Romania

O nouă primăvară, o nouă provocare. Concurs de mărțișoare - ediția 2021

O nouă primăvară, o nouă provocare. Concurs de mărțișoare - ediția 2021
Distribuie:  

Mediul online, de care cu doar un an în urmă căutam să stăm cât mai mult departe, a devenit brusc un mod de comunicare și de apropiere între oameni, un mod de a cunoaște persoane talentate și de a scurta distanțele. Totul este acum la un click distanță, și dintr-o dată parcă marea familie de artizani creatori de frumos a crescut. De Mărțișor românii au tradiții frumoase începând cu firul împletit alb cu roșu.

În Calendarul țăranului român, Zile și mituri, autor Ion Ghinoiu aflăm despre vechimea acestei sărbători. Așadar, mărțișorul este funia care adună și împletește cele 365 de zile ale anului într-un șnur bicolor, simbolizând iarna și vara și este făcut cadou la 1 martie, străvechi început de an agrar.

La începutul secolului al XX-lea mărțișorul se oferea cadou copiilor, fete și băieți, în dimineața zilei de 1 martie, înainte de răsăritul soarelui. Șnuru mărțișorului de care se agăța o monedă metalică de argint sau de aur se purta legat la mână, uneori era prins în piept sau la gât până la o anumită sărbătoare a primăverii sau până la înflorirea unor arbuști sau pomi fructiferi, când se agăța pe ramurile înflorite. Cei care primeau mărțișorul credeau că nu vor fi pârliți de soare pe timpul verii, că vor fi sănătoși și frumoși ca florile, plăcuți și drăgăstoși, bogați și norocoși, feriți de boli și de deochi.

După informații etnografice mai vechi, mărțișorul se confecționa din două fire răsucite de lână colorată, albă și neagră sau albă și albastră, și se făcea cadou în prima zi din luna martie, când apărea pe cer Luna Nouă.

Suntem bogați în tradiții, legende și istorii frumoase. Și cum noi, românii, păstrăm mereu în suflet acele vremuri, așa s-a păstrat și acest obicei.

Un concurs de poveste…

Revenind la concursul online, sunt atât de multe de povestit. Nu puteam lăsa să treacă o așa frumoasă sărbătoare fără un concurs. Dorința mea de a aduna mereu în grupuri artizanii, de a le oferi posibilitatea de manifestare și de creație într-un cadru frumos a condus la lansarea primului concurs meșteșugăresc din acest an – Concurs de mărțișoare – ediția 2021.

Am postat regulamentul, simplu, ca de fiecare dată, categoriile de vârstă rămânând aceleași, până în 16 ani și peste 16 ani, și, cu emoțiile aferente unui nou drum, am așteptat să sosească creațiile pe mail sau alte forme de comunicare în mediul online.

Nu îmi construiesc așteptări, niciodată nu mă gândesc ce va urma când lansez un concurs, pornesc la drum cu inima deschisă și cu dorința de a cunoaște cât mai mulți artizani talentați din toată țară și de peste hotare.

Termenul limită de trimitere a creațiilor a fost 17 februarie. Pregătisem în calculator folder-ul în așteptarea pozelor. Și au început să sosească, 1, 2, 10, 100. Și încă un set de 23, și încă un set de 7 de la două grupuri diferite de copii cu îndrumătorii lor, și încă 2 de la copii, și încă 7 de la doamne talentate. Ca de fiecare dată am fost copleșită de mulțimea de creații minunate, de calitatea prezentărilor, de dragostea cu care intrau în concurs. Până la finalul zilei de 17 februarie aveam înscrise un număr de 170 de creații diferite în tehnici diferite, de la copii de 6 ani până la creatori de 80 de ani.

Ce înseamnă acest concurs? Înseamnă în primul rând prietenie, înseamnă oameni dragi care de la primele concursuri din 2016 participă constant, atât în calitate de concurent, cât și de sponsor, înseamnă dorința de a crea și a evolua frumos într-un mediu creator, înseamnă uneori peste 100 de oameni cu care interacționez la fiecare concurs.

Mă întreba cineva zilele trecute de ce fac asta. De ce ofer timpul meu altor oameni? Am zâmbit. Este parte din mine, este parte din ceea ce sunt și, mai mult, este moștenirea mea pe care o am din generație în generație, bunica mea la rândul ei oferea timp celor din jur lucrând cu palmele la ridicarea de biserici sau învățând alte femei să scrie și să citească. A oferi înseamnă a primi, te îmbogățești cu oamenii pe care îi întâlnești în acest parcurs.

Participare largă

Au venit spre mine de această dată oameni noi, un grup din Italia, sub îndrumarea dnei Gabriela Lungu, creatori din Republica Moldova, artizani din țară, grupul copiilor sub îndrumarea dnei Cristina Mirică, prieteni vechi din Brașov, prieteni noi din țară. Ca de fiecare dată am avut în concurs creații în multe tehnici: pictură, cusături, croșetat, împletit, traforat, decorat, împâslit, mărțișoare din bomboane. Am avut și bărbați care au trimis creațiile lor, cusături, croșetat, pictat și traforat. Ca de fiecare dată dinamica participanților este alta. Sponsorii au oferit fire, materiale de lucru, un minunat calendar. Foarte mulți doritori să se implice în ideile mele și le mulțumesc încă o dată pentru tot sprijinul acordat. Mulțumesc Andreea Mihaela Stoean – pe Andreea o cunosc de 6 ani, când la un eveniment local a venit să îmi spună că ne sprijină cu fire pentru că îi place ce fac, înconjurată mai mereu de cei doi copii năzdrăvani ai ei, muncitoare și săritoare, nu ai cum să nu o îndrăgești, Alina Delcea – cred că despre Alina am mai povestit, plină de veselie, mereu săritoare, nu am văzut-o niciodată tristă sau supărată, la ea nu există nu se poate, vorba ei este „facem“, cu o familie frumoasă, înconjurată mereu de bucurie, îți este mai mare dragul să o ai în preajmă, Antonela Cristina Lungu – despre Antonela tot așa cred că am mai povestit. Aceștia sunt oameni care apar în viață cu un scop, sunt oameni pe care știi că te poți baza la greu.

Mă întreb de multe ori când mai are timp de toate activitățile și de toate orele de voluntariat pe care le oferă cu drag și despre care niciodată nu vorbește, dar noi din apropierea ei știm, mândră tare că îmi este prietenă și Ana-Maria Andrici – sunt 7 ani deja de când firma MezCrafts România este alături de mine și mă susține în toate proiectele mele și pentru asta le mulțumesc, avem o relație aș spune eu chiar de prietenie și de ajutor, iar acestea sunt relațiile care trec testul timpului.

Concursul a fost foarte mult promovat în mediul online prin sprijinul colegilor mei de la Grupul Iubim Brașovul; nu îmi sunt doar colegi, mulți dintre ei îmi sunt prieteni și sunt oameni pe care te poți baza mereu și, mai mult, de această dată concursul a fost și la radio prin grija Laurei Nilescu Gal de la Radio Brașov, căreia îi mulțumesc. Pe Laura am întâlnit-o prima oară în urmă cu imediat 7 ani, când împreună cu colegii ei de la o televiziune locală a poposit în atelierul meu să îmi ia un interviu; cred că a fost primul interviu televizat pe care l-am acordat în această activitate.

Mulțumesc, oameni dragi!

Ziua cea mai grea în concurs este anunțarea câștigătorilor. Pentru mine toți sunt câștigători. Dar câștigătorii acestui concurs sunt:

Locul 1 – sub 16 ani – Gherasim David – mărțișor pictat; un copil deosebit, îl cunosc de foarte mulți ani, pictează frumos și chiar în acest moment are o expoziție la Coresi Shopping Resort, un centru comercial din Brașov care este deschis inițiativelor de acest gen. Felicitări, David, și mult succes pe mai departe!

Locul 1 sub 16 ani Gherasim David martisor pictat

Locul 2 la egalitate – sub 16 ani – Melu Adina – mărțișor croșetat. Adina este un copil foarte hotărât și determinat, foarte muncitoare în tot ceea ce face, ne-am întâlnit în urmă cu câțiva ani și mi-a spus foarte hotărâtă: „Eu vreau să învăț să croșetez“, a participat și într-o tabără meșteșugărească în care copiii prezenți au reconstituit, sub îndrumarea instructorilor, un interior de casă țărănească din Țara Bârsei. Mi-a spus simplu că a croșetat mărțișoarele din concurs pentru mama și tatăl ei. Felicitări, Adina!

Locul 2 sub 16 ani Melu Adina crosetat

Locul 2 la egalitate – sub 16 ani – Lațcu Ana – mărțișor cusut. Criza sanitară a adus lucruri bune pentru care trebuie să fim recunoscători; mutând atelierele în online am avut șansa de a cunoaște copii din toată țara, așa am cunoscut-o și pe Ana, care a participat la multe dintre atelierele grupului „Micii croșetăreți pe zoom“. Pentru ea acest mărțișor înseamnă primele cusături pe etamină, a cusut o inimă, care a fost apreciată în mediul online prin numărul de voturi primite. Felicitări, Ana, copil drag!

Locul 2 sub 16 ani Latcu Ana tehnica cusut

Locul 1 – peste 16 ani – Gina Adetu, mărțișor ciupercuță croșetată. Deși locuim în același oraș, nu ne-am întâlnit decât în mediul online, ne propunem de ceva timp să ne cunoaștem, dar nu reușim; cu această ocazie musai să ne vedem, va trebui să ridice premiul constând în fire și accesorii de lucru. Felicitări, Gina!

Locul 1 peste 16 ani Gina Adetu Martisor ciupercuta Crosetata din 100 bumbac mercerizat

Locul 2 – peste 16 ani – Anita Muntoi, mărțișor croșetat. Nu sunt sigură dacă sunt 5 sau 6 ani de când de ne știm, croșetează minunat, a participat la aproape toate evenimentele mele încă din 2016, când am realizat marea pătrățeală cu cele peste 2.000 de pătrate croșetate, m-a sprijinit cu fire frumoase în proiectele mele, participă mereu la atelierele creative din Brașov împreună cu cei doi copilași talentați, care amândoi croșetează. Felicitări, Anita, și mulțumesc pentru că ești mereu alături de mine!

Locul 2 peste 16 ani Anita Muntoi martisor crosetat

Fiecare concurs este diferit, în fiecare câștig oameni noi, în fiecare încerc să comunic cu toți participanții, să ne cunoaștem puțin și mă bucur să le aflu dragostea pentru lucru manual, pentru frumos și pentru tradiții românești.

Felicitări tuturor și vă aștept și la următoarele concursuri.

Gabriela Bularca, un artizan brașovean

primavara, martisoare, 2021, mediu online

Alte articole: