Noutățile Corteva Agriscience pentru anul 2022
2022 se anunță a fi un an bun pentru agricultură, cel puțin așa susțin reprezentanții companiei Corteva Agriscience care au reușit să pună la dispoziția fermierilor produse noi, dar și cantități suficiente de sămânță de porumb și floarea-soarelui.
2021, an bun pentru fermieri
Directorul companiei Corteva Agriscience, domnul Jean Ionescu, are o experiență vastă în agricultură și descrie 2021 ca fiind un an foarte bun pentru sector. Mai mult decât atât, acesta susține că prețul crescut al cerealelor i-a ajutat pe fermierii români să recupereze din pierderile anului 2020. „Anul trecut a fost unul foarte bun, iar compania Corteva Agriscience și-a consolidat poziția de lider în agricultura românească. Suntem compania principală pe mai multe segmente, cum ar fi vânzarea de semințe de porumb, floarea-soarelui și soia, iar la rapiță ocupăm cea de-a doua poziție, dar nu pentru mult timp, pentru că sunt convins că în următorii ani vom deveni lideri datorită produselor pe care le-am lansat. În ceea ce privește protecția plantelor, ocupăm prima poziție în vânzarea erbicidelor pentru păioase, dar și o poziție foarte bună la fungicide. La fel și în ceea ce privește rapița, suntem pe primul loc datorită performanțelor pe care le obțin fermierii care aleg hibrizii noștri și produsele pentru protecția culturii. De asemenea, în partea de culturi speciale, gama Zorvec a devenit tot mai apreciată și printre viticultori,precum și printre cultivatorii de cartofi“, a declarat Jean Ionescu.
Directorul companiei a mai precizat faptul că, față de campania de primăvară din 2021, atunci când au existat probleme cu furnizarea de sămânță pentru anumiți hibrizi, anul acesta situația este mult mai bună, motiv pentru care s-a observat și o creștere a vânzărilor cu 30%-35% datorită disponibilității.
Noi hibrizi, an de an
„Noi am început să lansăm produse noi încă din luna octombrie a anului trecut. Dacă ar fi să vorbim despre portofoliul de semințe, la porumb am adus în piață 5 noi hibrizi, iar la floarea-soarelui 4 noi hibrizi. Aș vrea să menționez doi dintre hibrizii noi de floarea-soarelui deoarece aceștia aparțin tehnologiei Clearfield. Este vorba despre P64LP170 și P64LP180 și trebuie spus că sunt conversiile a doi hibrizi foarte cunoscuți, respectiv P64LE25 și P64LE99, doar că acum fermierii au și posibilitatea să îi aleagă pe cei cu toleranță la erbicidul Pulsar“, a declarat Maria Cîrjă, director de marketing Corteva Agriscience România și Republica Moldova.
În ceea ce privește portofoliul pentru cultura de porumb, în ultimii ani compania a lansat doar hibrizi toleranți la secetă, adică hibrizi AquaMaxx, o gamă bine cunoscută de fermieri deoarece în multe cazuri aceștia au oferit sporuri considerabile de producție în comparație cu hibrizii altor companii.
„An de an lansăm cel puțin un hibrid nou pe fiecare grupă de maturitate, sunt hibrizi de genetică nouă ce se pretează condițiilor de cultură de la noi din țară. Dacă ar fi să fac de pe acum un top al hibrizilor care vor performa în acest an, aș spune că P8834, P9610, P9889, P9757, P0710 vor ocupa primele 5 poziții. Însă, de departe, P9889 va fi hibridul principal, care va ocupa aproximativ 200.000 ha în 2022. Este un hibrid excepțional, Pioneer nu a avut până în acest moment un hibrid 350 FAO care să ofere producții atât de bune și să fie atât de constant. De aceea spunem că în bazinul Mării Negre se vor semăna în viitorul apropiat peste 550.000 de hectare cu acest hibrid“, a precizat Jean Ionescu.
Nu doar în portofoliul de semințe au apărut noi produse, ci și în cel de protecția plantelor, acolo unde compania investește masiv, tocmai pentru a răspunde noilor reglementări, dar mai ales nevoilor fermierilor. Pentru că cerealele ocupă o suprafață importantă în structura de culturi din majoritatea fermelor, reprezentanții companiei au lansat un nou fungicid, mai exact Verben, ce are ca scop combaterea bolilor și se folosește încă de la primul tratament aplicat culturii.
„Este un produs despre care noi spunem că va face carieră în agricultura românească. Are la bază două substanțe active foarte performante. La noi în țară, primul tratament aplicat culturii este cel mai important, iar acest produs se poate aplica în T1. De ce spunem că este cel mai important, pentru că boala cea mai dăunătoare la cereale este făinarea care se instalează foarte devreme primăvara. Dacă nu se aplică tratament împotriva acesteia există riscul unei pierderi de producție de cca 1 t/ha. Se poate aplica în doză cuprinsă între 0.6-1 l/ha, în funcție de gradul de infestare, însă recomandarea noastră este de 0.75 l/ha, o cantitate suficientă atât pentru combaterea făinării, cât și mai târziu în tot ceea ce înseamnă septorioze, rugini și chiar sfâșierea frunzelor. În cazul în care apare fuzarioza la spic, îl putem aplica ca al treilea tratament“, a mai completat doamna Cîrjă.
Rapița, din nou cultura regină
Dacă ultimii doi an nu au fost cei mai buni pentru cultivatorii de rapiță, în această campanie se preconizează rezultate foarte bune deoarece startul culturilor a fost unul excelent. Mai mult decât atât, prețul va fi cel care-i va mulțumi și mai mult pe producători. Așa cum era de așteptat, compania a lansat hibrizi noi și pentru această cultură. Este vorba despre PT303, hibridul despre care reprezentanții companiei spun că este primul din lume care are rezistență la Sclerotinia de peste 90%, dar și despre PT298 – Agile, un hibrid cu excelentă rezistență la scuturare corelată cu o productivitate foarte bună.
La fel ca în fiecare domeniu, și agricultura se confruntă cu valul de scumpiri din ultima perioadă, iar aspectul care îi îngrijorează pe toți fermierii este prețul îngrășămintelor. Din această cauză mulți dintre ei susțin că vor fi mult mai atenți în ceea ce privește inputurile, ba chiar că este posibil să facă rabat la unele produse de protecția plantelor. Ținând cont de aceste aspecte, compania Corteva Agriscience nu a mărit semnificativ prețurile, tocmai pentru a-i susține pe fermieri. Mai mult decât atât, reprezentanții acesteia susțin că scumpirea nu se simte în buzunarul fermierului, însă această susținere nu poate fi garantată și anul viitor și atunci să se evidențieze acest lucru și în listele de prețuri ale tuturor produselor pe care le comercializează pentru că există modificări de costuri în tot ceea ce înseamnă producția acestora, inclusiv scumpirea materiilor prime.
Larissa DINU
CORTEVA AGRISCIENCE, noutati 2022
- Articol precedent: Syngenta Crop Protection anunță achiziția a doua bioinsecticide de la compania Bionema, dezvoltator de tehnologii în biocontrol
- Articolul următor: Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu: Propunerile fermierilor se regăsesc în programele de sprijin derulate de MADR