Dolheștii Mici, destinație de vacanță pentru turiștii japonezi
Este clar că fiecare sat are povestea lui, dar de foarte multe ori nu are cine să o spună. Este nevoie de persoane care să se implice, care să contribuie la dezvoltarea zonei și care să ducă tradițiile mai departe. O astfel de persoană este Mirela Nechita, care a înființat Asociația de Promovare a Văii Șomuzului și alături de alți localnici dornici a pus Dolheștiul pe harta turistică a României.
Tot mai mulți turiști
Proiectul Turist în Dolhești presupune primirea celor dornici să cunoască Valea Șomuzului chiar în casele localnicilor. Turiștii sunt primiți cu brațele deschise și mesele pline cu bucate tradiționale, iar activitățile pe care le pot desfășura diferă și în funcție de anotimp.
„2019 a fost un an cu rezultate extraordinare, poate neașteptate față de planurile inițiale. Au venit la Dolhești în jur de 800 turiști, dintre care 100 au fost și cazați în casele localnicilor. În acest moment, 10 familii oferă locuri de cazare, însă disponibilitatea lor diferă de la o zi la alta. Acest proiect înseamnă o echipă foarte frumoasă, oamenii au diferite responsabilități, dar pot spune că fiecare participă cu entuziasm. Am avut turiști din Europa, SUA, Japonia și chiar din America de Sud. Toți turiștii au apreciat satul autentic, viața oamenilor în originalitatea ei, precum și tradițiile, meșteșugurile, istoria, cultura în general“, a declarat Mirela Nechita.
Dacă până acum câțiva ani nu foarte multă lume auzise despre comuna Dolhești ca fiind o destinație turistică, în acest moment, cu sprijinul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, precum și al unor agenții de turism, tot mai multe persoane sunt informate cu privire la activitățile pe care le pot desfășura aici.
A doua vizită a niponilor
Acum mai bine de jumătate de an observasem pe pagina de Facebook Turist în Dolhești fotografii cu turiști din Japonia. Trebuie să recunosc că am fost mirată, dar bucuroasă în același timp pentru că însemna pentru mine o confirmare a reușitei tuturor celor implicați în proiect. Însă mirarea cea mare a apărut la finalul anului trecut, atunci când am văzut postate fotografii cu aceiași turiști printre Străjerii din Dolheștii Mici, adică ansamblul care duce mai departe tradițiile din preajma Sărbătorilor de iarnă și nu numai. Așa că am vrut să aflu de la Mirela mai multe despre experiența acestora, precum și programul pe care l-au pregătit niponilor. „Cu prilejul Sărbătorilor de iarnă am primit vizita unui grup din Japonia, 5 dintre ei fiind la cea de a doua experiență în sat. Prima a fost în luna mai, atunci când au fost cazați 2 nopți și s-au bucurat împreună cu comunitatea de autenticitatea vieții de la sat. S-au legat prietenii care se mențin, motiv pentru care revederea a fost un moment foarte emoționant. Este important de menționat faptul că am comunicat destul de ușor deoarece două persoane din grup vorbeau limba română. Ei au fost cazați la Casa Ana, Casa Elena, Casa Bărculescu, Casa bunicilor de lângă pădure, la familia Nechita și la familia Liuță. Ne-am organizat în așa fel încât grupul din Japonia să devină gazde la Dolhești și să primească vizita grupurilor celor care păstrează obiceiurile de iarnă. Așa că au primit urători și au văzut îndeaproape tot spectacolul oferit de ansamblul local. Mai mult, am pregătit mâncarea românească specifică Sărbătorilor de iarnă, chiar și colăceii pentru urători și bineînțeles ne-am și vizitat, așa ca între prieteni“, a menționat Mirela.
Adevărul este că nu-i de ici de colo să vezi printre sătenii din Dolhești un grup vesel de japonezi care privesc cu entuziasm obiceiurile de Anul Nou. Este vorba de culturi diferite însă acest lucru nu i-a împiedicat să îmbrace cojoacele realizate cu pricepere de nenea Ion Liuță, adică cojocarul satului.
Experiența a fost inedită nu doar pentru turiștii străini, ci și pentru localnici, care s-au bucurat să-i revadă în sat și chiar au primit promisiunea că va mai exista o altă vizită în 2020.
Participări la evenimente naționale
Pentru ca satul lor să devină o adevărată destinație de vacanță, membrii asociației, localnicii și autoritățile au înțeles că este nevoie de promovare, de participare la evenimente și conferințe de profil. Astfel că 2019 a fost un an plin de astfel de deplasări, dar nu ușor de realizat, ce-i drept. Una dintre aceste conferințe a fost cea dedicată ghizilor de turism, organizată la Romexpo, în cadrul căreia proiectul dolheștean a devenit și mai vizibil. Au participat și la Congresul Mondial al Tradițiilor Culinare, organizat în luna noiembrie la Sibiu, acolo unde, cu sprijinul domnului primar Cristinel Bărculescu, au mers 50 de persoane și au realizat o demonstrație live de gătit, dar au prezentat și un moment tradițional de nuntă. Nu puteau lipsi nici de la gala organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, acolo unde au fost prezenți și în 2018.
„A fost un an productiv, am organizat un infotrip cu muzeografi, am avut și un curs de formare în turism organizat de către ADR Nord-Est. La acest curs au fost prezenți lectori specialiști în turism care au prezentat unui număr de 30 de persoane din comunitate strategii și soluții de implementare a turismului rural. Satul s-a schimbat în bine, oamenii au mai multă încredere în ei, se acordă mai mare atenție caselor vechi, bătrânești și sunt persoane care vor să se alăture proiectului. Până în prezent toate activitățile au fost finanțate cu ajutorul oamenilor, am avut o susținere importantă din partea primarului comunei, o altă susținere importantă este firma Natallia Decor din Fălticeni, familia Ciocîrlan, familia Țipău, precum și a unei fiice a satului, foarte implicată și dedicată proiectului, Ana Maria Sandu (n.r – cea care realizează multe dintre fotografiile turiștilor, chiar și cele care ilustrează acest material). Avem planuri mari și pentru 2020, vom participa la Târgul de Turism pentru a continua promovarea proiectului și vrem să organizăm mai multe evenimente cum ar fi festivaluri, tabere de pictură, de fotografie sau astronomie”, a conchis Mirela Nechita.
Turiștii care poposesc în Dolheștii Mici pot vizita Biserica Hatmanul Șendrea ce datează din secolul al XV-lea, gospodării țărănești, moara veche de peste 100 de ani, muzeul cu obiecte al domnului Cărăbuș, pot merge acasă la meșteșugari, pot face trasee prin pădure, pot merge pe traseele din Primul Război Mondial, pot participa la ateliere de gătit, de cusut sau de olărit.
Larissa SOFRON
GALERIE FOTO
turisti straini, Dolhestii Mici, Valea Somuzului
- Articol precedent: Domogled, grădina sălbatică a Carpaților
- Articolul următor: Trei muzee unicat în România în Cetatea de Scaun a Târgoviștei