Rețete culinare de la mănăstirile grecești și cretane. Ghiveci de legume pentru iarnă
- Scris de Simona David
- Publicat în Actualitate
Continuăm seria de rețete inspirate din preparatele culinare realizate în mănăstirile grecești și cretane, începute cu două numere în urmă, cu o rețetă pentru iarnă – ghiveci de legume.
Un astfel de preparat poate fi consumat oricând și se poate pregăti din legume de sezon, dar toamna este ideal a se pregăti deoarece se pot folosi toate legumele. Iar mixul de legume și arome înseamnă, deci, și un gust mai bun. Se poate consuma atât rece, cât și cald și poate fi garnitură la un preparat pe bază de carne, paste sau orez. De asemenea, se poate pune în borcane pentru a fi consumat pe timpul iernii, atunci când nu găsim legume proaspete.
Ingrediente pentru ghiveci de legume la conservă (dacă se prepară pentru a fi consumat pe loc, se reduc cantitățile):
- 1 kg de ceapă
- 1 kg de morcovi
- 1 kg de vinete
- 1 kg de ardei gras
- 1 kg de dovlecei
- 1 kg de praz
- 1 kg de fasole verde sau galbenă
- 1 kg de mazăre
- 1 kg de roșii
- 2-3 căpățâni de usturoi
- 200 ml ulei
- 20 foi de dafin
- 3 lingurițe de busuioc
- 3 lingurițe de cimbru
- 2-3 lingurițe de piper boabe
- (alb, roșu, negru)
- 1 linguriță ienibahar
- 3 lingurițe coriandru uscat
- Sare, piper – după gust
Mod de preparare:
Legumele se pregătesc și se adaugă în funcție de timpul de preparare termică; astfel, cele care fierb mai repede se pun la final, iar după ce fierb toate se adaugă și roșiile tăiate cubulețe (fără coajă).
Ceapa și prazul se toacă mărunt și se pun într-un vas cu uleiul, cu puțină apă caldă, cu plantele aromatice (busuioc, cimbru, foi de dafin etc.), sarea și piperul. Se lasă pe foc domol și se acoperă cu un capac. Când ceapa și prazul sunt aproape gata, se adaugă morcovii tăiați rondele, se mai adaugă puțină apă (călduță, de preferat) și se pune capacul. După câteva minute, se adaugă fasolea curățată și tăiată în bucățele de 1 cm și, dacă este cazul, se mai adaugă puțină apă călduță. În paralel, se coc vinetele, se curăță și se lasă la scurs pe un tocător de lemn. Se pune mazărea și după puțin timp se pot adăuga și dovleceii tăiați cubulețe. Când toate legumele sunt fierte, se pun roșiile decojite și tăiate cubulețe și se amestecă pentru a nu se prinde de vasul în care fierb. Când și roșiile sunt aproape gata, se adaugă vinetele ușor tocate cu un satâr din lemn (nu este recomandat a se folosi cuțit din inox pentru că oxidează).
Când este totul gata, se ia de pe foc și se adaugă usturoiul. Ghiveciul de legume se pune în borcane închise ermetic, care se vor fierbe într-un vas cu apă aproximativ o oră. Pentru ca borcanele să nu se spargă se acoperă vasul cu un prosop de bucătărie. După ce au fiert o oră la foc mic, se scot din vas și se pun pe un blat de lemn cu capacul în jos. Se lasă la răcit și apoi se depozitează într-un loc uscat și răcoros pentru iarnă.
În funcție de preferințele fiecăruia, legumele din rețetă pot fi înlocuite. Trebuie doar să se țină cont de timpul necesar preparării termice pentru fiecare tip de legumă în parte.
Simona Nicole David
Articole înrudite
-
Elemente cheie în fertilizarea grâului la ieșirea din iarnă!
in Actualitate -
Însămânțarea culturilor din urgența I în mustul zăpezii
in Agrotehnica -
Hrănirea găinilor ouătoare în timpul iernii
in Zootehnie -
Îngrijirea familiilor de albine pe timpul iernii
in Apicultura -
Știați că… Spânzul iubește zăpada?
in Magazin -
Nimic pentru primăvară, totul încheiat în ferestrele iernii
in Agrotehnica -
Ferestrele iernii favorabile încheierii lucrărilor solului
in Agrotehnica -
Vinul fierbinte al unei nopți de iarnă
in Social -
Migrarea păsărilor, influențată de schimbările climatice
in Mediu -
Acțiuni privind asigurarea statusului de sănătate. Protecția și bunăstarea animalelor în perioada de iarnă
Articole recente - Simona David
- Vești bune pentru agricultura României: Syngenta anunță noi soluții pentru protecția plantelor
- Locul ideal pentru o vacanță cu atracții turistice inedite
- Primul standard românesc pentru agricultura ecologică: SR-13595
- Obiective turistice din Corabia. Fântâna secretă, unicat în Europa
- Divizia europeană a BASF Agricultural Solutions are o nouă conducere
- Syngenta a sprijinit plantarea a 8.000 de puieți forestieri la Stațiunea Didactică și de Cercetare-Dezvoltare Agronomică Moara Domnească
- Oamenii flămânzi devin agresivi. Așadar, cine și de ce ne vrea panicați că vom flămânzi?
- Clubul Fermierilor: „România este o țară puternică agricol, care are capacitatea de a asigura securitatea alimentară a cetățenilor săi”
- LAPAR are o nouă componență a Consiliului Director
- Divizia AGRO a grupului CIECH intră pe piața din România. Cât vrea să investească și ce cifră de afaceri vizează