Planuri și perspective pentru viitorul agriculturii
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Actualitate
Partenerii Forumului privind viitorul agriculturii, în asociere cu Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, au organizat o conferință care se alătură celorlalte forumuri organizate recent la Bruxelles. Astfel, evenimentul a permis continuarea dezbaterilor la București, concentrându-se pe subiecte care merită atenția tuturor jucătorilor din domeniul agricol, al protecţiei mediului, dar și al factorilor de decizie politică.
„Structura complexă a evenimentului, precum şi agenda specială fac ca acest forum să fie unul de o importanță majoră pentru toți factorii implicaţi în domeniul agricol. Tema acestui program reprezintă viitorul agriculturii, mai ales în contextul schimbărilor climatice. Motiv pentru care s-au ridicat multe probleme și s-au emanat nenumărate idei. Considerăm că a fost de bun augur întâlnirea de la Bruxelles, de la începutul lunii aprilie. De aceea LAPAR și ELO au decis să tragă concluziile la noi în România“, a declarat pentru revista Lumea Satului președintele LAPAR, Gheorghe Albu.
Provocările schimbărilor climatice
Specialiștii de la ELO sunt de părere că cercetarea în agricultură și aplicarea noilor tehnologii din domeniu sunt principalii factori asupra cărora România ar trebui să se concentreze pentru a putea face față schimbărilor climatice.
„Gazele cu efect de seră reprezintă o mare pondere în agricultură, iar biodiversitatea este afectată de extinderea agricolă. Degradarea soluri constituie un alt obstacol la nivel internațional, chiar și în România avem această problemă și ne confruntăm cu procesul de deșertificare. Toate acestea pot fi controlate cu ajutorul inovațiilor și tehnologiilor în agricultură. Pentru noi reprezintă o nouă tendință și o primim cu brațele deschise. Din păcate, în România există un decalaj în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea. Considerăm că se pot depune mai multe eforturi pentru a depăși această situație“, spune Andrei Svoronos, investitor Agribusiness EBRD.
Programul a continuat cu o sesiune privind impactul schimbărilor climatice, urmată de o dezbatere despre prioritățile agricole și de mediu.
„Avem o problemă cu procesele de degradare a structurilor și fertilității pământului. Motiv pentru care am găsit soluții pentru a stopa procesele de degradare a solului. Este vorba despre perdelele forestiere de protecție“, a mai adăugat Albu.
Avem nevoie de tineri agricultori
Principalele mesaje transmise de reprezentanții României s-au axat pe nevoia de a sprijini tinerii fermieri, pe efortul depus în vederea finalizării noii Politici Agricole Comune până în 2021, dar şi pe dezvoltarea agriculturii româneşti, pe biodiversitatea ţării şi rezultatele obţinute în acest domeniu.
„Mulți tineri care vor un viitor bun trebuie să aibă încredere în agricultură deoarece pot să-și construiască o carieră strălucită. Dacă ar fi să mă mai nasc o dată, tot agricultor m-aș face. Pentru că prin această frumoasă meserie m-am realizat din punct de vedere profesional, am parcurs toate etapele posibile în profesia mea, de la munca de șef de fermă până la secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Cel mai important lucru este că sunt fermier“, a conchis președintele LAPAR, Gheorghe Albu.
Structura complexă a evenimentului, precum şi agenda specială fac ca acest forum să fie unul de o importanță majoră pentru toți factorii implicaţi în domeniul agricol.
Ruxandra HĂBEANU
Articole înrudite
- Clubul Fermierilor Români dă startul celei de-a doua serii a Programului “Tineri Lideri pentru Agricultură”
- 23 de milioane de euro, sprijin pentru instalarea tinerilor ca șefi de ferme
- Programul pentru angajarea tinerilor în agricultură beneficiază de 1 milion de lei în acest an
- AGXTEND - un nou pas către agricultura viitorului
- Viitorul fermelor de familie dezbătut la sediul MADR
- World Vision lansează campania "Avem nevoie de tineri agricultori!"
Articole recente - Lumea Satului
- UNCSV: Cooperativele agricole, cea mai bună soluție
- Stadiul plăților APIA în Campania 2020
- Opinie de specialist. Inul de fibră, o plantă de cultură nedreptățită în actuala conjunctură
- Dăunători de carantină la tomatele cultivate în spații protejate
- Singurul soi de castravete amar aclimatizat la condițiile din ţara noastră, cultivat la Fierbinți
- Microgranulatele, o nouă abordare pentru agricultura în schimbare
- Măsuri de stocare a utilajelor agricole pe timpul iernii
- Ferma de 40 de vaci oferă un trai decent familiei Bogos
- Un tânăr din comuna clujeană Râşca crede în pasiunea sa - mioarele
- Ferma de subzistenţă a familiei Mircu din împrejurimile Aradului