Biciul de foc al Sfântului Ilie
Una dintre cele mai respectate sărbători din lumea satului este în data de 20 iulie, atunci când creștini îl prăznuiesc pe Sfântul Prooroc Ilie, ocrotitorul recoltelor și aducătorul de ploi. Cine oare nu a auzit de tunetele și fulgerele lui Sânt Ilie?
De fapt, cine a fost Ilie? În credința populară se mai spune și că, prin rugăciunea sa, a adus ploaia și a salvat de la moarte poporul israelian, care trăia de trei ani jumătate în secetă.
În viața sa pământeană se spune că a fost ispitit de diavol și și-a omorât părinții, însă, căindu-se cu adevărat, Dumnezeu i-a dat puterea de a lupta împotriva răului. Astfel, acesta a primit un bici de foc și un car tras de cai albi și cu el pleacă în ceruri să biruiască diavolii. De aceea se spune că, mai ales în perioada acestei zile, Sfântul Ilie cutreieră norii, fulgeră și trăsnește dracii cu biciul său de foc pentru a-i pedepsi pentru răul pe care i l-au pricinuit. Atunci când fulgerele sale cad pe pământ, se dărâmă copacii și au loc incendii. De aceea se spune că acolo unde lovește fulgerul său este ascuns un demon, iar Sfântul Ilie îi vine de hac. Una dintre cele mai răspândite superstiții legate de fulgere este aceea de a ne închina pentru că Dumnezeu i-a dat voie Sfântului Ilie să trăsnească orice pentru a doborî dracii, mai puțin semnul Sfintei Cruci. De asemenea, se mai spune și că puterea pe care a primit-o era atât de mare încât atunci când mergea cu carul prin cer zguduia tronul lui Dumnezeu, iar din acest motiv a rămas fără putere la o mână și un picior.
Tradiții din popor
În funcție de zonă există numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții din popor care se păstrează și se respectă în preajma acestei zile. Se spune că până la această sărbătoare nu este bine să consumăm mere sau nuci pentru că putem pune pomii în pericol, aducând grindină. Mărul este considerat ca fiind pomul Sfântului Ilie. Bătrânii spun că în această zi se culeg plante de leac, iar cea mai importantă dintre toate este busuiocul, ce trebuie dus la biserică și pus la icoane, iar pentru păstrare trebuie pus la uscat sub streșini, în cămară ori podul casei.
Această sărbătoare marchează și mijlocul verii pastorale, de aceea ciobanii coboară pentru prima oară în sate. Tot acum are loc și retezatul stupilor, adică bărbații recoltează mierea și împreună cu familia și prietenii consumă miere nouă, prepară miere cu țuică, practic are loc un festin al cărui scop este ocrotirea stupilor, iar în vechime se considera că la această masă nu trebuie să stea persoanele care se ocupă cu farmece deoarece mierea furată în această zi are putere mai mare în îndeplinirea vrăjilor.
Se crede că, dacă tună în această zi, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi, iar dacă plouă în această zi, așa va fi vremea timp de 20 de zile. În zonele de munte se spune că, începând cu această zi, se răcesc apele din râuri și pâraie, deci se încheie și vremea scăldatului care a început de Sânziene.
Multe dintre aceste tradiții se mai păstrează în sate, iar iarmaroacele și târgurile ce încă se organizează aduc veselie și voie bună printre tineri. Printre cele mai cunoscute bâlciuri este cel care are loc an de an la Fălticeni, în județul Suceava.
În jur de 130.000 de români își serbează onomastica pe 20 iulie.
Așadar, la mulți ani, Ilie! La mulți ani, Ilinca!
sarbatori crestine, Sfantul Ilie, fulgere
- Articol precedent: „Cos pentru o cauză“, mai mult decât o expoziție de cămăși naționale
- Articolul următor: Datini și obiceiuri din vremuri apuse, reînviate pe meleaguri vâlcene