Romania

Tehnologia See&Spray de la JOHN DEERE. Erbicidare cu o reducere a pierderilor de substanță de 40%

Tehnologia See&Spray de la JOHN DEERE. Erbicidare cu o reducere a pierderilor de substanță de 40%
Distribuie:  

Compania IPSO a lansat recent în România o tehnologie inovativă care va ajuta fermierii să reducă pierderile din timpul erbicidării și, implicit, să reducă din costurile cu acest proces tehnologic. Evenimentul de lansare a tehnologiei See&Spray a avut loc în Călărași, în cadrul Fermelor Iliuță, dar tehnologia a fost deja testată în câteva ferme mari din România.

Premieră pentru Europa

Noua tehnologie de aplicare spot a erbicidelor See&Spray Select de la John Deere este o tehnologie în premieră în Europa, nu doar în România. Această tehnologie a fost lansată în 2021 în SUA, iar în România a ajuns anul acesta cu prima mașină 612R.

„Este o tehnologie care se bazează pe identificarea buruienilor din culturi cu ajutorul camerelor integrate în rampă. Este montată câte o cameră pe fiecare metru de lucru. Acestea sunt deservite de cinci calculatoare care procesează imaginea la o viteză de 205 mp/sec, la 19 km pe oră. Calculatoarele transmit comanda către setul de duze pentru eliberarea erbicidului fie spot, pe buruieni, fie pe o zonă mai extinsă. Această tehnologie vine în primul rând cu avantajul reducerii produselor fitosanitare folosite. În plus, în afară de economia financiară pe care fermierii o fac, vorbim și despre o tehnologie mai verde, mai sustenabilă“, Adrian Călin, specialist Produs Crop Care IPSO Agricultură.

Varianta Green on Brown poate fi folosită în orice tip de cultură în preemergență sau postemergență timpurie, atât timp cât camerele pot face distincția între sol și plantă.

„Această tehnologie poate fi montată și pe utilaje de erbicidat tractate de la John Deere. Utilajele deja existente în piață pot fi dotate cu această tehnologie care va fi disponibilă din 2024. În viitorul apropiat, sperăm ca în 2025 să avem spre comercializre și varianta Green on Green, care să fie folosită în culturile verzi.“

Tehnologia viitorului pentru eficientizarea costurilor și protecția plantelor este acum disponibilă în România. Sistemul integrat See&Spray de la John Deere pentru erbicidare este util și necesar în orice fermă care dorește profitabilitate. Economic și sustenabil, folosind viziunea computerizată și tehnologia avansată pentru a detecta buruienile, utilajul aplică doar inputul necesar, reducând semnificativ utilizarea erbicidului.

Este o tehnologie versatilă, adaptată oricărei situații din câmp

Strategia de protecție a plantelor este cea mai costisitoare verigă din lanțul tehnologic. Cu tehnologia integrată See&Spray de la John Deere se pot economisi până la 40% din costurile cu produsele de protecție a plantelor cu „Green on Brown“ și până la 77% cu tehnologia „Green on Green“.

Sistemul See&Spray utilizează tehnologia camerelor video pentru a detecta diferențele de culoare pe teren, astfel stropind doar buruienile. Camerele și componentele hardware sunt integrate direct în rampa utilajului. Este montată câte o cameră pe fiecare metru de lățime de lucru, care detectează plantele verzi cu viteză mare. Procesoarele încorporate analizează imaginile, iar duzele sunt declanșate individual pentru tratamentul necesar la fața locului. Detectarea plantelor verzi pe câmp permite aplicarea precisă a erbicidelor direct pe buruieni. E bine de știut că toate buruienile care sunt vizibile și cu ochiul liber sunt detectate de camerele utilajului în mișcare.

Procesorul utilajului See&Spray detectează culoarea verde, aplicând erbicid nerezidual doar pe buruieni. Astfel, odată ce buruienile sunt identificate, sunt activate duzele pentru stropire. Numărul de duze activate poate varia în funcție de frecvența buruienilor din acea zonă a câmpului. Atunci când este necesar, sprayerul poate fi comutat de la Pulverizare Direcționată la Pulverizare Difuză, totul prin apăsarea unul buton de pe afișajul din cabină, astfel pulverizând pe o suprafață mai mare de teren.

„În cazul în care erbicidarea se face într-o zi în care batul vântul, fermierii trebuie să știe că duzele tehnologiei sunt adaptate pentru o astfel de situație pentru că în interiorul lor au presiune de aer și este injectat aer în picătură, astfel că presiunea de aplicare a erbicidului este mult mai mare. În cazul în care camerele sunt acoperite de praf, intră în acțiune o funcție de detectare care transmite această informație în cabină, iar operatorul poate coborî să curețe camerele. Înainte de asta poate decide dacă, indiferent de camera care comandă duzelor să aplice erbicid, va erbicida continuu sau se va opri. Chiar și într-o astfel de situație, riscul de a erbicida plantele de cultură este destul de mic, din testele făcute de noi eroarea fiind de 2%.“

Un alt avantaj îl reprezintă viteza foarte mare de calcul, procesoarele încorporate putând să analizeze solul cu o viteză de 205 metri pătrați pe secundă la o viteză de deplasare de 20 km/h, iar duzele sunt declanșate individual pentru tratamentul necesar la fața locului.

Laura ZMARANDA

erbicidare, John Deere, substante chimice, tehnologia See Spray

Alte articole: