update 30 Jan 2023

Inaugurarea centrului Interra Farm România: „Syngenta crede într-o agricultură pentru viitor!“

„Inaugurarea centrului Interra Farm din România reprezintă un eveniment deosebit“, a subliniat Cornel Mihalașcu, directorul Stațiunii Didactice Belciugatele, luni, 15 octombrie. „Este un exemplu deosebit de parteneriat public-privat. De fapt, totul a început în urmă cu doi ani, când domnii Dan Spătaru, acum specialist la Syngenta, și Radu Mădălin, care lucrează la noi, amândoi foști studenți ai USAMV București, s-au întâlnit și au discutat «cum ar fi dacă...». Acum discuția lor s-a materializat în acest centru“, a povestit directorul stațiunii.

„Interra Farm acoperă tot lanțul“

„Interra Farm este o rețea de ferme dezvoltată în nouă țări, dintre care aș aminti Franța, Germania și, mai aproape de noi, Ungaria“, a arătat, la rândul său, Sergiu Staicu, directorul general Syngenta România și Republica Moldova. „Noi, la Syngenta, credem într-o agricultură pentru viitor și acesta este principalul motiv pentru care am ales să avem acest parteneriat cu USAMV și stațiunea didactică Belciugatele. În Interra Farm se pun în practică principiile utilizării durabile a produselor pentru protecția plantelor, integrând tehnologiile moderne cu atenția și grija noastră pentru protecția mediului. Interra Farm este un centru de instruire și acoperă întreg lanțul: depozitarea substanțelor, gestionarea fluxurilor de apă contaminate, utilizarea echipamentului individual de protecție și bunele practici în ceea ce înseamnă utilizarea semințelor tratate. Vedem acest proiect ca pe un prim pas în dezvoltarea altora noi și intenționăm să folosim această platformă în primul rând pentru a comunica cu fermierii“, a arătat dl Staicu

Concret, în cadrul acestui proiect, la ferma din Moara Domnească aparținând Stațiunii, au fost amenajate o magazie-model de păstrare a substanțelor folosite pentru protecția plantelor, o platformă de decontaminare a utilajelor folosite, dotată cu sistem de captare a apei utilizate pentru decontaminare și cu o instalație de tip Heliosec pentru neutralizarea acestei ape și o sală de curs în care atât studenții, cât și fermierii să poată studia ghidurile de bune practici în domeniu.

„Ceva ce îmi doresc pentru toate universitățile românești“

Gigel Paraschiv, secretar de stat pentru învăță­mântul universitar în cadrul MEN, a subliniat, la rândul său: „Ceea ce se întâmplă astăzi aici îmi doresc de foarte mult timp pentru toate universitățile românești. Este o dovadă că agenții economici au înțeles că doar împreună cu universitățile pot să creeze acei specialiști de care au nevoie. Cercetarea românească are nevoie de inputurile din mediul economic, iar dumneavoastră aveți nevoie de rezultatele cercetării românești. Sunt convins că împreună veți putea dezvolta o activitate de cercetare care să mulțumească pe toată lumea!“

Și celelalte personalități prezente la inaugurare, dintre care enumerăm pe Sorin Câmpeanu, rectorul USAMV București, Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, Paulina Gabor, directorul Autorității Naționale Fitosanitare, și-au exprimat prețuirea pentru această realizare.

În opinia vorbitorilor, centrul Interra Farm este important sub două aspecte: pentru ceea ce reprezintă în sine, respectiv o platformă de comunicare cu viitorii specialiști, dar și cu actualii fermieri și, în al doilea rând, pentru că a dovedit că între marile firme din domeniul agricol și instituțiile de învățământ poate exista o colaborare benefică.

Alexandru GRIGORIEV

Articole înrudite