COOPERATIVELE NEFUNCȚIONALE VOR FI RADIATE!
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Actualitate
Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V., în calitate de reprezentant în apărarea intereselor cooperativelor agricole din România, recomandăm tuturor cooperativelor agricole din România să verifice în regim de urgență dacă figurează pe lista de cooperative agricole care nu respectă legislația în vigoare și care dacă nu își remediază problemele vor fi radiate în maximum 90 de zile, fără a fi notificate prealabil.
Salutăm alinierea Oficiul Național al Registrului Comerțului - O.N.R.C, la legislația în vigoare, de a publica lista cooperativelor pe site-ul instituției, cu cooperativele agricole care nu și-au îndeplinit obligația de depunere a situațiilor financiare anuale, consolidate, precum şi raportările contabile la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, în termenul prevăzut de lege, perioada maximă de depunere fiind de 2 ani, similar societăților comerciale și lista cooperativelor agricole care nu mai îndeplinesc condițiile pentru o cooperativă agricolă activă.
Potrivit art. XIV din OUG nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale, pentru depunerea situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2019, respectiv a raportărilor contabile anuale încheiate la 31 decembrie 2019, termenele prevăzute la art. 36 alin. (1) şi (3) şi art. 37 din Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, au fost prorogate până la data de 31 iulie 2020 inclusiv, astfel, termenul de 2 ani prevăzut de art. 761 alin. (3) lit. a) din Legea cooperației agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare, s-a împlinit la data de 31 iulie 2022.
Din totalul cooperativelor înregistrate în România, la nivelul anului fiscal 2019 doar 48,9% figurează ca având depuse situațiile financiare anuale și doar 22,3% au avut cifră de afaceri mai mare ca 0.
O.N.R.C a început punerea în aplicare a prevederilor legale existente în România și majoritatea statelor europene referitoare la obligativitatea oricărui agent economic de a depune periodic și exista o transparența, disciplină și rigoare financiară, publicând pe site-ul oficial, la următoarea adresă https://www.onrc.ro/index.php/ro/lista-cooperativelor-agricole, lista cooperativelor agricole care nu și-au îndeplinit obligațiile menționate mai sus.
Având în vedere cele menționate, U.N.C.S.V. face un apel la reprezentanții tuturor cooperativelor din România, de a verifica cele doua liste de pe pagina oficială a O.N.R.C., și, în situația în care este necesar, să își pună la punct restanțele pe care le au în maximum 90 de zile, pentru a nu ajunge să se plângă că au fost radiate din baza de date cooperative agricole care au proiecte europene, care ar fi dorit să își continue activitatea, însă nu o mai pot face din faptul că nu și-au îndeplinit obligațiile legale sau din cauza anumitor neconcordanțe între bazele de date, existând posibilitatea ca informațiile să nu fie actualizate, din diverse motive neimputabile nici unei părți.
România, sectorul agroalimentar și fermierii, au nevoie de cooperative agricole active, autonome, independente, rentabile și consolidate!
U.N.C.S.V. s-a implicat activ în perfecționarea cadrului legislativ specific cooperativelor agricole și își manifestă disponibilitatea de a veni cu informații suplimentare pentru clarificarea tuturor aspectelor din activitatea cooperativelor, inclusiv în relațiile cu membrii acestora, putând împărtăși din experiența membrilor.
Articole înrudite
-
Peste 50 de cooperative și producători agricoli livrează produse românești prin Casa de Comerț Agroalimentar Unirea
in Actualitate -
Alianța pentru Agricultură și Cooperare prezentă la Congersul European al Fermierilor
in Actualitate -
Scrisoarea reprezentanților Camerelor agricole și organizațiilor profesionale agricole din Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia, România, Letonia, Lituania, Estonia și Croația, către Comisia Europeană privind revizuirea directivei privind utili
in Actualitate -
Regulamentul SUR pune la zid fermierii români
in Actualitate -
Cooperativele agricole sunt ale fermierilor și așa trebuie să rămână!
in Actualitate -
Alianța pentru Agricultură și Cooperare face un apel la fermierii calamitați să se mobilizeze și depună cererea de înștiințarea de daune la culturile agricole înființate în toamna anului 2021
in Actualitate -
Alianța pentru Agricultură și Cooperare luptă pentru fermierii din Romania, siguranța alimentară europeană și ajustarea cerințelor Pactului Verde în contexul actual
in Actualitate -
GHID pentru cooperative agricole de succes
in Actualitate -
UNCSV: Noul Ghid privind facilitățile fiscale pentru cooperative și membri
in Actualitate -
Modificări aduse Legii cooperației
in Actualitate
Articole recente - Lumea Satului
- Plăți de peste 276 milioane de euro efectuate către beneficiarii FEADR, transmise spre decontare Comisiei Europene
- Clubul Fermierilor Români susține poziția Ministrului Agriculturii la Consiliul AGRI-FISH din Bruxelles privind măsurile necesare imediate de compensarea a pierderilor fermierilor est-europeni ca urmare a importurilor de cereale și oleaginoase din Uc
- RALF 7: Cei mai buni fermieri europeni vin la București, pe 25 și 26 mai
- Hibrizii de floarea-soarelui Pioneer®, performanță și stabilitate demonstrate
- Cine ar trebui să susțină financiar construirea unui brand național de țară al vinului?
- Pactul verde (II)
- Planul Național Strategic, pe înțelesul tuturor fermierilor
- ZURGĂLĂII DE LA BRUXELLES
- AFIR: Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu
- Serele hidroponice, capabile să îndeplinească cele mai diverse cerințe de producție