Actualitate 11 Iulie 2023, 13:08

Minimizarea riscurilor în cazul fluctuațiilor de preț la îngrășăminte - lecția ultimilor ani

Scris de

În ultimii doi ani îngrășămintele azotoase au înregistrat fluctuații de preț fără precedent.

Principala cauză pentru această evoluție a prețului îngrășămintelor este prețul volatil al gazelor naturale care reprezintă cel mai mare factor de cost în producția de îngrășăminte azotoase.

Dacă se compară evoluția prețului la grâu cu cea a prețului la azot, fluctuațiile extreme ale prețului pentru îngrășământ în comparație cu prețul grâului sunt evidente.

Cu toate acestea, impactul cel mai mare asupra succesului economic este reprezentat de prețul grâului. Motivul este simplu: se recoltează mai multe kilograme de grâu la hectar decât se aplică kilograme de nitrocalcar pe hectar.

Costurile îngrășămintelor reprezintă un element semnificativ al costurilor variabile în producția de cereale și ar trebui să li se acorde o atenție deosebită, mai ales din cauza fluctuațiilor de preț.

Dacă ne uităm evoluția prețului unui tip de îngrășământ azotoas (Nitrocalcar) din perioada iulie 2022 -aprilie 2023, cu cele patru momente din timp iulie, octombrie, ianuarie și aprilie, influența prețului grâului și al prețului îngrășământului asupra veniturilor din exploatare pot fi observate clar.

În exemplul de calcul s-a presupus un randament de 6 t -grâu și o fertilizare de 140 kg N/ha.

preturi nitrocalcar FCA vrac port Giurgiu grau

Figura: Prețurile pentru nitrocalcar FCA vrac port Giurgiu ,grâu panificație FCA Fermă  și veniturile/ha obținute scăzând costul îngrășămintelor cu azot (randament 6 t/ha și fertilizare 140 kg N s.a/ha)

Cele mai mari oportunități implică cel mai mare risc

Pentru a obține cele mai mari venituri , optimul ar fi să cumpărați toate inputurile la cel mai mic preț și să vindeți recolta la cel mai mare preț. Încercarea de a face acest lucru în perioade cu instabilitate in piață și cu prețuri fluctuante duce adesea la rezultate nedorite.

Privind retrospectiv, ar fi fost ideal să se vândă producția de grâu ce urmează a fi recoltată în 2023 încă din iulie 2022 cu un contract forward și să se cumpere îngrășământul în primăvara lui 2023, ceea ce ar fi dus la venituri de peste 1700 EUR/ha scăzând costul azotului. Cea mai neinspirată combinație este achiziționarea de îngrășăminte din toamna anului 2022 și vânzarea cerealelor în aprilie 2023, cu un venit de sub 900 €/ha.

Optimizați cumpărarea și vânzarea - minimizați riscul!

În fiecare dintre cele patru momente de timp menționate mai sus, cu contractarea simultană a îngrășământului și grâului ,veniturile obținute scăzând costul îngrășămintelor sunt mai mari decât în ​​anii precedenți. Perioadele din vara (venit-1.650 euro/ha) și toamna (venit-1.411 euro/ha)  anului 2022 au fost cele mai favorabile pentru cumpărarea îngrășămintelor și vânzarea grâului. Prețul mai mare la grâu a compensat cu mult prețul ridicat la îngrășăminte. Dar și în ianuarie (1.246 €/ha) și aprilie (1.116 €/ha), veniturile scăzând costul îngrășământului cu azot au fost mai mari cu peste 200 €/ha față de cel mai rău rezultat posibil.

Mai ales în perioadele cu fluctuații mari de preț, vă recomandăm să luați în considerare vânzarea unei părți din cereale atunci când vă gândiți să cumpărați îngrășământ și să încheiați contracte în ambele sensuri pentru a obține un rezultat fără riscuri majore în economia fermei.

Pentru mai multe informații accesați: L.A.T Nitrogen

 


Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti