânăr şi energic – aşa poate fi caracterizat, pe scurt – Andrei Druțu este mic fermier într-o zonă în care nu rezistă decât oamenii puternici şi chibzuiţi. Viaţa este grea, iar micii fermieri nu îndrăznesc să se gândească la afaceri de mare anvergură, preferând politica paşilor mărunţi. După cum vom vedea, o investiţie se limitează la câteva vaci, o suprafață de teren arabil, eventual câteva utilaje mici.
Investiție amortizată în trei ani
Andrei împreună cu familia administrează o suprafață de 200 ha teren agricol și 35 ha pășune. Începând cu anul 2018 familia Druțu a achiziționat un lot de 20 de vițele rasa Red Angus din Germania, iar pentru o mai bună performanță vițelele au fost însămânțate artificial cu material genetic de calitate, obținând astfel exemplare deosebite în decursul acestor ani. În prezent, efectivul are 60 de capete. Investiția în lotul de animale, în anul 2018, a fost de 30.000 euro. Masculii au fost vânduți pentru reproducție la diferite ferme mari de Red Angus din țară, precum și vițelele, prețurile variind între 2.000 și 2.500 euro masculul și 1.600 euro vacile. Investiția a fost amortizată după vânzarea primului lot de tineret bovin, într-un interval de 3 ani.
Pasiunea se moștenește
„Din copilărie cred că am devenit «mic fermier», am moștenit pasiunea pentru agricultură de la tatăl meu, care a înființat ferma în anul 2011. La început a fost arendată o suprafață de 60 hectare de teren arabil, 30 hectare pășune. Ulterior a fost cumpărată o parte din fosta fermă zootehnică din comună. În perioada 2011-2018, domeniul de activitate al fermei a fost achiziția de tineret bovin, cu greutate între 200-250 kg, îngrășarea acestora și exportul la fermele din țările arabe. În tot acest timp ferma s-a dezvoltat, am investit în achiziționarea de utilaje agricole performante și construirea de noi adăposturi pentru animale, dar am fost preocupați și de mărirea suprafeței de teren. În prezent avem o suprafață de 200 hectare teren agricol și 35 hectare pășune“, specifică crescătorul vasluian.
Se vrea o fermă bio...
Pornid de la premisa că ,,niciun lucru important nu poate fi realizat fără pasiune și dăruire“, tânărul crescător vasluian le recomandă celor care doresc să investească în această rasă de bovine să o facă cu încredere. „Costurile cu furajarea și forța de muncă sunt minime, iar investiția poate fi recuperată într-un interval relativ scurt de timp. În viitor ne dorim extinderea fermei atât din punctul de vedere al creșterii suprafeței de teren, cât și al numărului de bovine. Pentru mine, ca tânăr fermier, acest domeniu reprezintă o provocare continuă, plină de acțiune, care aduce satisfacție personală, fapt ce mă face să-mi doresc să continui și să perseverez zilnic. Am ales această cale din pasiunea pentru natură și a tot ce ne înconjoară, datorită prestigiului meseriei ce datează încă de la începuturi și, nu în ultimul rând, pentru că doresc să comercializez animale ce provin din rase pure, crescute bio.“
Aberdeen Angus este o rasă de taurine crescută pentru producția de carne, care în prezent are o mare răspândire în întreaga lume, fiind apreciată pentru carnea deosebit de gustoasă. Este de culoare roșie sau neagră, fără coarne, cu greutate corporală a vacilor de 500-550 kg și randament la tăiere pentru animalele îngrășate de 65-70%. În timpul anotimpului călduros animalele se țin la pășunat cu gard electric, iar pe timpul iernii nu necesită adăposturi performante, putând fi ținute și în aer liber. Furajarea constă în amestecuri de lucernă și fân, suplimentate dacă este cazul cu porții de cereale (tain).
Beatrice Alexandra MODIGA
Care este profitabilitatea într-o fermă familială cu vaci Angus
Scris de Lumea Satului în .
De curând am ajuns în comuna Gârceni, județul Vaslui, pe pajiștile înverzite după ultima bură de ploaie, la ferma de bovine Angus a familiei Scutelnicu. Gazdele noastre, Ana și Sorin, ne-au făcut un tur al fermei. Sorin, medic veterinar de profesie, spune că din anul 2010 a optat pentru creșterea rasei Angus.
Ferma de vaci Black Angus este o afacere profitabilă în România? În ce constă succesul unei astfel de afaceri? Cum creștem vaca de carne Angus? Sunt întrebări la care vom afla răspunsul în materialul următor.
Angus este o rasă care mănâncă orice, este rezistentă condițiilor climatice din zona noastră, iar fătările sunt foarte ușoare. În ceea ce privește efectivul de animale, avem cca 170 de capete, suficient pentru o fermă de familie“, adaugă Sorin Scutelnicu.
Succesul afacerii într-o fermă de vaci Angus stă în ambiția și pasiunea pe care le regăsim la cei doi vasluieni. Și pentru că zootehnia și agricultura nu se exclud, familia Scutelnicu are în exploatare 160 ha de teren, din care cca 50 ha sunt pășunile pe care stau animalele.
Ana Scutelnicu ne-a spus că anul 2022 este atipic, greu din cauza faptului că în zonă precipitațiile au fost reduse. „Pe partea vegetală am înregistrat și la culturile din toamnă și la cele din primăvară calamități, dar sperăm ca în fiecare an să rămânem pe linia de plutire. Nădăjduim ca măcar animalele să le dăm la un preț bun. Pe viitor nu ne dorim să mărim numărul de animale, ci poate chiar să-l micșorăm puțin, să fie o medie de 100 de capete. În momentul în care te extinzi automat cresc și costurile, depinzi de mai mulți oameni. Totodată, aici în zona noastră este o problemă cu forța de muncă, zootehnia este grea, de aceea nu vin foarte mulți tineri în acest domeniu pentru că nu este unul ușor. Și nimic nu este ușor! Și pasiunea și câștigul ne motivează să mergem mai departe, este o afacere, ambele trebuie împletite. La un moment dat sunt foarte multe momente grele în care îți spui că vei renunța, dar intervine pasiunea și nu poți să renunți, mai încerci o dată.“
După înțărcare vițeii din fermă ajung la îngrășătorii din județele Vaslui și Cluj. „Anul trecut am valorificat carnea de Angus la 13,5 lei/kg + TVA, dar anul acesta sperăm la un preț de 16 lei/kg+TVA. În agricultură și în zootehnie sunt ani și ani! Am valorificat în mai multe locuri, chiar și în zona Constanței, unde am vândut arabilor. Noi avem animalele înscrise în Registrul genealogic și beneficiem de sprijinul cuplat, dar suntem mai puțin încurajați față de ceilalți fermieri din Uniunea Europeană. Asta este o altă poveste, într-adevăr, nu se compară subvenția pe care o ia un fermier crescător de Angus din alt stat al Uniunii Europene cu subvenția pe care o primim noi în România, dar nu putem spune că statul nu ne ajută“, ne specifică Sorin Scutelnicu.
Beatrice Alexandra MODIGA
Gastronomia locală la Romanian Beef Master - chefi și produse demne de stele Michelin
Scris de Lumea Satului în .
Miercuri, 3 august, a avut loc la Moara Vlăsiei a doua ediție a celei mai mari manifestații din România, dedicate cărnii de vită.
Romanian Beef Master 2022 a reunit cei mai pricepuți bucătari de vită din țară, stelați Michelin, reprezentanți oficiali din Guvernul României, geneticieni, specialiști în reproducția și creșterea bovinelor, chefi juniori și alți reprezentanți de vază ai sectorului gastronomic internațional.
Concursul profesioniștilor - trofeul Romanian Beef Master
Competiția culinară principală, dedicată cărnii de vită produse exclusiv în România, a cuprins 5 echipe de bucătari profesioniști care au gătit chiulotă Permium Angus. După câteva ore de muncă intensă, de talent și tehnică, trofeul a fost obținut de chef Rares Moga din Sibiu, alături de echipa Bloj Răzvan si Carmen Siminie.
„Un vis devenit realitate! În calitate de concurent am trăit o experiență cu adevărat unică! Concursul Romanian Beef Master by chef Radu Zărnescu 2022 a fost o provocare plină de adrenalină si de o intensitate dusă la cote maxime! Cu toate acestea am reușit să câștigăm această competiție formată din 5 echipe puternice, un juriu de bucătari cu experiență, cu stele Michelin si cu cei mai buni fermieri din România! De acum port o responsabilitate în ceea ce privește carnea de vită, mă reprezintă si încerc sa o respect de fiecare dată când o voi găti!”
Au jurizat 16 membri, dintre care Samuel Widmer- Karpaten Meat, cel mai mare producător de carne de vită Angus din țară, Aurel Simion- Secretar General În Ministerul Agriculturii, Ted Janssen- Președinte De Onoare Euro-Toques Olanda, Ramon Rotteta - Președinte Euro-Toques Spania, Jacques Barnachon- Secretar General Euro-Toques International, Franța, Bernard Delle- Genetician, Germania, Veronica Baciu- Directorul General Al Agenției Produsului Montan, precum și alți fermieri, procesatori, specialiști în gastronomie din toată țara. Cu participarea coordonatorului Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, domnul Laszlo Borbely & Enrico Derflingher- președinte Euro-Toques International, stelat Michelin.
Pentru a decide câștigătorul, jurații au urmărit: modul interpretării rețetei propuse de echipă, care aparținea repertoriului clasic sau putea fi o creație de moment, asocierea cărnii de vită cu legume, leguminoase, verdețuri, fructe, condimente, mirodenii, plante aromatice, corectitudinea gătirii cărnii de vită, sosul, coloristica folosită în vederea evidențierii „reginei farfuriei”, respectiv a cărnii de vită Premium Angus.
Prin acest demers, bucătarii și-au arătat susținerea pentru consumul de produse românești, folosindu-se de această oportunitate pentru a încuraja cât mai multă lume să vină în sprijinul fermierilor români, prin achiziția de produse de pe plan local.
Culinariada - locul de afirmare a tinerilor bucătari
Pentru a sprijini viitoarele generații de profesioniști și artiști gastronomici, creându-se un context în care să se afirme, la evenimentul Romanian Beef Master de anul acesta, a avut loc competiția de juniori Culinariada, în parteneriat cu Guvernul României, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Cele 13 echipe participante s-au întrecut în prepararea chiulotei de vită Premium Angus. Câștigătorul probei a fost Palancianu Armand, Universitatea de Științele Vieții Ion Ionescu de la Brad, Iasi, Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare.
Carnea de vită produsă în România apreciată de stelați Michelin
Fiindcă scopul principal al evenimentul a fost promovarea cărnii de vită produsă în România și accesibilizarea gătirii acesteia, pe lângă competițiile profesioniștilor, au avut loc demonstrații cu multiple tehnici și bune practici de gătire a cărnii de vită. Publicul prezent a putut descoperi și chiar învăța la fața locului iar apoi degusta preparate diverse din piese precum brisket, rasol cu os, picannha, limbă, coadă, vrăbioară, burtă, skirt steak, antricot, etc.
Nu doar publicul dar și chefii prezenți la eveniment, reprezentând Italia, Spania, Franța, Olanda si Turcia au fost profund impresionați de calitatea cărnii Premium Angus care a fost degustată la eveniment. Oricare dintre preparatele degustate la fața locului, fie în competiții sau la standurile de gătire liberă, au fost unanim lăudate de public, de specialiști și chefi stelați Michelin, unii dintre ei spunând chiar că ” nu au mai gustat o carne de vită cu atâta aromă și savoare”.
Despre maturarea cărnii de vită Premium Angus
Pasionații de produse rafinate și preparate creative au putut lua parte chiar și la un seminar despre maturarea cărnii de vită în mediu uscat. Lui Chef Radu Zărnescu, vice președintele Euro-Toques International, i s-au alăturat invitații Marian Ochea - Medic veterinar specializat în creșterea și exploatarea bovinelor și Ioan Costa - specialist și cercetător în conservarea, cultivarea și prepararea ciupercilor, pentru a dezbate importanța maturării cărnii, impactul pe care o bună maturare îl are asupra fibrelor și frăgezimii cărnii dar și pentru a propune câteva experimente de maturare în grăsime ridicată, whisky, pastă de trufe sau Koji.
Tombola zilei
Câștigătorii nu au fost doar în rândul bucătarilor! La finalul zilei organizatorii au răsplătit prezența participanților la a doua ediție Romanian Beef Master cu o tombolă. Cel care a intuit cel mai exact greutatea unei bucăți de roastbeef Premium Angus aflate în frigiderul de la eveniment a câștigat un frigider de maturare original, din partea DRY AGER România. Ionela Olteanu, fericita câștigătoare a unui frigider DX500, alături de soțul ei, chef bucătar, sunt renumiți pentru rețetele romane vechi de mii de ani pe care le gătesc. De acum vor putea pune în practică cele învățate pe parcursul evenimentului pentru a-și matura singuri specialitățile din carne de vită produsă în România.
Carnea de vită locală - vedeta evenimentului
Evenimentul își propune să fie punctul de plecare al dialogului, promovării și susținerii produselor locale, poate chiar creării unei strategii naționale de turism gastronomic în jurul producătorilor din țara noastră și a celor care reușesc niște preparate extraordinare, plecând de la produsele autohtone.
”Romanian Quality Beef = Karpaten Premium Angus! Dacă spui carne de vită locală, nu ai cum să nu te referi la cel mai mare producător de carne de vită Angus din România, Karpaten Meat Group. Nu doar că sunt primii care au reușit să creeze un business de încredere în România, lucrând la standarde internaționale dar mențin calitatea în toate produsele lor, reprezentând Transilvania la nivel mondial. Iar astăzi s-a văzut acest lucru. Fiecare piesă de vită Angus a fost impecabilă, indiferent de tăietură sau cum a fost gătită. Frumoasele și gustoasele platinguri realizate astăzi au fost posibile doar pe baza cărnii impecabile!” - Bernhard Delle - genetician și expert în carnea de vită, Germania.
Totodată, prin acest tur de forță, evenimentul facilitează accesul publicului la modalități corecte de preparare și gătire a cărnii de vită, astfel încât să se bucure pe deplin de toate calitățile acesteia. O bună cunoaștere a produsului începe cu proveniența, trasabilitatea, modul de obținere a cărnii, modul de tranșare, etc. Toate influențează produsul final. De aceea este important consumul de carne de vită care provine din ferme sigure, care se supun unui sistem de producție natural, complet controlat, cu o furajare bazată pe iarbă și cereale, fără hormoni, soia și premixuri, care asigură și garantează o carne proaspătă cu un grad de marmorare ridicat, frăgezime și un gust deosebit. Consumați produse locale cu trasabilitate de la fermă la farfurie, cu autentificarea genetică a bovinelor și o promisiune de administrare a mediului durabilă.
Adevărat tur gastronomic al cărnii de vită produse în România, acest eveniment a fost pe de o parte o provocare pentru bucătarii participanți la competiție și pentru jurați, iar pe de altă parte, un regal pentru publicul larg care s-a bucurat de minunatul gust al cărnii de vită Angus, de complexitatea creațiilor pe care masterchefii le-au etalat pe farfurii, dar și de poveștile de degustare a preparatelor gătite care mai de care mai impresionant.