Agrotehnica

În satul Filioara, comuna Agapia, județul Neamț, între cele două obști mănăstirești celebre, Agapia și Văratec, tânărul artist plastic Vasile Andrei Vleju a ales să investească într-o plantație de mur, soiul Thornfree. Ce l-a determinat pe tânărul nemțean să se îndrepte spre acest domeniu, deși timp de 10 ani l-a…
„Fiecărui vin trebuie să îi acorzi o șansă.“ Este mărturisirea administratorului de la crama Lacerta din Podgoria Dealu Mare din județul Prahova, dl Mihai Băniță. Între limitele plantației Lacerta se desfășoară o „lume nouă“ a vinului, plăsmuită prin tehnologii de vinificare tradiționale, dar adaptată gusturilor moderne și închipuită sub forma…
Petru Stroca din comuna Bănia, județul Caraș-Severin, este un tânăr care, împreună cu partenera sa, a hotărât să-și deschidă o mică afacere. Chiar dacă la început părea doar un vis, acesta a devenit realitate, iar afacerea s-a dovedit a avea succes. Gama lor include produse autohtone, naturale pentru că, spun…
Sucul de aronia, considerat miraculos pentru sănătatea oamenilor, este produs și la Dorohoi, județul Botoșani, din recolta obținută de pe plantația de două hectare a tânărului Dan Cojocariu, partener la firma Eco Prods. Botoșăneanul, împreună cu familia sa, a ales aronia deoarece fructele acestui arbust sunt foarte benefice pentru sănătate.…
Originar din Asia Mică, năutul a ajuns și la noi prin secolul al XVII-lea. Într-o vreme, prin anii '80, s-a cultivat pe suprafețe însemnate, iar mai apoi agricultorii, fermierii au început să uite de el. Astăzi, cercetarea agricolă ni-l recomandă ca pe o valoroasă plantă de cultură, mai ales în…
Unul dintre fermierii români de apreciat este Ionel Condruță din comuna Măxineni, județul Brăila. Acesta activează în agricultură de mai bine de 10 ani și exploatează o suprafață de cca 400 ha pe care cultivă orz, rapiță, soia, porumb, loturi de hibridizare. Pasiunea pentru agricultură l-a motivat să rămână în…
Natural Hemp Heart din Dorohoi este singura fabrică de procesare a cânepii din Botoșani și una dintre puținele din țară. Investiția în această unitate s-a ridicat la aproape 500.000 euro și a început în august 2017, construcția fiind finalizată în iulie 2018. Începând cu anul 2019 se livrează pe piață…
Este o omidă vorace care atacă numeroase specii de arbori, arbuști și plante erbacee, printre care dudul, arțarul, mărul, părul, cireșul, vișinul, nucul și altele. Din cauza voracității sale, acest dăunător poate provoca daune mari în livezi, în parcuri și pe șosele, prin defolierea în masă a arborilor, iar dacă…
Mulți tineri încep afaceri de la zero fără niciun fel de experiență anterioară în agricultură, în timp ce alții vin din familii de agricultori și se înscriu la facultăți de profil care îi ajută să dezvolte o afacere în domeniu. Ambele cazuri se aplică „mănușă“ tânărului inginer agronom Alexandru Stamatin,…
Vechi și nou în același timp. Transformare. Metamorfosis este despre renaștere, o poveste care îmbracă forma unor vinuri românești de calitate. Crama care poartă acest nume se află în podgoria Dealu Mare din Prahova, iar omul care a construit acest brand este Fiorenzo Rista, un italian pentru care România nu…
Comisia Europeană a interzis în 2006 utilizarea antibioticelor în hrana animalelor de fermă, fapt care a avut un impact semnificativ asupra sectorului zootehnic, în special asupra purceilor după înțărcare, știut fiind că aceștia sunt o categorie foarte sensibilă în perioada înțărcării. Această reglementare a deschis multe oportunități pentru cercetarea din…
De curând am vizitat-o pe Monica Balla, de la Aura Essențial, în Movileni, județul Iași, lângă Delta Moldovei, unde m-au așteptat 6 hectare de lavandă ecologică pline de parfum, muzică, voie bună, mâncare. Totul a fost organizat în cadrul unui festival pentru întreaga comunitate din zonă, iar pentru noi a…
Cultura de soia aduce fermierilor un profit rezonabil, de aceea este important să se acorde o atenție sporită fiecărei etape din lucrările agrotehnice, și anume însămânțare, irigare, îngrășăminte, cultivare. Soia este una dintre oleaginoasele bogate în substanțe proteice (39-42%), substanțe extractive neazotate, grăsimi (19-22%), vitamine (A, D, E) şi săruri…
În țara noastră bumbacul este cunoscut de peste 150 de ani (1868 ). Fiind de origine tropicală și considerat plantă exotică, acesta a trezit interes mai ales pentru calitățile sale de întrebuințare în domeniul textil. Astăzi la nivel mondial, bumbacul are o pondere în industria textilă de 70%-75%. Scurt istoric…
În ultima perioadă putem observa o creștere a numărului celor care își doresc să aibă un mod de viață mai sănătos, iar acest lucru presupune, în primul rând, o alimentație sănătoasă. Din fericire, natura ne oferă o multitudine de oportunități în ceea ce privește selecția alimentelor. Unul dintre fructele cu…
Nu mai este o noutate pentru nimeni că seceta devine un dușman al agriculturii din ce în ce mai prezent de la an la an și va trebui să luptăm cu toate mijloacele împotriva ei. Se vorbește foarte mult despre conservarea apei în sol, dar cum o putem face? Mai…
Moda pozelor în lanul de rapiță e deja istorie. Dacă în anii trecuți astfel de poze făceau ravagii pe rețelele de socializare, acum peisajele se diversifică. Fotografiile în plantațiile de lavandă sunt acum cea mai arzătoare dorință a celor care vor să impresioneze pe rețelele de socializare. Ba mai mult…
Printre cei care au avut curajul să inițieze o afacere cu coacăz negru se numără și Mihai Mărisac din comuna Blândești, localitatea Cerchejeni, județul Botoșani. Acesta cultivă pe o suprafață de 60 de ari trei soiuri, respectiv Deea (are o aromă deosebită și dulce), Tisel (un soi foarte productiv, rezistent,…
Intangibil. Ești convins că este aievea și totuși nu poți păstra nimic din aparența lui. Crama Licorna Wine Shop a creat în jurul vinurilor sale acest miraj întruchipat de un unicorn. Un personaj fabulos, de legendă, care se metamorfozează în vin. E o tranziție subtilă pe care consumatorul o percepe…
De curând, am întâlnit un bărbat,, care mi-a vorbit despre proiectul său de suflet. Omul acesta vrea, nici mai mult, nici mai puțin, să vă redea demnitatea și încrederea în ziua de mâine dumneavoastră, celor care locuiți la țară... Soluția lui este una simplă, frumoasă și curată. Merge la fel…
Revenim cu informații din dialogul pe care l-am purtat cu specialiștii Syngenta. Am aflat care sunt recomandările lor în ceea ce privește programul tehnologic care trebuie implementat pentru cultura de tomate, ardei și castraveți. „Recomandăm o combatere integrată în cultura de tomate“ Livia Roșu, expert tehnic culturi horticole Syngenta: „În…
Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti