Producție slabă de lavandă, ulei mai bogat în compuși volatile
Florentina Cârcotă, proprietara plantației de lavandă Purple Hill, în traducere Dealul Mov, a început această activitate a cultivării lavandei dintr-o mare pasiune. A înființat o cultură de lavandă pe cca un 1 hectar cu soiul Angustifolia Sevtopolis, iar investiția a fost din fonduri proprii. Anul acesta producția a fost slabă din cauza secetei, în schimb uleiul este mai bogat în compuși volatili, are esența mai puternică pentru că planta a încercat să-și canalizeze energia spre supraviețuire, mărturisește gălățeanca. „În anul 2022, de pe 1 hectar de lavandă am obținut o producție 20 de litri de ulei esențial. Valorificarea este complicată, exportul este așa cum este, iar după câțiva ani de activitate am văzut mulți producători care renunță la cultură. Noi tot încercăm și sperăm să mergem mai departe, deși trebuie multă pasiune, timp liber, dar și forță de muncă. Și în acest sector este un deficit de forță de muncă deoarece munca în lanurile de lavandă presupune multă migală“, încheie Florentina Cârcotă, proprietara lanului de lavandă de la Tecuci.
Soiul Sevtopolis este foarte potrivit pentru ţara noastră şi mediul climatic de la noi. Pe lângă condiţiile pedoclimatice favorabile, mai are şi avantajul de a fi un soi foarte potrivit pentru producerea uleiului de lavandă, unul dintre principalele produse ce pot fi obţinute şi valorificate. Uleiul extras din acest soi este foarte bine evaluat şi foarte apreciat de către producătorii de parfumuri datorită elementelor esenţiale ce îl compun. Producţia medie este cuprinsă între 3,5-4,5 tone la hectar, uneori chiar mai mult, ceea ce face ca, datorită procentului ridicat de ulei, să se poată obţine 70-100 litri de ulei esenţial la hectar.
Beatrice Alexandra MODIGA
lavanda, cultura lavandei, plantatie de lavanda, Purple Hill, Angustifolia Sevtopolis
- Articol precedent: Vinul artizanal
- Articolul următor: Cifră de afaceri de 6 milioane euro din vânzarea de fructe proaspete