Romania

Tinerii de la sate aleg studiile superioare pentru a accesa fonduri europene

Tinerii de la sate aleg studiile superioare pentru a accesa fonduri europene
Distribuie:  

În România, două treimi din tinerii de la sate nu se înscriu la o facultate, spre deosebire de cei de la oraș, unde doar o treime renunță la ideea studiilor superioare. Printre motivele invocate de aceștia se numără lipsa banilor sau programe educaționale neatractive. Procentul tinerilor români care termină o facultatea este de doar 23,3%, aproape de două ori mai mic comparativ cu media Uniunii Europene, de 41,2%, se arată într-un raport despre monitorizarea educației, realizat de Comisia Europeană. Iar cei care aleg studiile superioare mizează pe dezvoltarea fermelor personale, așa cum vom vedea cazul celor doi tineri antreprenori.

Sistem de irigații în județul Botoșani

Șandor Căuneac, un tânăr fermier cu facultate, vrea să lucreze modern la ferma vegetală a familiei din comuna Hlipiceni, județul Botoșani. Tânărul administrează cca 600 ha.

„Sunt student la Facultatea de Agricultură din Iași, anul I. Vreau să accesez fonduri europene pentru a achiziționa utilaje agricole noi și pentru a beneficia în viitor de un sistem de irigații. (...) 2023 a fost un an nu prea strălucit, dar putem să ne încheiem anul pe plus, deși venim cu datorii de anul trecut. Lucrăm în mod special cultura de porumb, floarea-soarelui, soia și grâu. Anul acesta, la floarea-soarelui am avut o producție medie de 3,5 tone/ha, la porumb 7 tone/ha, la grâu 6,5 tone/ha, iar la soia 2 tonă/ ha“, specifică tânărul fermier Șandor Căuneac din județul Botoșani.

Livada superintensivă cu soiuri din Polonia

livada supraintensiva

Ștefan Florea este din Fălticeni, județul Suceava, și student în anul IV la Facultatea de Horticultură din Iași. În prezent, tânărul administrează un business de familie, început în anul 1997 de bunicul și tatăl său, mai exact are în exploatație 12 hectare de livadă superintensivă de măr, cu material săditor din Polonia (soiuri: Gloster, Idared, Jonathan, Golden Delicios, Granny Smith, Szampion) și un depozit cu o capacitate de 400 de tone.

Piața de desfacere, cea mai mare provocare

„Pe lângă condițiile meteorologice nefavorabile din ultimii ani, consider că cea mai mare provocare este piața de desfacere, importurile fiind din ce în ce mai abundente. Înființarea unui singur hectar de astfel de livadă este de aproximativ 30-40 mii euro, densitatea pomilor fiind foarte mare. Am ales să studiez horticultura pentru a continua afacerea de familie și a dobândi cunoștințe noi în acest domeniu. Pe viitor, după absolvirea studiilor, îmi propun să accesez fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii. Totodată, dorim achiziționarea unei linii de procesare în vederea obținerii de suc pentru valorificat“, specifică Ștefan Florea, viitor inginer horticol în județul Suceava.

Beatrice Alexandra MODIGA

fonduri europene, fonduri nerambursabile, livezi superintensive, sistem de irigatii, tineri agricultori

Alte articole: