Agrotehnica

Fenomenul de secetă a devenit tot mai frecvent în țara noastră și, dacă nu peste tot, în fiecare an avem zone secetoase. Referindu-ne la anul 2023 observăm că, în timp ce în zona de vest sunt precipitații abundente, cu inundații catastrofale, în Muntenia, Dobrogea și Sudul Moldoveni este secetă. Din…
Pentru Iuliana Elena Sîrbu, o tânără de doar 20 de ani din satul Fichitești, județul Bacău, studentă la Facultatea de Agricultură în anul I, agricultura nu e despre a munci pământul și atât. Agricultura te face să înveți continuu și să îți depășești limitele, de aceea, chiar de pe băncile…
Corteva Agriscience a anunțat, că Utrisha™ N, un produs de fixare a azotului, pe bază de bacterie, a fost certificat ca USDA Process Verified Program (PVP) de către Departamentul Agriculturii al Statelor Unite. Certificarea USDA Process Verified asigură fermierii de validarea sistemelor de management al calității și punctelor de proces…
Porumbul este foarte profitabil în țara noastră, motiv pentru care suprafețele cultivate cu păpușoi se apropie sau chiar depășesc 2,5 milioane de hectare în fiecare an. Odată cu creșterea suprafeței cultivate cu porumb, concomitent cu reducerea sortimentului de culturi, pe motiv de rentabilitate, în cele mai multe cazuri, porumbul este…
În revista Lumea satului din 2022 am scris un articol cu acest titlu. De fapt, am urmărit în zonă o solă care a fost însămânțată cu grâu în toamna 2021, a fost recoltată în vara 2022 și i-am urmărit evoluția până în prezent. O tehnologie de cultivare corectă necesită ca,…
Lucian Negoiță a absolvit Facultatea de Horticultură USV Iași, promoția 2021, și ne spune că nu a ales domeniul, ci domeniul l-a ales pe el, în momentul în care el și asociatul lui și-au încheiat studiile și își doreau să producă sub eticheta „Produs în România“. „Povestea fermei începe la…
Fără o sămânță de calitate și un tratament adecvat împotriva dăunătorilor din sol, dar și a bolilor cu transmitere prin sămânță și sol, startul unei culturi poate fi afectat, rezultând diminuarea producției sau chiar întoarcerea culturii. Tratamentul semințelor este una dintre măsurile aflate la îndemâna noastră, pentru a realiza o…
„Statutul ecologic se bazează pe o metodă de agricultură, așa că atât timp cât fermierul ecologic urmează procedurile ecologice, statutul ecologic nu este amenințat, chiar dacă un material interzis se găsește în cultură organică.“ Să subliniem că acest punct de vedere se aplică Statelor Unite – rețineți că Programul Național…
Florin Dorel Albu, un tânăr de 29 de ani din comuna Moara, sat Moara Nică, județul Suceava, şi-a găsit drumul în carieră ca legumicultor. Toate legumele pe care le livrează sunt cultivate într-un mod cât mai natural. Tânărul deține o mică exploatație agricolă formată din aproximativ 3.000 mp de solarii,…
Povestea familiei Ivan din Săbăreni, județul Giurgiu, este similară poveștilor miilor de români plecați în afară care revin, după ani de muncă în străinătate, și încearcă să pună pe picioare o afacere. Ioana spune că a fost fascinată de culturile de lavandă pe care le-a văzut în Irlanda și că,…
Membrii consorțiului de inovare digitală Wallachia eHub au efectuat în județele Dâmbovița și Prahova primele experimente dedicate transformării verzi și digitale, respectiv utilizarea tehnologiilor digitale integrate în drone pentru susținerea practicilor agroecologice. Experimentele au fost coordonate de clusterul Danube Engineering Hub, USH Pro Business și Asociația Inter-Bio și s-au derulat…
Andrei Daniel Popa, un tânăr de 29 ani din localitatea Turturești, județul Neamț, este la început de drum, dar are planuri mari în ceea ce privește plantația sa de zmeură, înființată din fonduri proprii, cu mai multe soiuri, Polka, Delniwa și Cayuga, pe o suprafață de sub 1 hectar, împreună…
În fiecare primăvară, unii legumicultori recurg la folosirea unor substanțe chimice în scopul grăbirii coacerii, pentru a prinde un preț mai bun. Tarabele sunt pline de roșii țuguiate, care înseamnă că acestea au fost tratate cu stimulatorul de coacere Ethrel, interzis a fi folosit în legumicultură. În județul Buzău, a…
După 9 ani petrecuți în Londra, doi tineri s-au întors acasă pentru a produce local Exemplul de azi poate fi succesul de mâine! Pe această premisă, Iulian și Monica Hazazup, soț și soție, au hotărât să se întoarcă din Anglia pentru a lăsa o urmă în viața lor în satul…
Acum ar trebui să fie ușor de observat cum utilizarea neîncetată a termenilor părtinitori precum „contaminare“ sau „poluare“, presupus legate de cultivarea „OMG“, este legată de propaganda fără temei, dar de succes, care s-a tradus adesea în reguli stricte de izolare, stabilite prin lege. Această abordare are ca rezultat respectarea…
În prima lună de vară calendaristică, grâul va intra în „linie dreaptă“, boabele vor fi în faza de umplere, iar peste aproximativ o lună va începe recoltarea. În această perioadă fermierii mai au două provocări, una entomologică și cealaltă legată de mersul vremii. În luna iunie vremea este călduroasă și…
Uneori se consideră de către anumiți cultivatori că, dacă folosim erbicidele pentru reducerea gradului de îmburuienare, nu mai este necesară lucrarea de prășit. Dar trebuie avut în vedere că prașila contribuie cu multe alte îmbunătățiri pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Prin prașilă se menține terenul fără crustă, se asigură afânarea…
Se poate insista că procedurile de evaluare a siguranței sunt inadecvate: dacă da, calea de evaluare ar trebui îmbunătățită pentru orice aliment, nu doar pentru „OMG-uri“. Astfel, încercarea lipsită de sens de a crea un decalaj între soiurile cu ADN recombinat și alte produse similare este pe deplin evidentă, deoarece…
Informarea agricultorilor cu aspecte din cultura plantelor și creșterea animalelor s-a făcut destul de târziu în țara noastră. Cărturarii de atunci nu aveau preocupări agricole. Au existat însă și precursori care au lăsat valoroase informații, anumite texte sau cărți cu însemnări agricole, și anume: – Miron Costin, în Letopisețul Țării…
În comuna Fierbinți din Ialomița este cel mai mare bazin de cultivare a vinetelor. Așa este recunoscută localitatea astăzi. În această zonă se cultiva în câmp deschis și ardei gras, dar schimbările climatice au determinat o altă dinamică, plantele nu mai au rezistență în câmp și atunci, pentru cultivarea lor,…
Vinetele sunt apreciate atât pentru gustul lor, cât și pentru beneficiile pentru sănătatea noastră. În plus, au puține calorii, fiind ideale pentru slăbit. Îmbunătățesc circulația și conțin antioxidanți. Vinetele se pot cultiva în câmp, în solarii și în seră. Alegerea terenului pentru cultura de vinete se realizează asemănător culturii de…
Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti