Comuna Alunu, județul Vâlcea. „Dealul Muierii“, un festival de legendă
Sute de locuitori din 24 de localități din Dolj, Gorj și Vâlcea au participat la cel mai mare festival din Oltenia, intitulat generic „Dealul Muierii“. Această acțiune are scopul de a reface una dintre cele mai frumoase legende ale zonei, în care un grup numeros de fete a pus pe fugă turcii cotropitori stabiliți la Alunu și Grădiștea. Evenimentul pune în evidență aspectul folcloric, tradiții și obiceiurile locale, de la alimentație, până la vestimentație.
Comuna Alunu din județul Vâlcea este situată într-o zonă de deal bogat împădurită, oferind astfel posibilitatea de a organiza plimbări în natură.
Aria geografică a comunei este bogată în resurse naturale atât din punctul de vedere al calității, cât și al cantității acestora, regăsindu-se în numărul mare de suprafețe agricole existente, dar și în resursele minerale sau petroliere.
Aproape de comuna Alunu sunt și alte obiective turistice: Castelul Vrăjitoarelor și Pădurea Colorată (Bumbești Pițic), Peștera Polovragi, Mănăstire Polovragi și Cheile Oltețului (Polovragi), Peștera Muierii și Cheile Galbenului (Baia de Fier), Mănăstirea Hurezi, ceramica de Horezu (Horezu), Mănăstirile Arnota, Bistrița și Cheile Bistriței (Costești).
În cadrul ediției a II-a a Festivalului Cultural Dealul Muierii, care a avut loc în perioada 21-25 iunie 2023, pe raza județelor Gorj, Vâlcea și Dolj, comuna Alunu a prezentat un stand cu produse locale naturale și sănătoase, realizate de micii producători locali, precum:
- produse lactate – brânză de vacă, brânză de oaie, lapte de bivoliță;
- siropuri – din plante medicinale (soc, coada șoricelului, sunătoare, sânziene), lavandă, mure, flori și fructe de soc, cireșe;
- gemuri – mure (cu și fără zahăr);
- dulcețuri – mure, căpșuni, fructe de soc, vișine, cireșe, afine, zmeură, de sfeclă roșie, de ardei iute, coacăze negre, piersici;
- murături – hribi la oțet;
- miere – de salcâm și floarea-soarelui;
- sucuri naturale – cătină, flori de soc (îndulcit cu miere);
- compoturi - căpșuni, mure, vișine;
- prăjituri de casă – brioșe, amandină, înghețată falsă;
- cozonac;
- produse de panificație – pâine, turtă (mălai);
- produse din legume – zacuscă de vinete, zacuscă de ciuperci;
- produse pe bază de alcool – vin de struguri, vin de mure, lichior de zmeură, lichior de măceșe, de nuci verzi, din fructe de soc, pălincă, țuică de prune;
- produse din carne – jumări, caltaboș, șuncă de porc, cârnați de casă, tocană de porc, tocan de ied, carne de ied la cuptor;
- legume proaspete – roșii, castraveți, ardei;
- produse artizanale – cusături tradiționale, flori croșetate;
- flori – lavandă proaspătă, lavandă uscată, trandafiri, spice de grâu;
- fructe – cătină, coacăze negre.
Anca LĂPUȘNEANU
festival, Valcea, Dealul Muierii, Alunu
- Articol precedent: Lumea satului…
- Articolul următor: Atenționări și recomandări privind aprovizionarea și consumul de ciuperci