Actualitate 21 Ianuarie 2022, 14:43

Creșterea eficientei fertilizării cu ajutorul instrumentelor digitale?

Scris de

Îngrășămintele sunt indispensabile pentru obținerea unor producții ridicate.

Prețurile îngrășămintelor au atins cote nemaivăzute, de aceea planificarea corectă a fertilizării pentru obținerea unor randamente maxime este prioritară.

Cum putem planifica corect lucrarea de fertilizare?

Calcularea necesarului de îngrășăminte complexe denumite în mod uzual NPK si a diferitelor tipuri de N pentru fiecare cultură și parcelă în parte pot fi planificate manual utilizând formule de calcul complexe și o multitudine de informații ceea ce necesită un anumit nivel de pregătire și timp. Trebuie luate în considerare mai multe aspecte, cum ar fi particularitățile solului, consumul specific al plantelor, tipul de îngrășăminte folosit, etapa de dezvoltare a plantelor etc. În plus, momentele optime de aplicare sunt importante, pe de o parte, trebuie respectată legislația, pe de alta parte eficiența îngrășămintelor aplicate depinde de capacitatea plantelor de a prelua substanțe nutritive. Este oare posibil să luăm în considerare atât de mulți factori la planificarea fertilizării?

Instrumentele și programele digitale de planificare a fertilizării pot face acest lucru

Programele de planificare a fertilizării au parametri setați pentru un număr mare de culturi sunt ușor de utilizat și accesibile tuturor fermierilor. O multitudine de informații agronomice recunoscute la nivel mondial sunt încorporate în algoritmi de calcul și sunt ajustate specificului zonei. După introducerea informațiilor necesare, cum ar fi producția preconizată, cultura anterioară, fertilizarea organică și minerală deja efectuată și caracteristicile solului, calculul se poate face în câteva secunde și rezultatul va fi afișat într-un mod clar. Fertilizarea și nutriția plantelor – mai ales pentru acoperirea și echilibrarea necesarului de NPK - nu se limitează doar la un an de producție. Cum echilibrăm fertilizarea în rotația culturilor?

Un program digital de calcul pentru aproximativ 100 de culturi

Planificarea aplicării îngrășămintelor complexe NPK trebuie făcută pe termen lung, deoarece elementele nutritive precum potasiul și fosforul rămân disponibile în sol pentru culturile următoare. Prin urmare, programele digitale de planificare trebuie să fie capabile să optimizeze calculul necesarului de elemente nutritive pentru  o rotație a culturilor pe mai mulți ani. Echipa de experți agronomi din cadrul Borealis L.A.T a dezvoltat programul de planificare a fertilizării NutriGuide®. Aceasta este un program digital disponibil pe internet în mod gratuit , care poate gestiona cu ușurința planificarea fertilizării culturilor din ferma. De la fertilizarea cu complexe NPK pana la fertilizarea simplă cu N, NutriGuide® calculează necesarul de elemente nutritive pe baza consumului specific al plantelor, alege cel mai potrivit produs Borealis L.A.T și oferă o listă a produselor recomandate pentru ca utilizatorul să poată comanda ușor și rapid necesarul de îngrășăminte.

Mai multe parcele – același program digital

Introducerea manuală a unui număr mare de parcele în programul de  planificare necesită destul de mult timp.  Echipa de dezvoltare din cadrul Borealis L.A.T a creat programul NutriGuide® în așa fel încât importul tuturor parcelelor din ferma este posibil cu un simplu click. Datele provenite dintr-un fișier accesibil tuturor fermierilor în contul APIA poate fi importat ușor, iar planul de fertilizare pentru diferite culturi și parcele, poate fi realizat în câteva minute și pentru o întreaga rotație a culturilor.


Vizualizari 955
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti