Efectul Gloria: umbra din nori
Nu este ușor să vă creați propria iluzie optică.
Dacă practici alpinismul, vei avea supriza să vezi efectul (fenomenul) Gloria, cunoscut și ca spectrul Brocken. Acest lucru este posibil dacă te-ai urcat la o altitudine considerabilă, la momentul și timpul potrivit: când soarele se află în spatele tău. Atunci, dacă privești în jos într-o ceață care domnește practic sub tine, s-ar putea să fii martor la o viziune obscură a spectrului Brocken. Este umbra ta pe care o vezi proiectată jos, pe ceață, înconjurată de un inel de lumină asemănător unui halo.
Umbra în opoziție cu soarele
Efectul Gloria, care proiectează umbra lungă pe un halo de curcubeu, necesită soare, o persoană pe vârful unui munte sau cel puțin undeva unde este o altitudine mai mare decât orizontul și un strat de ceață dedesubt. Spectrul este întotdeauna afișat exact opus soarelui.
Gloriile sunt adesea văzute de cei care călătoresc pe aer, care văd umbra avionului lor proiectată pe norii de mai jos. Acea umbră se va deplasa de-a lungul vârfurilor norilor, la fel ca și avionul, cu viteză, prin aer și va fi înconjurată de lumină.
Spectrul Brocken vine de la numele Brocken, un vârf în Munții Harz din Germania. Această regiune este cunoscută pentru cețile frecvente. Se spune că Johann Silberschlag, un teolog german luteran și om de știință naturală, a descris Spectrul Brocken în anul 1780. De atunci, acesta a fost amintit și în literatura de specialitate din mai multe țări. Uneori, umbra într-un spectru Brocken va apărea enormă, dar aceasta este doar o iluzie optică, spun specialiștii.
Brocken este cel mai înalt vârf al Munților Hartz și cel mai înalt vârf din nordul Germaniei, având o altitudine de 1142 de metri. Acest munte minunat este situat lângă Schierke, în statul german Saxonia-Anhalt, între râurile Weser și Elba.
Legende cu forțe supranaturale
Brocken are legendele sale cu vrăjitoare și diavoli. Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), scriitor și om de stat german, a folosit astfel de legende în piesa Faust.
Din cele mai vechi timpuri, oamenii au descoperit că, în condițiile adecvate ceții, pe măsură ce stau pe munte, poate fi proiectată o umbră uriașă care este chiar a lor. Bineînțeles, în trecut, mulți oameni au crezut că ceea ce văd sunt apariții ale unor forțe supranaturale.
Nu există un obiect clar vizibil din perspectivă fizică care să stabilească un adevărat standard de dimensiune care face iluzia optică să pară atât de gigantă. Capul figurii din umbră este adesea înconjurat de halouri strălucitoare – definite ca „inele de glorie“ de lumină colorată care apar direct în sensul opus soarelui atunci când lumina acestuia se amestecă cu un nor de picături de apă, uniformizate.
Legenda spune că un alpinist ajuns pe vârful Brocken a fost șocat de o apariție bruscă a unei forme umane în ceață și a căzut în valea de dedesubt; în esență, acesta a fost ucis de propria-i umbră. Alții spun că cei care văd apariția vor muri chiar a doua zi.
Spectrul Brocken este, de fapt, un fenomen științific și poate fi manifestat în condițiile atmosferice corecte în multe locuri din întreaga lume. În vremurile moderne, meteorologii sunt familiarizați cu efectul de spectru Brocken, iar Internetul este plin de diverse exemple și imagini ale vizionărilor.
Piramida holografică în Munții Ceahlău
Sute de turiști au urcat și în acest an muntele Ceahlău pentru a fi în zorii zilei de 6 august prezenți la fenomenul unic cunoscut sub denumirea de piramida holografică. Condiția de a vedea acest fenomen este de a ajunge înainte de răsărit pe Vârful Toaca și să ai noroc de un cer senin. Din punct de vedere științific, piramida este o intersectare a umbrelor muntelui în momentul în care Soarele își face apariția.
Cunoscătorii Muntelui Ceahlău spun că piramida poate fi văzută în mai multe zile la rând și la răsărit, dar și la apus. Anul trecut, efectul piramidei holografice a fost dublat de spectaculosul fenomen denumit efectul Gloria sau spectrul Brocken. Potrivit ecology.md, în acest fenomen umbra unor obiecte sau persoane este proiectată pe un nor sau o zonă cu ceață, astfel că umbra apare mărită și se poate observa când obiectul (ființa respectivă) se găsește între astru (Soare) la apus sau la răsărit și un nor sau o zonă cu ceață.
Este un fenomen foarte rar care apare doar atunci când anumite condiții sunt îndeplinite simultan. Imagini absolut fabuloase au fost surprinse pe 6 august 2019 de Lăcrămioara Juncu, pe Vârful Toaca.
Anca Lăpușneanu