ipso iunie 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 20 Jun 2021

Digitalizarea fermelor în viziunea KWS

Din acest an, KWS semințe propune partenerilor trecerea la o nouă eră agricolă prin digitalizarea operațiunilor din fermă. Astfel, compania pune la dispoziția fermierilor români două servicii conexe, dedicate managementului modern și performant al culturilor. Input-ul de date oferit este menit să ajute și să răspundă noilor cerințe ale pieței.

„Ne-am asumat încă de anul trecut o nouă direcție de dezvoltare, pe care am început s-o facem cunoscută în piața agro din România. Această perspectivă se referă la soluțiile pe care KWS le pune la dispoziția fermierilor pentru a se menține la standardele înalte impuse chiar de ei înșiși. De asemenea, la nivel macro, dorim ca România să se înscrie în tendințele mondiale, unde noi, ca industrie, trebuie să fim relevanți și să devenim o voce importantă. Astfel, constatăm o nevoie crescută de eficiență a culturilor din România și din întreaga lume, care este posibilă prin utilizarea geneticii celei mai avansate și care necesită, ca al doilea pilon, folosirea unor tehnologii moderne și exploatarea facilităților oferite de industria IT. De aceea, oferim, pe de o parte, un nou set de hibrizi de porumb destinat celor mai bune sole și celor mai bune rezultate iar, pe de altă parte, promovăm două aplicații dezvoltate împreună cu partenerii noștri – AGREMO, LA ORIZONT și AGROVIR – dedicate monitorizării avansate a culturilor și managementului fermei“, a declarat Doriana Nițu, director general KWS Semințe.

Plus4Grain, un nou grup de hibrizi

Se spune că singura constantă în lume este schimbarea, de aceea se pune foarte mult accent pe cercetare și performanță. Ca atare, compania exploatează mereu noi surse genetice, pe care le descoperă și le testează în vasta rețea de cercetare dezvoltată la nivel mondial, ce conectează specialiști din întreaga lume și centre aflate în climate diferite, de la temperat-continental până la cel cu influență oceanică. Cea mai recentă grupă a fost creată pentru a răspunde celor mai înalte ambiții și tehnologii existente în piață. Este vorba despre Plus4Grain, un grup de hibrizi cu calități excelente în condițiile agriculturii intensive.

„Acești hibrizi sunt capabili să răspundă superior inputurilor aplicate în fermele cu practici agricole avansate, cu sole de înaltă calitate și resurse hidrice sigure. Hibrizii de porumb Plus4Grain sunt instrumentele ideale pentru strategiile ce urmăresc rezultate foarte ridicate, rezultate record, prezentând un potențial extrem de producție. Acești hibrizi sunt capabili să valorifice cu adevărat investițiile. Sunt ce e mai bun pentru cei mai buni“, a declarat domnul dr. ing. Ion Voinea, director produse KWS.

Un al doilea mijloc de eficientizare prezentat în cadrul seminarului „Prioritate pentru performanță“ presupune apelul la mediul digital. Instrumentele de acest tip oferă posibilitatea analizelor aprofundate, rapide și eficiente a culturilor și a proceselor din ferme, luarea de decizii în cunoștință de cauză, colectarea de date, utile pentru realizarea unor statistici și prognoze. De aceea, procesul de digitalizare este una dintre prioritățile care dorește să-și susțină partenerii în implementarea noilor tehnologii și utilizarea lor într-un mod cât mai profitabil.

„Agricultura românească trebuie să-și pregătească locul din viitor, iar pentru aceasta trebuie să «lupte» cu armele cele mai noi și mai sofisticate. KWS pune tot mai mult accentul pe instrumentele digitale, capabile să genereze și să proceseze volume mari de date relevante pentru fermieri. Considerăm că datele exacte despre sol, resurse, hibrizi, fertilizanți sunt cheia pentru un control tot mai bun al proceselor din fermă, pentru managementul culturilor și al business-ului în general și pentru eficientizarea costurilor. Experiența din alte industrii arată că acele companii care au avut un start reușit în lumea digitală au prosperat, bucurându-se de avantajul pionieratului“, a declarat Csaba Kiss, director regional pentru Europa de Sud-Est al KWS SAAT SE.

Monitorizarea terenurilor prin scanare

Printre noutățile companiei pe anul 2019 se numără și două aplicații pentru monitorizarea terenurilor prin scanare aeriană. Una dintre aplicații, realizată împreună cu partenerii LA ORIZONT și AGREMO, oferă informații despre eficiența semănatului, necesarul de nutrienți și nivelul de îmburuienare, gradul de stres al culturilor, dar și posibilitatea de estimare a producției sau planificare a recoltării. Al doilea soft prezentat are drept scop gestiunea eficientă a fermei și a fost dezvoltat împreună cu AGROVIR. Prin utilizarea acestui instrument, sunt mai bine coordonate activitățile și resursele din fermă.

Acest tip de instrumente ce servesc eficientizării se vor dovedi tot mai utile în viitor, când se estimează o creștere a necesarului de produse agricole cu 60% până în 2030. Fermierii își pot crea o perspectivă mai clară și mai amplă asupra proceselor desfășurate prin generarea de rapoarte și analize, cu o cunoaștere detaliată a fiecărei etape, a costurilor și a mijloacelor utilizate.

„Mă pasionează și mă interesează partea asta de agricultură. Faptul că îți poți monitoriza câmpul cu ajutorul dronelor este un lucru grozav, îți schimbă radical perspectiva. Este foarte ieftin să ai o dronă, reprezintă o adevărată investiție.  Camerele de pe drone, din momentul ăsta, înmagazinează nu doar ce vedem cu ochiul liber. Prin variația cromatică din tonurile de culoare, un soft poate să facă o analiză mult mai profundă a terenului și îți arată dăunătorii, seceta, dar și problemele de însămânțare. Mă fascinează cum poți de acolo de sus, de unde se uită o pasăre, să înțelegi o cultură mult mai bine decât dacă ești la nivelul ei“, spune George Buhnici, specialist în tehnologii noi și digitalizare.

Ruxandra Hăbeanu


MAI JOS REPORTAJUL VIDEO

Media