Prima întâlnire în România a Rețelelor Rurale Naționale
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Actualitate
În perioada 12-13 iunie 2019 a avut loc la București prima întâlnire a Rețelelor Rurale Naționale organizată în România, respectiv cea de-a 14-a întâlnire organizată de Rețeaua Europeană pentru Dezvoltare Rurală (ENRD), în colaborare cu rețelele rurale ale statelor din Uniunea Europeană. Astfel de întâlniri sunt organizate lunar la propunerea Rețelelor din Statele Membre pe subiecte de interes și de actualitate pentru comunitățile rurale.
Întâlnirea de la București a avut loc în contextul președinției României la Consiliul Uniunii Europene și a fost organizată de ENRD împreună cu Rețeaua Rurală Națională din România (RNDR) din cadrul Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală.
Participanții la reuniune au discutat despre implementarea LEADER și mijloacele de sprijinire a acestui program, precum și despre schimbul de experiențe și bune practici între rețelele rurale naționale.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE
Programul LEADER (titulatura provine din franceză „Liaison entre actions de développement de l'économie rurale”, în traducere „Legături între acțiunile de dezvoltare a economiei rurale”) este o inițiativă a Uniunii Europene de sprijinire a proiectelor de dezvoltare rurală la nivel local, în vederea revitalizării zonelor rurale și creării de locuri de muncă.
Necesitatea unui astfel de program a apărut în 1990, când programele de dezvoltare rurală erau limitate. La nivel european, LEADER funcționează încă din perioada 1991-1993 (LEADER I), continuând apoi ca LEADER II în perioada 1994-1999 și LEADER+, în 2000-2006. În actuala programare, 2014-2020, LEADER a fost extins pentru a cuprinde nu doar zonele rurale, ci și cele de coastă și zonele urbane prin intermediul conceptului de „dezvoltare locală sub responsabilitatea comunității”.
În România, în actuala perioadă de programare au fost selectate 239 de Strategii de Dezvoltare Rurală având o alocare publică totală de 563,5 mil. euro. Din totalul suprafeței eligibile LEADER, cele 239 de GAL-uri acoperă 2.735 comune și 142 de orașe cu o populație sub 20.000 locuitori, ceea ce reprezintă un procent de 92% acoperire teritorială eligibilă LEADER, respectiv totalitatea comunelor și a orașelor cu o populație de sub 20.000 locuitori.
Articole înrudite
-
Proiectul implementat de GAL Napoca Porolissum și propus de RNDR a fost desemnat câștigător în cadrul Galei Rural Inspiration Award!
in Actualitate -
Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR) lansează o invitație la desen pentru toți copiii și va premia lucrările originale, care reflectă specificitatea satului românesc
in Social -
Grupul Agricover raportează pentru anul 2021 o creștere solidă a profitului și investiții de 2 milioane EUR în cercetare și dezvoltare IT
in Actualitate -
Proiectele continuă în orașul Mizil. Fondurile europene, gura de oxigen pentru dezvoltare
-
Plăți de peste 8 miliarde de euro efectuate prin AFIR beneficiarilor PNDR 2020
-
Măsuri pentru implementarea fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală
-
Gradul de absorbție din fondurile europene pentru agricultură și dezvoltare rurală a ajuns la 80%
-
Sesiune de webinarii franco-române având ca teme Dezvoltarea Durabilă în mediul rural și programul LEADER
in Actualitate -
Domeniul agrar poate deveni locomotiva cercetării și dezvoltării
-
Documente care reglementează dezvoltarea localităților și regimul construcțiilor
in Social
Articole recente - Lumea Satului
- AFIR: Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu
- Serele hidroponice, capabile să îndeplinească cele mai diverse cerințe de producție
- 2023 - an crucial pentru crescătorii de bovine de lapte
- NUTREȚURI COMBINATE PENTRU MIEI ȘI IEZI
- FACTORUL RUSSEN
- Ferma mică mixtă de familie, șansa zootehniei
- PREȚUL IGNORANȚEI
- A fost confirmat un focar secundar de gripă aviară pe platforma zootehnică din Codlea, județul Brașov
- De ce să alegem mierea bio pentru consum
- Castelul Károlyi din Carei, „Peleșul Transilvaniei“