PREȚUL IGNORANȚEI
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Actualitate
Nu odată mi-a fost dat să particip la conferințe, dezbateri, prilej cu care organizatorii, dar mai cu seamă participanții, propuneau soluții, sesizau abateri de la drumul firesc al lucrurilor, cu scopul de a intra pe un făgaș normal domeniul la care se făcea referire. După un timp însă... se realiza cât de actuală este populara zicală ,,câinii latră, ursul trece”.
Recenta Conferință organizată de LAPAR, în colaborare cu Alianța pentru Agricultură și Cooperare, ca răspuns la recenta decizie a Curții Europene de Justiție (CEJ) cu referire la utilizarea temporară a produselor de protecția plantelor din gama neonicotinoide, a reușit să mobilizeze idei, să propună măsuri cu speranța că va sensibiliza autoritățile Înaltei Porți de la Bruxelles cu privire la necesitatea utilizării acestor produse în situații excepționale.
România se află în cea mai critică situație privind protecția culturilor de porumb și floarea-soarelui datorită prezenței dăunătorului Tanymecus dilaticollis într-o populație alarmant de mare ce impune măsuri excepționale pentru limitarea dăunării. Ignorarea acestui fenomen de către autorități, interzicerea utilizării mijloacelor necesare protecției culturilor de interes economic poate fi tradus ca un atentat la siguranța alimentară națională. Neglijarea acestui aspect, ignorarea rezultatelor cercetărilor privind existența, biologia și agresivitatea acestui dăunător, ,,ne poate întoarce cu 50 – 60 de ani în urmă când se semăna porumbul de două-trei ori pentru a avea ce culege toamna”- spunea la un moment dat Emil Georgescu, cercetător la INCD Fundulea.
,Câtă vreme nu există alternative eficiente și eficace privind combaterea acestui dăunător, nu putem renunța la produsele existente necesare tratării semințelor de porumb și floarea-soarelui” - spunea Alina Crețu, director executiv APPR, susținută de vicepreședintele LAPAR Nina Gheorghiță.
Ideea acordării derogărilor la momentul manifestării certe a fenomenului (atacului), după cum sună recomandarea ,,specialiștilor” UE, denotă lipsă de experiență, să nu mai spun de știință, necunoașterea realității cu care se confruntă fermierul roman.
,,Interzicerea utilizării semințelor tratate cu nenicotinoide – declara Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS), profesorul univ. Valeriu TABĂRĂ - lovește în sistemul de progres al agriculturii și, implicit, reprezintă un atac la siguranța alimentară”.
Hotărârea CEJ a fost apreciată de reprezentații academiei ca fiind un exces, de vreme ce nu se ține seama de rezultatele cercetării și nici de faptul că în absența respectivelor tratamente, culturile de porumb și floarea-soarelui pot fi compromise.
Ce însemnă… prețul ignoranței!
Articole înrudite
-
ALCEDO susține agricultura conservativă prin programul MY ALCEDO CARBON
in Agrotehnica -
Serele hidroponice, capabile să îndeplinească cele mai diverse cerințe de producție
in Agrotehnica -
O viață dedicată studiului și cercetării științifice din agricultură. Prof dr. ing. Vasile POPESCU, la 90 ani
-
Hotărârea Curţii Europene de Justiţie referitoare la acordarea autorizaţiilor de urgenţã de către Statele Membre
in Actualitate -
Aurel Placinschi, Tigănași, județul Iași: „După 40 de ani de experiență în agricultură, anul 2022 a fost extrem de dificil!“
in Agrotehnica -
„Deși 2022 a fost complicat, este un an peste care se poate trece...“
in Actualitate -
„Antreprenor în agricultura 4.0“, seria 2022-2023
in Actualitate -
O tehnologie agricolă așa cum... nu trebuie
in Agrotehnica -
Femeile din agricultură, între responsabilitate și respect
in Actualitate -
Agricultura 4.0 în livadă: o plantație bio de cireș care face profit și susține educația
Articole recente - Lumea Satului
- Totul despre tuberoze. Cum să le crești, să le îngrijești și să te bucuri de beneficiile lor
- Meșterii populari, vestitori ai primăverii la Iași
- Rețetă de post - chiftele de ghebe
- Reducerea stresului de înțărcare cu ajutorul nutrețurilor combinate ale institutului IBNA BALOTEȘTI
- Schimbările climatice și epoca de semănat
- KORVETTO™ – Erbicidul nr. 1 pentru combaterea buruienilor dicotiledonate din cultura de rapiță
- APPR devine Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România
- Întâlnirea fermierilor din județul Iași cu cercetătorii
- Noi produse pentru protecția plantelor lansate de Corteva Agriscience
- ARME CONTRA ARME