Adama Sultan iulie 2020
update 13 Aug 2020

„Ziua lupinului“ la Ferma Ezăreni din cadrul USAMV Iaşi

  • Publicat în Actualitate

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV) din Iași a organizat Ziua lupinului, o întâlnire cu fermieri, studenți, cadre didactice și persoane interesate de cultura lupinului, în general, și a lupinului andin (L. mutabilis), în particular. Evenimentul a avut loc la mijlocul lunii iunie, în câmpul din imediata apropiere a Fermei Ezăreni.

„Platforma experimentală cuprinde testări cu L. mutabilis (3 linii) și L. albus (un soi), în regim de irigat/neirigat, în trei variante de desimi de semănat. De asemenea, este înființat un poligon de evaluare a biodiversității în funcție de specia cultivată ce cuprinde, pe lângă cele două specii de lupin, și bob, grâu de primăvară, linte și un nou soi de fasole de câmp. Prin acest proiect se încearcă să se găsească o alternativă cât mai viabilă la soia, în ideea de a putea furniza o cantitate mai mare de proteină produsă în cadrul Uniunii Europene. Precizăm faptul că activitățile au loc în cadrul proiectului cu acronimul LIBBIO, din programul Horizon 2020“, a specificat conf. univ. dr. Dănuț Simioniuc, de la disciplina de Ameliorarea plantelor din cadrul Facultății de Agricultură a USAMV Iași.

LIBBIO este un proiect european care are ca element central specia Lupinus mutabilis, tarwi sau lupinul andin ce are mai multe avantaje, dintre care amintim capacitatea de a fixa azotul atmosferic, de a solubiliza fosfații din sol, necesită cantități reduse de nutrienți, valorifică eficient solurile mai puțin fertile. Produce semințe ce conțin peste 20% uleiuri și peste 40% proteine, restul fiind carbohidrați, în mare parte oligozaharide, ce pot fi caracterizaţi ca „prebiotice“. Produce o cantitate mare de materie vegetală ce poate avea diferite utilizări. Pentru zona noastră se poate utiliza numai în cultura de primăvară și ar putea produce între 2 și 5 tone de semințe la hectar.

Proiectul de cercetare cu titlul: Lupinus mutabilis for Increased Biomass from marginal lands and value for BIOrefineries are o valoare de peste 4 milioane de euro, a  demarat în octombrie 2016 și se va încheia anul viitor.

Lupinul, planta care poate înlocui carnea şi laptele

lupinus

Lupinul se cultivă ca plantă pentru nutreţ şi pentru îngrăşământ verde. Din plantele tinere de lupin, prin uscare şi măcinare, se obţine o făină cu valoare nutritivă foarte ridicată.

Seminţele de lupin nu au colesterol, dar sunt bogate în proteine şi acizi graşi polinesaturați. Cercetătorii germani au căutat alternative sănătoase şi ieftine la carne, estimându-se că în aproximativ o jumătate de secol necesarul de carne pentru consum al populaţiei Globului va creşte, iar resursele sunt limitate.

Lupinul este o plantă intens cultivată în bazinul mediteranean, ca hrană pentru oameni şi animale sau ca flori ornamentale. Se cunosc peste 150 de tipuri, iar germanii consideră că lupinul corespunde tuturor cerinţelor pentru a fi folosit la scară largă de vegetarieni deoarece este bogat în proteine (40%) ce pot fi utilizate atât pentru producerea înlocuitorilor de lactate, cât şi a înlocuitorilor de carne.

Potrivit dr. ing. Peter Eisner, coordonatorul studiului, din proteinele provenite din lupin se vor putea produce brânză şi îngheţată, fără riscul intoleranţei la lactoză. Avantajele sunt că lupinul nu are un gust specific, nu conţine colesterol şi este bogat în acizi graşi polinesaturați. De asemenea, seminţele de lupin pot fi folosite pentru realizarea cârnaţilor şi a altor preparate din carne.

Pe Glob lupinul se cultivă pe circa 850 mii hectare. Mari suprafeţe se cultivă în Rusia, Polonia şi Italia. O suprafaţă importantă se cultivă şi în Republica Sud-Africană. În România lupinul se cultivă mai ales ca îngrăşământ verde pentru îmbunătăţirea nisipurilor din sudul Olteniei, nord-vestul Transilvaniei şi din alte regiuni ale ţării.

Beatrice Alexandra MODIGA

Articole recente - Lumea Satului