Agrotehnica

Cunoaștem cu toții beneficiile multiple ale cătinei asupra organismului. Recunoscută pentru gustul acrișor delicios, cătina este folosită în dulceață, sirop, suc, ceai. Totodată, poate fi consumată și în stare crudă. Cătina crește sub forma unor arbuști fructiferi de până la maximum 4 m înălțime. Cătina este o plantă dioică cu…
Vița-de-vie (Vitis vinifera), una dintre cele mai importante culturi la nivel mondial, este deosebit de dependentă de utilizarea fungicidelor chimice. Într-o perioadă în care reducerea tratamentelor fitosanitare a devenit un obiectiv prioritar, promovarea în practică a unor soiuri rezistente sau măcar tolerante reprezintă o alternativă de reducere a riscurilor patogene…
Când vine vorba de pregătirea grădinii pentru iarnă, unele plante vor avea nevoie de un pic mai multă atenție din partea noastră. Vă oferim câteva sfaturi pentru îngrijirea trandafirilor, pentru a-i menține sănătoși pe tot parcursul perioadei sezonului rece. 1. O regulă de bază este să nu mai administrați îngrășăminte…
Interesul pentru cultivarea lavandei a crescut foarte mult de când s-a aflat că profitul ce se poate obține din cultivarea unui hectar ajunge la 8.000 de euro. Cei care intră în astfel de afaceri dispun de suprafețe mai mici și au o sumă disponibilă pentru a investi. Adela Hostiuc este…
Alexandru Haită este unul dintre tinerii fermieri ai României. A preluat de la părinții săi o afacere concentrată pe producția vegetală și a contribuit la dezvoltarea acestui business într-o manieră modernă și adaptată nevoilor de acum. Exploatația sa se află în comuna Călinești, județul Teleorman. Toată suprafața cu cinci operatori…
Un maramureșean care a muncit ani buni în Italia s-a întors în ţară şi a pus bazele unei afaceri cu alune ecologice pe care le vinde acum în întreaga ţară. Investiția a fost realizată doar prin fonduri proprii, ajungând în timp la 100.000 de euro (achiziționarea materialului săditor, a utilajelor,…
Cultura de alun este una dintre cele mai rentabile afaceri agricole din România întrucât necesită o investiție medie, care se amortizează într-un interval de timp relativ scurt comparativ cu alte culturi. În plus, aduce profituri generoase. Acest lucru a fost confirmat de Elena Cosmina Socea, o cultivatoare din localitatea Girov,…
Poveștile de succes în agricultură au început acum mai bine de 30 de ani, unele chiar după Revoluție. Exact la fel s-a întâmplat și la fostul CAP din comuna Țigănași, acolo unde Aurel Placinschi, pe lângă cele aproape 5.000 ha de teren pe Valea Prutului, în județul Iași, 3.500 ha…
Pentru creșterea și dezvoltarea în condiții favorabile a plantelor de cultură este necesar ca solul să aibă în permanență un grad de afânare care să asigure un regim aerohidric, termic și de nutriție optim pentru plante. Cu atât mai mult se cere ca această afânare și permeabilitate ale solului să…
Dinu Ciosu-Paul Irinel, un tânăr de 22 de ani din localitatea Drăgușeni, județul Suceava, după absolvirea liceului, mai exact în aul 2020, a accesat un proiect pentru dezvoltarea businessului de familie, în valoare de 14.000 de euro. Pentru Paul, totul a început de la micile lucrări din grădină, după orele…
Casa de Comerț Agroalimentar Unirea a fost înființată de ministrul Agriculturii Petre Daea în ianuarie 2019, cu capital integral de stat, pentru a se crea un cadru în care fermierii autohtoni să fie sprijiniți în mod real să îşi promoveze și valorifice produsele. Inițial, compania și-a propus să facă un…
Tot mai mult auzim despre risipa alimentară. Conform studiilor, se estimează că în UE sunt generate anual 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare, 173 de kilograme pe cap de locuitor. Alimentele se pierd într-un lanț întreg de magazine, restaurante, acasă și ferme. Este necesară o conștientizare a noțiunilor…
Compania NATUREVO a anunțat, în cadrul unei conferințe, fermierii care urmează să intre în posesia celor 22 de premii puse în joc în programul de fidelizare „Fermierii câștigă cu NATUREVO“. În cadrul conferinței, reprezentanții NATUREVO au făcut și o serie de anunțuri importante legate de strategia companiei în relația cu…
Pe scurt, provocarea fermierilor (și deci și a consumatorilor, chiar și a celor care nu știu) este să obțină o recoltă corectă dintr-o plantă cultivată. Pentru aceasta este necesar să semănăm, să hrănim și să protejam cultura până la recoltare. Nutriția plantelor este o problemă importantă legată de biodiversitate și…
Rezultatele de producție și economice obținute în marile ferme, conduse de specialiști agricoli, în comparație cu cele obținute de micii producători agricoli, sunt în raport de 2/1 sau 3/1, dacă nu mai mult. Din păcate, așa cum arată statisticile, sub 2% din ferme sunt conduse de specialiști agricoli și peste…
Alexandru Haită este unul dintre fermierii județului Teleorman și primul antreprenor român care a înființat o distilerie în care produce gin românesc. În distileria de 100 mp deschisă în aprilie anul acesta a investit 290.000 de euro, bani care vor fi recuperați abia din anul cinci de existență economică în…
România se numără printre cei mai mari producători de vin din Europa, fiind clasată pe locul 13 la nivel mondial. Gault & Millau, în urma unui sondaj, a ales printre multitudinile de vinuri de la noi țară și a făcut un clasament cu vinurile de top. Gault & Millau este…
Nu încape îndoială că irigațiile reprezintă punctul cheie în obținerea unei producții ridicate la cultura porumbului, din moment ce seceta este aproape anual prezentă la noi în țară. Există mai multe metode de irigare, de la cele mai simple, precum irigarea prin inundare, la cele mai performante, precum irigarea prin…
Mi-am propus să urmăresc în acest an (2022) modul cum se aplică unele secvențe tehnologice recomandate de cercetarea științifică din agricultură și m-am oprit la o parcelă cu grâu din zonă. Tehnologia prevede ca, imediat după recoltarea grâului, să se efectueze lucrarea de dezmiriștit la 8-10 cm adâncime, când se…
Culturile de mur și zmeur reprezintă cele mai profitabile afaceri agricole pe suprafețe reduse de teren, cuprinse între 500 mp și 2 hectare. Plantarea arbuștilor se face toamna, de la ieșirea din vegetație până la venirea înghețului, iar primăvara, când pericolul înghețului a trecut, până la intrarea în vegetație. Secara…
Biodiversitatea este reprezentată de diversitatea speciilor vii și moștenirea lor genetică. Biodiversitatea reprezintă ansamblul speciilor vii care locuiesc pe planetă: plante, animale, ciuperci, microorganisme, dar și diversitatea lor genetică și toate ecosistemele în care trăiesc. Organismele care o alcătuiesc participă la ciclurile ecologice majore ale aerului, solului și apei. Ceea…
Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti