Agrotehnica 15 Septembrie 2016, 16:05

Super-fuziune în lumea agricolă: Bayer a cumpărat Monsanto

Scris de

Anunțul făcut aseară de către conducerile companiilor Bayer și Monsanto, referitor la achiziționarea celei de-a doua de către concernul german, a schimbat din temelii aspectul pieței mondiale de inputuri pentru agricultură. După ce în toamna anului trecut compania americană Dow a fuzionat cu uriașul Dupont, preluând supremația mondială pe piață, iată că acum pierde din nou poziția de lider.

Bayer a anunțat că preia Monsanto prin achiziționarea acțiunilor companiei, la un preț de 128 USD/acțiune, cu 44% peste valoarea de la închiderea bursei din 9 septembrie, ultima zi de tranzacționare a acțiunilor Monsanto.

Această preluare nu a fost o surpriză decât pentru unii sceptici. La începutul acestei veri, Bayer comunicase că va cumpăra compania americană. Lipsa de reacție a celor de la Monsanto, însă, i-a făcut pe unii să creasă că este vorba doar de o diversiune sau o încercare de a-și promova imaginea germanilor.

„Combinarea acestor două mari organizații reprezintă un pas major înainte în ceea ce privește ramura noastră de știință a culturilor (Crop Science, în original) și reimpune poziția Bayer de lider mondial în domeniul inovației, care oferă valori substanțiale acționarilor, clienților săi, dar și omenirii în ansamblul ei”, a spus Werner Baumann, CEO al Bayer AG.

Hugh Grant, Președinte și Chief Executive Officer al Monsanto, a fost mai pragmatic: "Anunțul de astăzi este un fel de testament, referitor la tot ceea ce am realizat și la valorile pe care le lăsăm acționarilor noștri de la Monsanto. Noi credem ca această combinație cu Bayer reprezintă valoarea cea mai convingatoare pentru actionarii noștrii, cu cel mai mare grad de certitudine, având în vedere că toate acțiunile se vor plăti în numerar " - Hugh Grant, Presedinte și Chief Executive Officer al Monsanto.

„Intrăm într-o nouă eră în agricultură - una cu provocări semnificative, care necesită soluții noi, durabile și tehnologii care să permită fermierilor să producă mai mult cu mai puțin. Această combinație cu Bayer va genera un motor de inovare pe care portofoliul produselor Bayer de protecție a culturilor, împreună cu semințele Monsanto, de clasă mondială și cu unelte agricole digitale, va ajuta agricultorii să depășească obstacolele de mâine. Împreună, Monsanto si Bayer, vor construi pe baza tradițiilor cu care ambele se mândresc, urmărind eforturile de inovare în industria agricolă, oferind un set mai cuprinzător și mai larg de soluții pentru fermieri ", a mai spus Grant.

Bugetul pentru cercetare al noului gigant, dacă se vor păstra nivelele actuale reunite, va depăși 2,5 miliarde euro anual. În 2015, cifra de vânzări a diviziilor implicate în agricultură a celor două companii, reunită, a depășit 23 miliarde euro.

Deocamdată, analiștii se așteaptă ca organismele care se ocupă de aplicația legilor anti-monopol,atât din UE, cât și din SUA, să demareze acțiuni de control al acestei afaceri.


Vizualizari 2327
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti