Lumea satului 750x100

update 22 Oct 2020

Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală mai 2018

În cursul lunii mai, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au desfășurat 10.420 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar și a celor de depozitare a produselor alimentare, a  seminţelor, legumelor și fructelor.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea şi depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislație şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 132 de amenzi contravenționale în valoare totală de 242.920 lei.

Neconformităţile constatate și sancționate au fost:

  • Alba, 3.200 lei - depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, neîntreţinerea spaţiilor de depozitare în condiţii igienice;
  • Argeş, 2.600 lei - utilaje şi ustensile insuficient igienizate, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Bacău, 4.800 lei - neîntreţinerea spaţiilor şi utilajelor, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind manipularea produselor alimentare;
  • Bihor, 2.000 lei - depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Bistriţa-Năsăud, 23.000 lei - neîntreţinerea spaţiilor de depozitare în condiţii igienice, depozitarea produselor alimentare fără a se respecta regimul termic indicat de producător, funcţionarea fără înregistrare sanitară-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Botoşani, 1.800 lei - neîntreţinerea spaţiilor şi a utilajelor, funcţionarea în spaţii neaprobate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Brăila, 3.720 lei - etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, lipsa trasabilității produselor alimentare, mijlocul auto pentru transport produse alimentare neînregistrat sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
  • Bucureşti, 38.600 lei - depozitarea ingredientelor în condiţii necorespunzătoare, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, unitate neînregistrată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, spaţii neîntreţinute în condiții de igienă, manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Buzău, 5.600 lei - depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, funcţionarea fără înregistrare sanitară-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
  • Caraş-Severin, 2.000 lei - depozitarea necorespunzătoare a materiei prime;
  • Cluj, 59.200 lei - utilaje şi ustensile insuficient igienizate, funcţionarea fără înregistrare sanitară-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, comercializarea de produse alimentare cu termenul de valabilitate depăşit, neefectuarea operaţiunilor DDD, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Constanţa, 4.000 lei - depozitarea necorespunzătoare a materiei prime, neîntreţinerea în condiţii corespunzătoare de igienă a spaţiului de lucru şi a spaţiului de depozitare;
  • Dâmboviţa, 14.200 lei - spaţii neîntreţinute în condiții de igienă, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea trasabilității produselor alimentare, manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, funcţionarea în spaţii neaprobate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor;
  • Dolj, 5.000 lei - etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Giurgiu, 7.000 lei - nerespectarea condiţiilor de igienă;
  • Gorj, 600 lei - depozitarea nesectorizată a materiilor prime, aparatura frigorifică nu este dotată cu termometre pentru monitorizarea temperaturii;
  • Ialomiţa, 7.600 lei - nerespectarea normelor pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar-veterinar, lipsă înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
  • Ilfov, 21.200 lei - etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea condiţiilor de igienă;
  • Mehedinţi, 600 lei - depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Mureş, 1.200 lei - depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Neamţ, 5.000 lei - neîntreţinerea spaţiilor de depozitare şi valorificare a produselor alimentare, neanunţarea începerii activităţii supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
  • Olt, 4.600 lei - nerespectarea normelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, nerespectarea normelor privind depozitarea produselor alimentare şi comercializarea lor;
  • Prahova, 2.600 lei - etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, utilaje şi ustensile insuficient igienizate;
  • Sibiu, 9.800 lei - depozitarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, condiţii de igienă necorespunzătoare ;
  • Suceava, 600 lei - condiţii de igienă necorespunzătoare;
  • Teleorman, 2.000 lei - neîntreţinerea în condiţii corespunzătoare de igienă a spaţiului de lucru şi a spaţiului de depozitare;
  • Timiş, 2.000 lei - neîntreţinerea în condiţii de igienă a spaţiilor de prelucrare şi depozitare alimente;
  • Tulcea, 4800 lei - neîntreţinerea în condiţii de igienă a spaţiilor de prelucrare şi depozitare alimente, etichetarea incompletă și deteriorată a produselor alimentare;
  • Vaslui, 1.800 lei - funcţionarea fără document de înregistrare sanitară veterinară si pentru siguranţa alimentelor;
  • Vâlcea, 1.800 lei - neîntreţinerea în condiţii corespunzătoare de igienă a spaţiului de lucru şi a spaţiului de depozitare;

De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

Sursa: ANSVSA

Articole înrudite