Actualitate 30 Octombrie 2023, 15:03

Cresc preocupările pentru practici agroecologice în rândul fermierilor

Scris de

Recent, a avut loc întâlnirea anuală în cadrul proiectului Agroecology-TRANSECT (ID101060816). Obiectivul general al proiectului este acela de a sprijini realizarea obiectivelor agroecologice prin centre de inovare, prin dezvoltarea unor dovezi solide ale efectelor pozitive ale agroecologiei asupra schimbărilor climatice, atenuarea și adaptarea, biodiversitatea și reziliența socio-economică a fermelor, ținând cont în același timp de dimensiunile ecologice, sociale și politice. Clusterul Bio Danubius a fost selecționat în proiect ca centru de inovare, prin susținerea primită din partea Universității Spiru Haret, prin centrul său antreprenorial USH Pro Business, proiectul sprijinind astfel progresul clusterului în acest domeniu.

Proiectul va oferi fermierilor, consilierilor și factorilor de decizie cunoștințe atât despre practicile agroecologice, cât și despre barierele în calea adoptării efective la nivel de fermă și teritoriu, contribuind la crearea unei baze de cunoștințe de încredere pentru elaborarea și implementarea politicilor UE în domeniu. Acest obiectiv va fi atins prin: promovarea cunoștințelor co-create local, prin implicarea în contextele agroecologice din viața reală, furnizarea de instrumente și soluții, de indicatori relevanți la nivel local, care permit monitorizarea progresului spre obiectivele Green Deal, identificarea oportunităților și constrângerilor derulării locale a agroecologiei.

În cadrul întâlnirii s-au trecut în revistă activitățile proiectului la scurgerea unui an de la început, fiind analizați factorii cheie și blocajele în calea realizării unor practici agroecologice bazate pe indicatori, care să contribuie la obiectivul general de combatere a schimbărilor climatice.

„Putem constata la nivel european o accelerare a preocupărilor din domeniul agroecologiei, respectiv de identificare a unui nou model sustenabil agricol care să înlocuiască vechiul model intensiv, agroindustrial bazat pe folosirea pesticidelor, a organismelor modificate genetic sau alte practici intensive și nesustenabile care pot duce la dispariția solurilor fertile sau extinderea emisiilor de carbon în  atmosferă. Obiectivele proiectului vizează noi practici ale comunităților de mici fermieri care împărtășesc o viziune comună pornind de la principiile agroecologiei. Proiectul în sine sprijină tranziția către agroecologie prin dinamica de co-inovare, o colaborare transdisciplinară, iar clusterul nostru aduce argumente solide ale potențialului agroecologiei în zonele umede învecinate, în special Deltei Dunării“, a declarat Costin Lianu, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius“ din cadrul Agroecology-TRANSECT și director general USH Pro Business.

Proiectul Agroecology-TRANSECT susține impactul agroecologiei asupra biodiversității și potențialul de îmbunătățire a rezilienței socio-economice a fermelor, prin combinații optime de practici, și urmărește obținerea de date calitative/cantitative despre agroecologie, strategii ce contribuie la o bază transparentă de cunoștințe pentru elaborarea și punerea în aplicare a unor mecanisme europene de susținere.

(I.B.)


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti