Ziua Grâului a fost sărbătorită și în acest an la Turda
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Actualitate
Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, aflată sub egida Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești“ (ASAS) – București, a organizat, în luna iunie, Ziua Grâului, a Pâinii și a Fertilizării Culturilor, eveniment devenit tradiție pentru stațiunea turdeană. La eveniment au fost prezenți reprezentanți de marcă din agricultura românească, precum: Valeriu Tabără, fost ministru și actualul președinte al ASAS, Ioan Aurel Cherecheș, prefectul judeţului Cluj, prof. dr. Cornel Cătoi, rectorul USAMV, Paul Uifălean, directorul Direcției Agricole, cercetători şi cadre didactice universitare, alte importante personalităţi ale vieţii politice şi administrative clujene, numeroşi fermieri din zona de influenţă a staţiunii.
Evenimentul a debutat cu deja bine-cunoscutele discursuri de pe platoul din zona sediului stațiunii, după care toți invitații au vizitat loturile demo şi culturile comerciale, prilej cu care au fost detaliate elemente privind soiurile cultivate şi tehnologiile practicate.
Dr. ing. Tritean Nicolae, directorul Stațiunii de Cercetare, a prezentat soiurile de grâu pe care stațiunea le-a creat de-a lungul timpului, iar doamna Rozalia Cadar a prezentat în câmpul de cercetare o serie de linii de perspectivă pe lângă soiurile consacrate. Două dintre seriile de linii de perspectivă: a fost o varietate de grâu umblător și alt soi de grâu care este în primul an de evoluție.
Ioan Aurel Cherecheș, prefectul judeţului, după vizitarea câmpurilor de ameliorare ale stațiunii a ținut un discurs despre importanța activității de cercetare, stațiunea de aici având o activitate intensă în acest sens.
La Turda, cercetare pentru calitate
În cadrul acestui eveniment, Valeriu Tabără, președinte ASAS, a scos în evidență importanţa activităţii stațiunii pentru agricultura României în general şi pentru zona Transilvaniei în principal, precizând totodată că aici, cel puţin în domeniul grâului, cercetarea se bazează în mod deosebit pe calitate.
Prof. dr. Cornel Cătoi, prin discursul său, a ţinut să felicite corpul de cercetători ai staţiunii care au oferit șansa multor studenți de a face practică, de a învăța despre cultura grâului, între USAMV și Stațiunea de Cercetare existând un parteneriat activ și prolific.
Stațiunea de Cercetare de la Turda este, potrivit declaraţiilor celor mai avizate personalităţi prezente la eveniment, una dintre cele mai bune stațiuni din România pe cultura grâului, la studierea speciei lucrând 40 de cercetători care au activitate științifică constantă, publicând de-a lungul timpului peste 540 de lucrări științifice și obținând peste 21 de brevete și diplome la concursurile de cercetare.
Următorul eveniment pe care Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă de la Turda îl pregătește este Ziua Soiei.
Ella Maria MARIN
Articole înrudite
- Un tânăr din comuna clujeană Râşca crede în pasiunea sa - mioarele
- Abundența căpușelor în habitatele urbane și periurbane din Cluj-Napoca
- Atelierul de brânză Narcheese, după model elveţian
- Plantaţie de coacăze negre pe dealurile din Aghireșu
- Sterilizări gratuite pentru cățeii și pisicile fără stăpân din Cluj-Napoca
- USAMV Cluj-Napoca scoate la concurs peste 2.400 locuri pentru anul universitar 2019-2020
- Festivalul Produselor Tradiționale - USAMV Cluj-Napoca
- Noutățile Titan Machinery de la Agraria 2019
- A XVII-a ediție a Simpozionului internațional la USAMV Cluj-Napoca a avut un real succes
- Domeniul Stejari, ascunzătoarea oamenilor stresați și a pasionaților de vânătoare
Articole recente - Lumea Satului
- Comunele „dormitor“ din jurul Capitalei au dat agricultura pe piața imobiliară și activități non-agricole
- Legendă și adevăr
- Cabo Verde, un paradis all inclusive departe de lumea dezlănțuită
- Monumentul paleocreștin de la Niculițel
- Sărbătoarea Botezului Domnului la Catedrala Mitropolitană din Iași – 2021
- Crucile de gheaţă ale pompierilor voluntari din Bosanci, înălţate şi anul acesta
- Piept de rață cu sos de portocale, piure de cartofi și salată de sfeclă roșie cu hrean
- Avantajele agriculturii de precizie
- 2020 - un an bun pentru ICDVV Valea Călugărească
- Anul 2021 a început cu vești bune! Iată care sunt și cui se adresează