Romania

Scumpirea îngrășămintelor, o problemă ce necesită intervenția statului

Scumpirea îngrășămintelor, o problemă ce necesită intervenția statului
Distribuie:  

Dumitru Chiaburu este un mic fermier din Știubieni, județul Botoșani. De aproape 30 de ani se ocupă cu agricultura. O viață de om, am spune noi. Puțini sunt ca el în zonă. Este un fermier cu dăruire pentru rodul pământului, care zi-lumină cutreieră cele 220 hectare pe care le administrează. Nu are stare pentru că agricultura reprezintă pentru el o îndeletnicire nobilă.

Parcursul de la tractorul U650 la unul cu autoghidare

„La începutul activității aveam 150 hectare de teren de pe care am recoltat 7 tone de floarea-soarelui. Am avut atunci câteva probleme: recolta a fost afectată de grindină, mi s-a răsturnat combina, iar singura soluție la momentul respectiv a fost să stau 9 ani în sud pentru a-mi permite să plătesc datoriile la fisc. M-am îndreptat spre activitatea de prestări servicii pentru că nu era suficient teren și eram prea tânăr, aveam 26 de ani. Pot să zic că abia acum muncesc pentru mine. În prezent, cultivăm o suprafață de 210 ha, din care doar proprietate 10%, restul fiind teren luat în arendă. Cultivăm 4 culturi principale, grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiță, iar pentru înverzire soia sau mazăre. Am ales aceste culturi pentru a face o rotație cât mai profesionist. Nu reușim însă întotdeauna să facem rotația așa cum vrem noi, dar suntem învățați cu greul. Drept dovadă, de la tractorul U650 am ajuns să avem azi cinci tractoare. Cel mai performant este un Class de 92.000 de euro, dotat cu sistem de ghidare prin satelit. Practic, tractorul merge singur, prin autoghidare“, mărturisește fermierul.

utilaje

Trei decenii de muncă

După trei decenii de muncă prestată pentru alții, Dumitru Chiaburu se bucură acum de producțiile muncii sale. „Să dea Dumnezeu ca anul acesta să fie la fel de bun ca anul trecut. În 2021 doar floarea-soarelui a fost puțin afectată din cauza excesului de îngrășăminte, au fost vânturi puternice și apă, iar cultura a fost afectată în proporție de 30-40% pe unele parcele. La floarea-soarelui am scos cu greu 3.000 kg/ha din cauză că au fost precipitații prea multe. În ultimii 10 ani producțiile medii la grâu au fost de 6.500 kg/ha, în 2020 a fost secetă și am obținut 2.500 kg/ha, la porumb între 9 și 10 tone/ha, la rapiță 2.000-3.500 kg/ha. Întreaga producție a ajuns la achizitorii din zonă, grâul l-am vândut cu 68 de bani/kg, floarea cu 20 de bani/kg, porumbul cu 81 bani/kg și rapița 2,40 bani/kg. Așteptăm ajutorul guvernanților cu privire la creșterea prețului la îngrășăminte Asta ne doare cel mai tare. Dacă anul trecut Nitrocalcarul l-am luat cu un 1 leu, anul acesta s-a făcut de 3,5 ori mai scump. S-a spus că scumpirile vor fi de cca. 40%, dar prețurile s-au mărit cu 300%. Grâul din recolta viitoare trebuie să fie cel puțin 1,72 lei/kg întrucât au triplat prețul de 3-4 ori.

Beatrice Alexandra MODIGA

scumpiri, ingrasaminte

Alte articole: