Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală – Balotești
- Se redeschide interesul pentru o veche cereală!!!!
- Revine în actualitate sorgul și capătă importanță din ce în ce mai mare, în special în anii secetoși și în zonele uscate.
- La nivel european s-a regândit politica vizavi de suprafața cultivată cu sorg datorită unor argumente care pledează pentru această cereală:
- vitamine hidrosolubile (complex B);
- performanțele de creștere la purcei în faze critice de dezvoltare nu se diminuează semnificativ la un nivel de includere de 20%, dimpotrivă sporul mediu zilnic înregistrează o creștere cu 12% comparativ cu cel obținut la animalele hrănite cu porumb.
- parametrii biochimici plasmatici, ca markeri de referință pentru sănătate, se încadrează în limite normale: sorgul adăugat în hrană conduce la descreșterea concentrației colesterolului în sânge cu cca 17,53% datorită probabil compușilor fitochimici aflați la un nivel mai ridicat în boabele de sorg.
- nu determină o creștere semnificativă a frecvenței enteritelor sau asupra scorului de incidență diaree.
Important de știut !!!
- Sorgul conține tanini condensați care au ca efect reducerea palatabilității și implicit a consumului de hrană. Nivelul taninilor variază între 0,2-2%.
- Ca regulă, sorgul cu un nivel redus de tanini (0,05%) poate fi folosit ca singură cereală în nutrețul combinat la porci, cu excepția sugarilor.
- Actualmente sunt varietăți libere de factori antinutriționali.
- 40% din producția de sorg este folosită în consumul uman.
- Tendința este de creștere a producției, a suprafeței și a ponderii de utilizare în hrana animalelor.
- RECOMANDĂM VARIETĂȚI DE SORG ALB ÎN HRANA PURCEILOR.
Newsletter finanțat de Ministerul Cercetării și Inovării prin Programul 1 – Dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare, Subprogram 1.2 – Performanță instituțională – Proiecte de finanțare a excelenței în CDI (PFE−17/2018-2020).
nutritie animala, sorg, IBNA Balotesti, INCDBNA Balotesti, Balotesti, cultura sorgului