Actualitate 30 Iunie 2022, 21:35

Asociația Semne Cusute câștigă Premiul European pentru Patrimoniu / Premiul Europa Nostra 2022

Scris de

Încununăm astfel efortul tuturor celor care au crezut în ii și le-au cusut pentru a le purta și a le transmite vii și pline de sens în viitor. Membrele grupului Semne Cusute în Acțiune (o șezătoare online înființată în martie 2014) se bucură deja de aprecierea specialiștilor, însă merită respectul tuturor.

A coase o cămașă tradițională ca la carte în zilele noastre presupune creativitate, documentare și determinare - nu neapărat și experiență – pentru că noi împărțim cu drag tot ceea ce am învățat. A-ți coase o cămașă cu mâna ta înseamnă a înota împotriva curentului, a lua atitudine împotriva culturii consumului ostentativ. Este o dovadă de iubire de sine, de neam, de natură, de frumos. Presupune tranziția de la materialism și competiție la comunitate.

Premiul marchează 10 ani de la lansarea Semne Cusute, în iulie 2012. Este primul, cel mai complex și mai aplicat proiect dedicat educării publicului larg întru păstrarea și transmiterea moștenirii textile tradiționale.

Obiectivul Semne Cusute a fost să readucă în atenția și în garderoba noastră cămășile românești, traducând mesajele pe care le poartă codificate în material, culoare, textură și, desigur, în simbolurile brodate. Este vorba de mesaje pe cât de vechi pe atât de actuale: biodiversitate, sustenabilitate, și  incluziune.

Reușita Semne Cusute este o dovadă de încredere în oameni: când sunt informați corect și responsabilizați, ei fac alegeri asumate, generând valoare și devenind păstrători ai patrimoniului imaterial.

Educația este motorul schimbării și la rândul său sistemul de educație trebuie să fie suplu și cu un pas înaintea timpurilor. România nu are tradiție în design, dar mustește de design în tradiție și are resurse pentru a inspira Europa azi.

În prezent, așteptăm decizia UNESCO legată de includerea în lista patrimoniului imaterial a cămășii cu altiță — un obiectiv pentru care Semne Cusute a contribuit semnificativ. Continuăm să extindem acțiunile noastre către parteneriate ce pot influența industria textilă regională, și proiecte ce vizează criza climatică și protecția mediului.

Puteți susține Semne Cusute începând cu 11 august, votând online pe pagina oficială Europa Nostra. Aprecierea publicului ne poate aduce încă un premiu foarte important. Până atunci însă puteți să vă alăturați comunității noastre și poate chiar să vă începeți prima ie.

Mulțumiri tuturor celor implicați!

Ioana Corduneanu, fondator Semne Cusute

semnecusute.com / Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. / +40 749388786


Vizualizari 741
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti