update 21 Mar 2023

Cum alegem un îngrășământ granulat de calitate?

În contextul actual ,când costul îngrășămintelor are o pondere semnificativă în costul total al înființării unei culturi ,majoritatea fermierilor au tendința de a pune pe primul loc prețul cat mai mic al produsului comercial ca și criteriu de alegere, de multe ori în detrimentul calității .

Proprietățile fizice pe care trebuie să le îndeplinească un îngrășământ de calitate:

  1. Forma și duritatea granulelor

Cu cât granulele de îngrășământ sunt mai rotunde și mai netede, cu atât tiparul de împrăștiere va fi  mai uniform și zona de acoperire va fi mai mare .

Duritatea granulelor se referă la rezistența acestora la compresie și lovire.

Această caracteristică este importantă pentru depozitarea, manipularea și aplicarea îngrășămintelor.

Utilajele moderne de împrăștiat îngrășăminte acoperă lățimi de până la 36 metri sau chiar mai mult.

În timpul lucrării de fertilizat prin împrăștiere ,granulele de îngrășăminte trebuie să se accelereze pană la 150 km / h într-o zecime de secundă. Astfel de forțe provoacă un stres mecanic ridicat asupra granulelor.

Granulele sparte generează praf , afectează tiparul de aplicare și implicit duc la pierderi de producție.

  1. Diametrul granulelor

Pentru o dispersie cat mai uniformă a granulelor ,diametrul acestora într-un îngrășământ de calitate trebuie să fie diferit .

Diametrul mediu a granulelor la un îngrășământ de calitate este de aproximativ 3,5 mm, iar diferența de la dimensiunea medie este de ±1 mm

Mai mult de 90% din granulele unui îngrășământ de înaltă calitate au diametrul cuprins între 2,2 și 5 mm.

În timpul aplicării granulele cu diametru mai mare vor fi dispersate pe o lățime mai mare ca și granulele cu diametru mai mic datorită greutății diferite, astfel se asigură uniformitatea distribuiri elementelor nutritive pe toată lățimea de lucru a utilajului.

  1. Densitatea în vrac

Densitatea in vrac este specificată in kilograme pe metru cub (kg / m3).

La același diametru al granulelor putem obține un tipar mai bun de aplicare cu un îngrășământ ce are o densitate în vrac mai mare(kg/m3).

Variațiile obișnuite ale densității in vrac sunt cuprinse intre ± 50kg / m3.

  1. Abraziune- praf și conglomerare

Constrângerile mecanice ale granulelor de îngrășământ in timpul transportului și manipulării pot provoca fenomenul de abraziune .

Praful rezultat în urma fenomenului de abraziune poate provoca conglomerarea granulelor și întărirea îngrășământului in timpul depozitării.

Protejarea îngrășământului in timpul transportului și depozitării previne formarea prafului și prin urmare absorbția umidității și degradarea produselor.

Planificarea fertilizării si cunoașterea necesarului de elemente nutritive pentru fiecare cultură și parcelă în parte este un element esențial pentru alegerea corecta a tipului de îngrășământ si a raportului optim de elemente nutritive.

Echipa de experți agronomi din cadrul Borealis L.A.T a dezvoltat programul de planificare a fertilizării NutriGuide®. Aceasta este un program digital disponibil pe internet în mod gratuit , cu ajutorul căruia orice utilizator poate calcula necesarul de elemente nutritive a culturilor și poate planifica lucrarea de fertilizare din cadrul fermei. De la fertilizarea cu complexe NPK până la fertilizarea cu azot, NutriGuide® calculează necesarul de elemente nutritive pe baza consumului specific al plantelor luând în considerare gradul de fertilitate al solului, planta premergătoare, fertilizările anterioare și recomandă momentul optim de aplicare, alege cel mai potrivit produs Borealis L.A.T și oferă o listă a produselor recomandate pentru ca utilizatorul să poată comanda ușor si rapid necesarul de îngrășăminte.