Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Comisia Europeană prezintă opțiuni de simplificare în vederea reducerii sarcinii administrative pentru fermierii din UE

Comisia Europeană prezintă opțiuni de simplificare în vederea reducerii sarcinii administrative pentru fermierii din UE
Distribuie:  

Comisia Europeană a trimis un document președinției belgiene, în care prezintă primele acțiuni posibile menite să contribuie la reducerea sarcinii administrative care le revine fermierilor.

Documentul, care va fi discutat cu statele membre în cadrul Consiliului Agricultură din 26 februarie, enumeră o serie de acțiuni pe termen scurt și mediu care pot fi întreprinse în vederea simplificării. Aceasta va servi drept bază pentru discuțiile și acțiunile comune cu țările UE.

Acțiunile enumerate în document iau în considerare contribuțiile administrațiilor naționale, ale principalelor organizații agricole din UE și ale Comisiei pentru agricultură a Parlamentului European. Documentul de simplificare răspunde angajamentului președintei von der Leyen asumatvon der Leyen președintei von der Leyen asumat în cadrul Consiliului European din 1 februarie 2024.

Modelul de performanță al actualei politici agricole comune (PAC), bazat pe planurile strategice PAC decise și puse în aplicare la nivel național, reprezintă deja un pas înainte în ceea ce privește simplificarea și subsidiaritatea în comparație cu perioada anterioară. Statele membre joacă un rol esențial în menținerea sarcinii administrative pentru fermieri la un nivel limitat și proporțional în vederea atingerii obiectivelor legislației UE. Acesta este motivul pentru care orice exercițiu de simplificare de succes trebuie realizat în strânsă cooperare cu administrațiile naționale și cu fermierii înșiși.

În acest context, Comisia va lansa în martie un sondaj online adresat direct fermierilor. Această consultare specifică va contribui la identificarea principalelor lor surse de îngrijorare și la înțelegerea surselor de sarcină administrativă și de complexitatecare decurg din normele PAC, precum și din alte norme ale UE pentru alimentație și agricultură în UE, precum și aplicarea lor la nivel național. Acest sondaj va oferi deja până în vară o imagine mai clară a principalelor obstacole administrative percepute și cu care se confruntă fermierii. Rezultatele sale vor fi incluse într-o analiză mai detaliată care urmează să fie publicată în toamna anului 2024.

Pe lângă această colectare necesară de dovezi, Comisia propune măsuri pe termen scurt și mediu care ar putea oferi un ajutor atât fermierilor, cât și administrațiilor naționale, care reprezintă primul punct de contact pentru fermieri și sunt responsabile de gestionarea și plata fondurilor UE.

În primul rând, Comisia propune simplificarea unora dintre cerințele de condiționalitate pe care fermierii din UE trebuie să le respecte. Setul de standarde de bază – denumite GAEC (bune condiții agricole și de mediu) – pe care toți fermierii trebuie să le respecte pentru a primi sprijinul PAC s-a dovedit a fi dificil de pus în aplicare în anumite circumstanțe.

Comisia a luat deja măsuri prin acordarea, pentru 2024, a unei derogări parțiale de la normele privind terenurile lăsate în pârloagă, așa-numita GAEC 8. În prezent, Comisia propune modificarea normelor privind primul standard (GAEC 1), care impune obligația de a menține zonele cu pășuni permanente în UE stabile începând cu anul de referință 2018. În temeiul acestei cerințe, foștilor crescători de animale cu pajiști mari forțați să treacă la producția de culturi arabile din cauza perturbărilor pieței în sectorul cărnii și al produselor lactate li s-ar putea solicita să își reconvertească terenul arabil în pajiști permanente. Această obligație ar putea duce la pierderi de venituri pentru fermierii în cauză. Comisia propune modificarea acestor norme până la jumătatea lunii martie pentru a se asigura că schimbările structurale cauzate de reorientarea pieței și de reducerea efectivelor de animale sunt luate în considerare, asigurându-se că agricultorii nu sunt penalizați în activitatea lor și contribuind la reducerea sarcinii, deoarece ar trebui reconvertite mai puține suprafețe în pajiști permanente.

Comisia va revizui, de asemenea, practicile agricole care pot fi posibile în perioade sensibile atunci când se îndeplinește obligația de a acoperi solurile în conformitate cu GAEC 6. De asemenea, Comisia încurajează toate părțile interesate să își împărtășească opinia cu privire la sarcina administrativă care poate fi legată de Directiva privind nitrații. Acest lucru se poate realiza prin intermediul consultării publice online deschise până la 8 martie 2024.

În al doilea rând, Comisia propune simplificarea metodologiei pentru anumite controale, cu scopul de a reduce numărul vizitelor la ferme efectuate de administrațiile naționale cu până la 50 %. Această măsură răspunde în mod direct solicitărilor din partea statelor membre. Comisia propune raționalizarea și clarificarea modului de evaluare a calității sistemului de monitorizare a suprafețelor. Acesta din urmă este un sistem bazat pe analiza automatizată a imaginilor prin satelit din cadrul programului Copernicus, menit să reducă inspecțiile la ferme, să ajute fermierii să evite erorile și să suporte sancțiuni, precum și să faciliteze raportarea. Cu mai puține vizite din partea administrației pentru a le gestiona, fermierii vor avea mai mult timp pentru a-și dedica activitatea de bază.

În al treilea rând, Comisia propune clarificarea utilizării conceptului de forță majoră și a circumstanțelor excepționale. Acest concept juridic permite ca fermierilor care nu își pot îndeplini toate cerințele PAC din cauza unor evenimente excepționale și imprevizibile aflate în afara controlului lor (cum ar fi în cazul secetelor grave sau al inundațiilor) să nu li se impună sancțiuni. Această clarificare va sprijini administrațiile naționale în aplicarea acestei dispoziții și va asigura aplicarea uniformă a acesteia în întreaga Uniune. Acest lucru va îmbunătăți, de asemenea, certitudinea obținerii sprijinului PAC pentru fermierii afectați de astfel de evenimente nefericite. La un nivel mai general, Comisia va colabora cu statele membre pentru a stabili posibile modalități de raționalizare a controalelor.

În documentul său, Comisia menționează, de asemenea, măsuri suplimentare pe termen mediu care ar putea reduce sarcinile pentru fermieri, în special pentru fermierii mai mici, și poate lua în considerare posibilitatea de a propune modificări în acest sens ale regulamentelor de bază privind PAC convenite de Parlamentul European și de Consiliu în 2021.

O propunere prezentată poate fi scutirea fermelor mici cu o suprafață mai mică de 10 hectare de la controalele legate de respectarea cerințelor de condiționalitate (GAEC). Această derogare ar simplifica în mod semnificativ activitatea zilnică a micilor fermieri, care reprezintă 65 % din beneficiarii PAC, menținând în același timp ambițiile PAC în materie de mediu, deoarece fermele mici acoperă doar 9,6 % din zonele care beneficiază de sprijin din partea PAC. În plus, în cazul în care regulamentele de bază ar fi modificate pe termen mediu, GAEC 8 privind terenurile lăsate în pârloagă, GAEC 7 privind rotația culturilor și GAEC 6 privind acoperirea solului ar putea fi revizuite pentru a reduce și mai mult sarcina pentru fermieri.

În paralel, Comisia va facilita schimbul de bune practici de simplificare de către statele membre între diferitele organisme relevante de cooperare (și anume, grupuri de experți, comitete și altele).

Atunci când a analizat propunerile de simplificare, Comisia a luat în considerare efectele acestor propuneri asupra obiectivelor de mediu și ambiției politicii agricole comune. Ele asigură, de asemenea, continuarea unui cadru legislativ stabil și previzibil pentru fermierii din UE, bazat pe actuala PAC, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023. Pentru a răspunde în continuare actualei situații de criză din sectorul agricol, Comisia lucrează, de asemenea, la acțiuni de îmbunătățire a poziției fermierilor în lanțul alimentar și de protejare a acestora împotriva practicilor comerciale neloiale, care vor fi prezentate în curând. Având în vedere că fermierii sunt adesea veriga cea mai vulnerabilă din lanțul valoric alimentar, aceste acțiuni pot acoperi aspecte precum transparența pieței, practicile comerciale din lanțul valoric, costurile de producție sau controlul mai omogen al normelor existente privind produsele agricole importate.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat:

„Comisia își menține angajamentul deplin de a oferi soluții pentru a reduce presiunea resimțită în prezent de agricultura noastră cu forță de muncă, femei și bărbați. Reducem sarcina administrativă a fermierilor noștri pentru a-i ajuta să garanteze securitatea alimentară a cetățenilor europeni. Simplificarea politicilor noastre agricole reprezintă o prioritate constantă, atât la nivelul UE, cât și la nivel național. Prin această serie de acțiuni, ne îndeplinim angajamentul pe care l-am asumat față de fermierii noștri de a accelera această discuție. Aștept cu interes opiniile statelor noastre membre.

PAC, Comisia Europeana, fermieri

Alte articole: