Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Lavandă cu suflet de la Tritenii de Jos

Lavandă cu suflet de la Tritenii de Jos
Distribuie:   

După 30 de ani de locuit la oraș, în Cluj-Napoca, părinții, Gavril și Susana Tămaş, au urmat glasul pământului și s-au mutat la țară, în localitatea Tritenii de Jos, județul Cluj. Copiii, Mihaela și Mihai, având de mici o legătură specială cu lumea satului, și-au urmat părinții și, împreună cu aceștia, au pus bazele a ceea ce este azi Lavanda Triteni.

Unitatea familiei, întâi de toate...

produse lavanda2

Din dragoste pentru flori, familia Tămaş a înființat o cultură de lavandă în anul 2014, la 70 km de Cluj-Napoca și 20 km de Turda. „Lavandă Triteni este o plantație mică, pornind ca o afacere de familie, care în prezent se întinde pe mai bine de 30 de ari. În acești 6 ani ne-am dezvoltat treptat, bucurându-ne, în primul rând, de unitatea familiei. Am ales lavanda din dorința de a face ceva nou, de a porni într-o călătorie pe un drum pe care nu îl cunoșteam. Am început să cultivăm lavanda în familie, fără a avea cunoștințe speciale în acest domeniu. Ne-am documentat, dar am învățat multe lucruri din propriile greșeli“, povestește Mihaela Tămaş.

Au început cu Lavandula Angustifolia Blue Scent, soiul care se comportă foarte bine la condițiile climatice din țara noastră. În acest moment, cultura constă în aproximativ 7.000 de tufe de lavandă și 6.000 de butași, pentru extinderea propriei culturi, dar și pentru comercializare, în scopul înființării de noi culturi, adaugă cultivatoarea. „În prezent, avem și câțiva butași de lavandă galbenă și lavandin, pe care plănuim să îi înmulțim și cultivăm în număr mai mare, pe viitor, pentru realizarea unor produse cum ar fi decorațiuni, aranjamente etc. Aceștia se pot planta din această primăvară. În primii ani am realizat totul manual, de la plantare, toaletare, plivire, săpare, la tăierea florilor. Inițial, am primit ajutor din partea rudelor pentru plantarea și tăierea florilor. Anul trecut am achiziționat o motosapă pentru prelucrarea solului plantației și o motofoarfecă cu care toaletăm tufele și tăiem florile. În acest fel, cu ajutorul tehnologiei, am reușit să realizăm singuri întreținerea plantației.“

Lipsa experienţei şi-a făcut simţită prezenţa

produse lavanda

Familia Tămaş a început în primăvara anului 2014 cu plantarea a 300 de butași mici, iar în toamna aceluiași an a achiziționat încă 11.000 de tulpini de lavandă (fără rădăcină). „Le-am pregătit și le-am pus la înrădăcinat pe straturi, urmând să le plantăm în primăvara anului 2015. Din lipsă de experiență, am rămas cu aproximativ jumătate din tulpini pentru că le-am plantat prea înghesuite și nu s-au dezvoltat suficient. În cazul nostru, popularea unei suprafețe de 10 ari a costat aproximativ 2.000 lei (strict costul de achiziție a plantelor). În următorii ani am pregătit butași din cultura proprie, fapt care a redus în mod semnificativ costurile, iar în anul 2018 am ajuns la suprafața de aproximativ 30 de ari“, mai mărturiseşte clujeanca.

Producţie valorificată în diverse feluri

Lavanda este o plantă perenă, aceeași plantație putându-se exploata, în medie, 15 ani. Această cultură nu este pretențioasă şi suportă atât seceta, cât și temperaturile scăzute. Nu necesită lucrări de îngrijire deosebite; odată pregătit terenul, se poate planta și primăvara, și toamna, precizează Mihaela Tămaş. „Investiția se poate recupera în 2-3 ani, începând cu al doilea an. Producția se poate valorifica în multe feluri: flori proaspete, flori uscate, butași, decorațiuni, săculeți cu floare, ulei de lavandă şi apă de lavandă. Toate produsele sunt realizate manual de către noi, sunt unicate și conțin floare de lavandă din cultura noastră. Astfel, comercializăm: săculeți din diferite materiale, de forme și mărimi diferite, care conțin floare de lavandă; figurine, pernițe, perne și păpuși din materiale textile și fetru, umplute cu floare de lavandă, ulei esențial și apă de lavandă, aranjamente florale; diferite decorațiuni realizate cu tehnica șervețelului și decorațiuni din rășină epoxidică; mărturii pentru diferite evenimente. În viitor, vom produce și sirop de lavandă, sare de baie cu lavandă, săpun natural cu lavandă și miere de lavandă.“


În primii ani, aceştia au livrat floarea proaspătă unor florării și au început să participe la târguri și la diverse serbări ale orașelor din Transilvania, unde au comercializat și restul produselor, inclusiv butași. Ulterior, au apelat și la Internet și, cu ajutorul rețelelor de socializare, au început să primească și comenzi online. În prezent, continuă să participe și la târguri, însă, de la sfârșitul anului 2019, îşi comercializează produsele prin intermediul magazinului de la Salina Turda. Pe viitor, plănuiesc să creeze și un website pentru ca produsele lor să poată fi achiziționate și de cei care nu se pot întâlni fizic.

Beatrice Alexandra MODIGA

lavanda, cultura lavandei, Tritenii de Jos

Alte articole: