Asociația pentru Promovarea Vinului Românesc trage un semnal de alarmă public
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Actualitate
Companiile afectate de efectele pandemiei COVID19 așteaptă sprijinul financiar promis de Guvernul.
Asociația pentru Promovarea Vinului Românesc atenționează că din păcate, acest sprijin – așa cum este formulat în Ordonanța de urgență 130/2020, “privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19” – ignoră cu desăvârșire un sector foarte grav afectat, aflat în pragul stopării activității: producția de struguri și vinuri. Cum dovedesc cifrele, volumul de vin românesc tranzacționat intern și intracomunitar au suferit scăderi semnificative – cu efecte dintre cele mai severe asupra competitivității sectorului și asupra forței de muncă angrenate în sistem.
Deși s-au discutat soluții care să reducă impactul negativ al crizei, nimic din toate aspectele discutate nu se regăsește în actul normativ. În schimb, se regăsesc activități economice nevitale relansării economice, dintre care unele nici măcar nu au suferit un impact major: închirierea de casete video și discuri, fabricarea de articole din ceramică sau împletituri din paie și alte fibre vegetale, închirierea de autoturisme, leasing de automobile etc.
Sectorul vitivinicol este instrument de dezvoltare rurală, generator de produse agricole cu valoare adăugată mare, angajator important în economie și purtător de imagine de țară. În timp ce alte țări producătoare din Uniunea Europeană dau o prioritate deosebită sectorului și îl susțin eficient, Guvernul României îl neglijează, cu consecințe extrem de grave nu doar pentru continuarea activității și pentru șansele de competitivitate economică viitoare, ci și pentru supraviețuirea economică a lucrătorilor din domeniu.
Anca Lăpușneanu
Articole înrudite
-
„Piața vinului din România este foarte concurențială“
in Actualitate -
Soiuri (PIWI) rezistente pentru o viticultură durabilă
in Agrotehnica -
La ICDVV Valea Călugărească, producții cu 41% mai mici față de 2021
in Actualitate -
SCDVV Blaj - 75 ani de excelență în cercetare-dezvoltare și inovare
-
Vinul artizanal
in Agrotehnica -
„Evadare în Dealu Mare“, un eveniment de promovare a cramelor românești
in Turism -
Gramma, povestea vinului din Vișan
in Agrotehnica -
Culesul strugurilor la Domeniile Ostrov a demarat cu un ospăț în vie
in Actualitate -
Crama Metamorfosis sau despre metamorfoza vinului românesc
in Agrotehnica -
Turul inovației în viticultură. Făinarea și mana, marile probleme ale plantațiilor de viță-de-vie
in Evenimente
Articole recente - Lumea Satului
- Creșterea eficienței fertilizării prin luarea de decizii corecte!
- Hotărârea Curţii Europene de Justiţie referitoare la acordarea autorizaţiilor de urgenţã de către Statele Membre
- „Produsele cu adevărat naturale dețin o structură moleculară pe care corpul nostru o recunoaște“
- Coadă la moaștele Sfintei Parascheva, de Bobotează
- Roma, fresca pictată de îngerii frumosului (II)
- Păstrăvaria Ianca, „minunea“ din inima „Saharei“ oltenești
- Știați că… despre reciclare și protecția mediului
- Suveranitatea alimentară a Uniunii Europene?
- „Piața vinului din România este foarte concurențială“
- Pactul verde (I)