Preparate tradiționale din bucătăria transilvană, prezentate de peste 20 de studenți ai Facultății de Agricultură, de la USAMV Cluj-Napoca
”Călătorie în bucătăria tradițională românească”, un eveniment de tradiție la USAMV Cluj-Napoca, va fi organizat vineri, 28 mai, cu participarea a 22 de studenți din anul IV Ingineria și Protecția Mediului (Facultatea de Agricultură).
Evenimentul va fi găzduit, la fel ca în anii anteriori perioadei de pauză pandemică, de Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate, din campusul USAMV Cluj-Napoca, și va reuni preparate tradiționale din numeroase zone ale Transilvaniei, pregătite cu drag de studenții participanți, de la Disciplina Controlul și certificarea produselor tradiționale.
”Va fi o călătorie inițiatică în trecutul gastronomic al satelor de baștină ale studenților noștri pentru descoperirea gustului de altădată al bucătăriei părinților, bunicilor și strămoșilor lor, pentru salvarea de la uitare a unui patrimoniu culinar țărănesc excepțional. Vă garantăm o călătorie autentică care o să vă desfete papilele senzoriale într-un recital unic de degustare din Cluj în Mureș, din Alba în Maramureș, din Harghita în Sălaj! O să retrăiți crâmpeie de bucurie din copilăria dumneavoastră care să vă reconecteze pentru o clipă, cu o lume de multă vreme uitată!”, a explicat Conf. dr. Avram Fițiu, coordonatorul tradiționalului proiect.
Între rețetele cu care studenții vor încânta asistența se numără păsulă cu hospă de Marin, gușă fiartă cu boia și usturoi, cocoradă cu brânză de oaie, cozi de ceapă și mărar, zamă de măcriș sau alivenci de Toplița.
Toate produsele vor fi jurizate de trei experți în gastronomie tradițională, iar pentru câteva ore studenți, profesori și pasionați de istoria bucătăriei ardelenești se vor bucura să împărtășească o experiență unică.
Evenimentul se va derula între orele 10.00 – 17.00, cu respectarea măsurilor sanitare aflate în vigoare.
REȚETE TRADIȚIONALE PARTICIPANTE
- GUȘĂ FIARTĂ CU BOIA ȘI USTUROI, jud. Cluj;
- VARZĂ A LA CLUJ;
- PĂSULĂ CU HOSPĂ de Marin, Jud. Sălaj;
- COZONAC CU NUCĂ de Buciumi, jud. Sălaj;
- PLACINTĂ CU PRUNE de Ighiu, jud Alba;
- PRAJITURĂ ALBINIȚA de Someșul Rece, jud. Cluj;
- MĂLAI de Zau de Câmpie, jud. Mureș;
- LICHIU CU GRIȘ ȘI SMÂNTÂNĂ de Albești, jud. Mureș;
- MĂMALIGA DE CARTOFI CU TOCHITURĂ de Gherla, jud. Cluj;
- MUCENICI MOLDOVENEȘTI;
- COCORADĂ CU BRANZĂ DE OAIE, COZI DE CEAPĂ ȘI MĂRAR de Șieu Odorhei, jud. Bistrița Năsăud;
- COZONAC CU NUCĂ de Someșeni, jud. Cluj;
- GOMBOȚI CU CĂPȘUNI de Slătinița, Bistrița Năsăud;
- ZAMĂ DE MĂCRIȘ de Gilău, jud. Cluj;
- CARNAȚI DE CASĂ de Someșul Rece, jud. Cluj;
- SIROP DIN FRUCTE DE PĂDURE de Mărișel, jud. Cluj;
- ZACUSCĂ CU VINETE de Hetiur, jud. Mureș;
- CHIGALA CU CARTOFI ȘI MACAROANE de Borșa, jud. Maramureș;
- CIOLAN ÎN PÂINE de Borșa, jud. Maramureș;
- SALAM DE BISCUIȚI de Dej, jud. Cluj;
- ALIVENCI de Toplița, jud. Harghita;
- PRAJITURĂ CU MERE, jud. Mureș.
agricultura, Cluj, studenti, USAMV Cluj Napoca, Cluj Napoca, bucataria transilvana
- Articol precedent: Alianța pentru Agricultură si Cooperare face încă un apel pentru includerea în PNRR a unei inițiative de gestionare sustenabilă a apei
- Articolul următor: Rețeaua de magazine Agroland extinde parteneriatul cu Senior Software