Actualitate 14 Noiembrie 2022, 14:23

Clubul Fermierilor Români a lansat a IV-a serie a programului „Tineri Lideri pentru Agricultură“

Scris de

Clubul Fermierilor Români a lansat seria a IV-a a programului „Tineri Lideri pentru Agricultură“, care pregătește generațiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider în propriile afaceri și în comunitate, dar și pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesională a fermierilor în structurile administrației publice din România și de la Bruxelles.

„Ne bucurăm că anul acesta avem un număr mult mai mare de tineri fermieri participanți la nivel național, din mai multe județe, ceea ce demonstrează că interesul pentru program a crescut. Tinerii au specializări diferite – cei mai mulți au absolvit facultăți cu profil agricol, într-adevăr, dar avem și absolvenți de economie, studii juridice, matematică-informatică, teologie, medicină, ingineri. Participanții la program au posibilitatea de a se conecta, de a lucra împreună, de a face schimb de idei și de experiențe, de a afla informații noi și, foarte important, de a se conecta și integra în comunitatea tinerilor lideri fermieri pe care noi am construit-o prin acest program“, declară Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români.

„Tinerii vor fi pregătiți în spiritul «Pactului între generații» lansat de Club în vederea schimbării de generații pentru viitorul agriculturii și vor avea posibilitatea să se înscrie și să parcurgă «Programul de mentorat» dezvoltat de echipa noastră pe principii moderne, ancorate în realitatea din ferme. Munca bine făcută și responsabilitatea asumată generează valoare și energie care se transferă și celor cu care tinerii lucrează, pentru care pot fi adevărate modele personale și de business, contribuind astfel la schimbarea mult așteptată în agricultură pe termen mediu-lung“, consideră Florian Ciolacu.

„Cunoașterea înseamnă putere. Am pornit această aventură de cunoaștere, căci știam că trebuie schimbată imaginea pe care o avea agricultura. Era vital să modificăm sau, mai bine zis, să oferim o viziune modernă asupra unui subiect fierbinte: agribussines-ul și modul în care se face agricultură în secolul XXI“, a subliniat Jabbar Kanani, inițiatorul și arhitectul acestui program.

Învățătură și performanță

Nicolaie Apopi, președintele în exercițiu al Clubului Fermierilor Români, s-a adresat tinerilor: „Fără să învățăm tot timpul, nu putem să performăm. Când mă uit la dumneavoastră îmi amintesc de mine acum 22 de ani.“ Grupul Agricover se implică în inițiativa Clubului Fermierilor Români privind pregătirea tinerei generații de fermieri și susține și anul acesta cheltuielile de școlarizare pentru toți cei 105 participanți din seria 2022-2023, în cadrul acțiunilor sale de responsabilitate socială.

„Le urăm bun venit tinerilor fermieri înscriși în cea de-a IV-a serie a programului Tineri Lideri pentru Agricultură. Ne bucurăm să le fim alături, convinși fiind că acești tineri valoroși au o contribuție importantă în definirea viitorului agriculturii românești. Continuăm să investim în formarea tinerilor lideri prin acordarea de burse, iar obiectivul nostru este ca în zece ani să susținem formarea a o mie de astfel de tineri pregătiți să ducă mai departe afacerile familiilor și să crească performanța fermelor românești“, a declarat Liviu Dobre, CEO al Agricover Holding SA.

Programul „Tineri Lideri pentru Agricultură“ este dezvoltat de Clubul Fermierilor Români împreună cu Fundația Leaders, integrator al programului, și are ca parteneri educaționali companii de training renumite și apreciate în România, alături de specialiști cu experiență în business, afaceri de familie, training și mentoring.

Seria a IV-a: continuitate și noutăți

Ca urmare a experienței dobândite în decursul primelor trei serii, a analizelor realizate și feedback-ului primit de la absolvenți, anul acesta programul a fost restructurat pe următoarele trei module: (1) Leadership și management, (2) Reprezentare și comunitate, (3) Agribusiness prezent și viitor.

Au fost introduse în programă un curs nou, „Lucru în echipe“, și proiecte pe care fermierii le dezvoltă împreună la finalul fiecărui modul și la finalul programului (3 la număr). Clubul urmărește ca tinerii să interacționeze unii cu alții, să lucreze în echipe, să aplice cunoștințele și abilitățile dezvoltate în timpul cursurilor și, în același timp, să beneficieze de interacțiune și feedback din partea trainerilor pe măsură ce dezvoltă aceste proiecte.

Introduse la seria a III-a, continuă și în noua serie elaborarea planurilor de dezvoltare individuală și de business, precum și activitățile de mentorat. Sub atenta coordonare a trainerilor și specialiștilor, tinerii vor dezvolta un plan individual de carieră și un plan de afaceri pentru propria fermă, care îi vor ajuta să măsoare progresul lor ca lideri și ca manageri, dar și progresului business-ului fiecăruia. Cele două instrumente sunt, totodată, utile pentru că tinerii fermieri au oportunitatea de a înțelege care este utilitatea și aplicabilitatea fiecărui curs.

De asemenea, tinerii vor avea doi mentori unul pentru planul individual de dezvoltare și altul care îi va sprijini permanent cu feedback și îndrumare pentru realizarea și aplicarea planurilor de business. Cursurile se termină pe 17 martie, însă tinerii vor mai avea o întâlnire în care vor prezenta proiectele de absolvire pentru care au lucrat organizați pe echipe. Va exista un juriu avizat, care va evalua proiectele în baza unor criterii bine definite și va premia cea mai bună idee de business. (I.B.)


  • Programul are înscriși 105 tineri fermieri dornici să-și dezvolte afaceri agricole și să se implice în reprezentarea fermierilor în relația cu autoritățile din România și de la Bruxelles.
  • Grupul Agricover susține financiar cursurile pentru toți cei 105 participanți, dintre care 10 tineri fermieri sunt din Republica Moldova și Serbia.

 


Media

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti