Romania

Capitalismul…

Capitalismul…
Distribuie:  

Trăim zi de zi acest sistem, ne întâlnim cu el, și câteodată, ne avantajează. Diversitatea firmelor de tot felul ne pune la dispoziție opțiuni nenumărate în ceea ce privește serviciile prestate, produsele comercializate și așa mai departe.

Acum, când intri în magazin, doar pentru un sortiment de făină ori zahăr ai multe variante, multe opțiuni și bineînțeles că tu, client fiind, cumperi ceea ce consideri că ar fi mai bun și, poate, mai ieftin.

Exact același principiu al diversității și concurenței se aplică și la serviciile prestate, unde, de asemenea, ai zeci de opțiuni din același domeniu pentru a face un anumit lucru.

Din punctul meu de vedere, toate acestea au dat răgaz unei dezvoltări importante în ceea ce privește calitatea produselor de tot felul, precum și serviciilor, ridicându-și standardele odată cu apariția concurenței pe piață.

Dar observăm că acest sistem capitalist nu a fost pentru țara noastră chiar cea mai bună opțiune pentru că pieței românești, venind din alt regim, deja cu niște produse și servicii universale în curs de dezvoltare, i-a fost tăiată fața de marii giganți din toată lumea.

Aceștia au venit cu capital, au cumpărat ceea ce ar fi putut sau era deja concurența și au distrus-o puțin câte puțin.

Acum, privind în spate, în țara noastră acest sistem afacerist nu a pornit tocmai de la principiul echitate, ci mai degrabă de la impunere și dominație. De aceea acum, când ne uităm pretutindeni, observăm cum în locul fabricilor care produceau materii prime sau alimente prelucrate s-au deschis mall-uri sau complexe comerciale care, ce să vezi, vând același lucru, doar că din străinătate și mult mai scump.

Deci, în concluzie, se poate pune problema de o corectitudine în concurența producătorului român cu cel străin?

Pare că de multe ori acela este mai avantajat decât cetățeanul nostru tocmai datorită capitalului cu care a intrat pe o piață ieftină și în curs de dezvoltare și, mai mult decât atât, în prezent, dacă statul dorește impunerea anumitor reglementari și sunt în dezavantajul marilor companii, trimiși ai ambasadelor din țările respective vin și rezolvă problema prin metode „diplomatice“… Iar statul român pleacă capul.

Cred eu că așa stau lucrurile pentru că, de altfel, așa și este.

Trebuie spus că sunt și firme românești care au făcut de-a lungul timpului și lucruri frumoase aici, în țară, au schimbat ceva prin inovații ingenioase aplicate atât la noi, cât și în străinătate, au reușit să schimbe mentalitatea cumpărătorului român și să îi diversifice gusturile și alegerile.

Lucrurile s-au mișcat și se vor mișca în continuare, sperăm noi, în favoarea țării.

În prezent, la cum merg lucrurile, încă mai este de lucrat, pentru că încă sunt prea multe impedimente care îl îneacă încet, dar sigur pe antreprenorul român, care, sătul fiind de tot felul de reglementări și legi impuse de Uniunea Europeană, renunță la visul și afacerea sa.

Simplificarea anumitor procese operaționale și comunicarea cu statul ar da încredere multora să își deschidă afaceri cu care pot schimba ceva, cu siguranță, pentru că altfel nu are cine să-i susțină pentru că străinii, concurența, nu o vor face niciodată.

Altfel spus, capitalismul de pretutindeni a adus și lucruri bune, și lucruri mai puțin bune, sărăcind mulți oameni, dar oferindu-le în același timp o șansă spre mai bine din toate punctele de vedere.

Alexandru OPREA-BANU

capitalism

Alte articole: