Prima întâlnire în România a Rețelelor Rurale Naționale
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Actualitate
În perioada 12-13 iunie 2019 a avut loc la București prima întâlnire a Rețelelor Rurale Naționale organizată în România, respectiv cea de-a 14-a întâlnire organizată de Rețeaua Europeană pentru Dezvoltare Rurală (ENRD), în colaborare cu rețelele rurale ale statelor din Uniunea Europeană. Astfel de întâlniri sunt organizate lunar la propunerea Rețelelor din Statele Membre pe subiecte de interes și de actualitate pentru comunitățile rurale.
Întâlnirea de la București a avut loc în contextul președinției României la Consiliul Uniunii Europene și a fost organizată de ENRD împreună cu Rețeaua Rurală Națională din România (RNDR) din cadrul Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală.
Participanții la reuniune au discutat despre implementarea LEADER și mijloacele de sprijinire a acestui program, precum și despre schimbul de experiențe și bune practici între rețelele rurale naționale.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE
Programul LEADER (titulatura provine din franceză „Liaison entre actions de développement de l'économie rurale”, în traducere „Legături între acțiunile de dezvoltare a economiei rurale”) este o inițiativă a Uniunii Europene de sprijinire a proiectelor de dezvoltare rurală la nivel local, în vederea revitalizării zonelor rurale și creării de locuri de muncă.
Necesitatea unui astfel de program a apărut în 1990, când programele de dezvoltare rurală erau limitate. La nivel european, LEADER funcționează încă din perioada 1991-1993 (LEADER I), continuând apoi ca LEADER II în perioada 1994-1999 și LEADER+, în 2000-2006. În actuala programare, 2014-2020, LEADER a fost extins pentru a cuprinde nu doar zonele rurale, ci și cele de coastă și zonele urbane prin intermediul conceptului de „dezvoltare locală sub responsabilitatea comunității”.
În România, în actuala perioadă de programare au fost selectate 239 de Strategii de Dezvoltare Rurală având o alocare publică totală de 563,5 mil. euro. Din totalul suprafeței eligibile LEADER, cele 239 de GAL-uri acoperă 2.735 comune și 142 de orașe cu o populație sub 20.000 locuitori, ceea ce reprezintă un procent de 92% acoperire teritorială eligibilă LEADER, respectiv totalitatea comunelor și a orașelor cu o populație de sub 20.000 locuitori.
Articole înrudite
- Domeniul agrar poate deveni locomotiva cercetării și dezvoltării
- Documente care reglementează dezvoltarea localităților și regimul construcțiilor
- Ferma de familie în centrul viziunii agricole post 2020
- APIA anunță plăți în avans de până la 70% în cazul plăților directe și până la 85% pentru măsurile de dezvoltare rurală
- Pe site-ul MADR a fost publicat chestionarul referitor la Planul Național Strategic în contextul Politicii Agricole Comune (PAC) 2021-2027
- Fonduri rambursate Romaniei de la Comisia Europeană pentru agricultură și dezvoltare rurală
- Susținerea financiară a cooperării fermierilor prin PNDR 2020
- Întâlnirea informală a directorilor pentru dezvoltare rurală din Statele Membre UE - București
- Rata de absorbție a fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală continuă să crească
- 7,672 miliarde euro, fonduri intrate în perioada 2017 - februarie 2019, ce au alimentat spațiul rural din România
Articole recente - Lumea Satului
- UNCSV: Cooperativele agricole, cea mai bună soluție
- Stadiul plăților APIA în Campania 2020
- Opinie de specialist. Inul de fibră, o plantă de cultură nedreptățită în actuala conjunctură
- Dăunători de carantină la tomatele cultivate în spații protejate
- Singurul soi de castravete amar aclimatizat la condițiile din ţara noastră, cultivat la Fierbinți
- Microgranulatele, o nouă abordare pentru agricultura în schimbare
- Măsuri de stocare a utilajelor agricole pe timpul iernii
- Ferma de 40 de vaci oferă un trai decent familiei Bogos
- Un tânăr din comuna clujeană Râşca crede în pasiunea sa - mioarele
- Ferma de subzistenţă a familiei Mircu din împrejurimile Aradului