Fermierii, la un pas de egalitate cu marile lanțuri de distribuție
- Publicat în Actualitate
În ultimele zile ale lunii octombrie, Parlamentul European a aprobat mandatul său de negociere pentru o nouă reglementare a UE care să elimine practicile comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare cu alimente.
Undă verde...
Echipa de negociere a Parlamentului a primit undă verde pentru a începe negocierile cu președinția austriacă a Consiliului cu privire la formularea finală a noii directive. Aceasta ar trebui să protejeze fermierii și producătorii din domeniul agricol și zootehnic împotriva practicilor comerciale neloiale ale cumpărătorilor. Lista neagră a practicilor comerciale neloiale (UTP) include:
– plățile efectuate mai târziu de 30 de zile pentru produsele agricole și alimentare perisabile și mai târziu de 60 de zile pentru produsele neperisabile, începând cu ultima zi a lunii în care a fost primită factura sau cu ziua de livrare convenită;
– anularea unilaterală a unei comenzi de produse perisabile cu o perioadă mai scurtă de 60 de zile de la data convenită a livrării.
Nu abuzurilor
De asemenea, deputații europeni au convenit și asupra faptului că alte practici ar trebui să fie în afara legii. Spre exemplu, atunci când un cumpărător refuză să semneze un contract scris cu furnizorul, acesta din urmă are dreptul să îl solicite sau să i se furnizeze condiții de furnizare suficient de detaliate.
Pe de altă parte, este strict interzis ca un cumpărător să împărtășească sau să abuzeze de informații confidențiale referitoare la contractul de furnizare.
Vânzările sub prețul de achiziție sunt interzise, cu excepția cazului în care asupra acestei situații s-a convenit în prealabil.
Termenii unui contract de furnizare nu trebuie să provină niciodată din dependența economică a furnizorului de cumpărător, spun eurodeputații. De asemenea, ei insistă că, dacă nu s-a convenit în prealabil, cumpărătorul nu ar trebui să vândă produse sub prețul de achiziție și apoi să ceară furnizorului să acopere diferența.
„Acum sau niciodată“
Pentru a ușura aplicarea reglementării, deputații europeni au hotărât ca producătorii să poată depune plângeri acolo unde sunt stabiliți, chiar dacă UTP s-au produs în altă parte a UE. Autoritățile naționale de aplicare a legii vor proceda la soluționarea plângerilor și, în urma unei investigații, vor impune sancțiuni.
Paolo De Castro, raportor și șef al echipei de negociere a Parlamentului European, a declarat: „A fost o situație de genul acum sau niciodată. M-am bucurat că, în ciuda presiunii venite în ultimele săptămâni de la lobby-ul supermarketurilor, care doreau să ucidă aceste prevederi, Parlamentul ne-a dat undă verde pentru a finaliza lucrările privind noile reguli pentru a elimina practicile comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare cu alimente, de care fermierii noștri au nevoie atât de disperată.“
„Acum trebuie să începem discuțiile trialogului imediat și să le finalizăm până la Crăciun. Aceasta este singura noastră fereastră de oportunitate de a face acest lucru înainte de alegerile pentru PE și, trebuie să o spunem deschis, este o mare provocare“, a mai adăugat De Castro.
Alexandru GRIGORIEV
Articole înrudite
- Președinția României a Consiliului a obținut încă un acord provizoriu cu Parlamentul European în domeniul pescuitului
- Acord provizoriu asupra propunerii de Regulament privind Legea Generală a Alimentelor
- Siguranța și transparența lanțului alimentar
- Acțiunile întreprinse de Președinția română la Consiliul Uniunii Europene în cursul lunii ianuarie 2019 în domeniul agriculturii
- Întâlnire ministerială privind problematica controlului și a eradicării Pestei Porcine Africane (PPA) în Uniunea Europeană
- Sesiune de informare a fermierilor privind preluarea Președinției Consiliului UE de către România
- Adio, geoblocare nejustificată în comerțul online din UE!
- ”Scrumbia de Dunăre afumată” devine al cincilea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană
- Parlamentul European cere măsuri mai bune pentru tratarea și diagnosticarea bolii Lyme
- Recomandări privind comercializarea alimentelor în unităţile şcolare
Articole recente - Lumea Satului
- Fiind băiet păduri cutreieram?
- Pestă porcină africană confirmată în gospodării din județele Bacău și Botoșani
- Programul Național de Irigații prevede reabilitarea a peste 2 milioane de ha din 88 de amenajări
- Alertă de siguranță alimentară: 284 unități verificate și amenzi de 855.000 lei
- Atenție la calitatea semințelor achiziționate!
- Syngenta și Lungulețu - două repere pentru legumicultura românească
- Porumbul de Aur, la pachet cu îngrijorări legate de viitorul PAC
- Conferinţa Agricover - întrunirea fermierilor de elită
- Președinția României a Consiliului a obținut încă un acord provizoriu cu Parlamentul European în domeniul pescuitului
- Noutăți pentru fermieri de la BASF